Primăvara creierul intră în „renovare” şi elimină din vechile amintiri

În aprilie, somnul este mai dulce? E adevărat, primăvara induce somnul, dar ştim de ce? Deoarece creierul, care colectează 11 milioane de informaţii pe secundă, intră în curăţenia de primăvară, se reînnoieşte. Sortează amintirile vechi, le aruncă pe cele inutile şi pentru a face acest lucru el trebuie să se relaxeze. Practic, are nevoie de somn. Assomensana, asociaţie non-profit formată din neuropsihologi, care din 2004 face cercetări în domeniul funcţiilor mentale, a adunat în cartea "Pentru a trăi cel puţin 100 de ani (Linii directoare pentru o longevitate sănătoasă)", secrete pentru o noapte cu un somn odihnitor; astfel, se risipesc multe dintre miturile consacrate.
(photos.com)
Mioara Stoica
07.04.2014

În aprilie, somnul este mai dulce? E adevărat, primăvara induce somnul, dar ştim de ce? Cercetătorii susţin că, la oameni, creierul, care colectează 11 milioane de informaţii pe secundă, intră în curăţenia de primăvară, se reînnoieşte. Sortează amintirile vechi, le aruncă pe cele inutile iar pentru a face acest lucru el trebuie să se relaxeze. Practic, are nevoie de somn.

Assomensana, asociaţie non-profit formată din neuropsihologi, care din 2004 face cercetări în domeniul funcţiilor mentale, a adunat în cartea "Pentru a trăi cel puţin 100 de ani (Linii directoare pentru o longevitate sănătoasă)", secrete pentru o noapte cu un somn odihnitor; astfel, se risipesc multe dintre miturile consacrate.

Nu este adevărat că dimineaţa reţinem mai bine

Reţinem mai bine textele pe care le studiem seara decât dimineaţa. "Două studii, de la Universitatea din Washington şi Wisconsin care au apărut în Science, pun în evidenţă faptul că un somn bun stimulează memoria" confirmă Giuseppe Alfredo Iannoccari, preşedintele Assomensana. "Ceea ce am învăţat seara este disponibil pentru 80% la o distanţă de opt până la zece ore, comparativ cu aceleaşi informaţii dobândite dimineaţa, din care ne vom aminti doar aproximativ 40%. Depinde de "interferenţele" care intervin în timpul zilei".

Nu este adevărat că somnul îşi pierde din calitate odată cu vârsta

Pe măsură ce îmbătrânim dormim mai puţin şi mai prost? Se pare că este fals. Un studiu publicat în revista Sleep demonstrează contrariul. Într-un studiu efectuat pe 155.877 de americani adulţi, cercetătorii au explorat prevalenţa tulburărilor de somn în funcţie de vârstă, starea de sănătate, sex şi starea de spirit. Rezultatul: cu excepţia celor de vârstă mijlocie, care se confruntă cu o mai mare incidenţă a tulburărilor de somn, calitatea somnului continuă să se îmbunătăţească în cursul vieţii, până la vârsta de 80 de ani. Insomnia persoanelor în vârstă este legată mai mult de stilul de viaţă decât de vârstă.

Nu este adevărat că televizorul induce somnul

Cât de mulţi se lasă „mângâiaţi” de emisiunile nocturne, prăbuşiţi pe o canapea sau într-un fotoliu, în poziţii de multe ori incomode? Mulţi. Cu toate acestea, Universitatea din Pennsylvania certifică: uitatul la televizor înainte de a merge la culcare reduce timpul total de odihnă. Imaginile stimulează retina, care este conectată direct la hipotalamus, zonă care reglează ciclul somn-veghe. Prin urmare, ar trebui să ne îndepărtăm de ecran chiar şi în cazurile în care suntem dependenţi de filmele de acţiune şi talk-show-uri. Acelaşi lucru este valabil pentru tehnologie (iPad, iPhone, BlackBerry, computer) şi pentru conectarea la reţelele sociale. Îndemnul specialiştilor, pentru toată lumea, este de a nu avea în dormitor niciun fel de dispozitiv tehnologic pentru a ne bucura, cu adevărat, de un somn sănătos. De asemenea, numeroase studii relevă beneficiile meditaţiei înainte de a merge la culcare, pentru o odihnă adevărată.

Nu este adevărat că cine este mai obosit se odihneşte mai bine

Să ajungi epuizat fizic seara nu este garanţia unui somn fericit. Să faci gimnastică sau munci grele poate chiar îndepărta somnul. Ar trebui să ne concentrăm, în schimb, pe condiţii propice: temperatura potrivită (18°C ), ora (eventual la aceeaşi oră), un mod de relaxare (ceai de plante), mici trucuri în alimentaţie (nuci alune, iaurt, orz, orez), câteva exerciţii de respiraţie sau un pic de meditaţie pentru a opri „agitaţia” mentală sau stresul de peste zi. Pe scurt, echivalentul basmelor de noapte bună pentru adulţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor