Pastila care ajută oamenii să înveţe la fel de repede ca un nou-născut

Creierul uman
Creierul uman (Shutterstock.com)

S-ar putea să sune asemănător cu thriller-ul Limitless din 2011, dar cercetătorii au descoperit o pastilă care ajută adulţii să înveţe noi abilităţi la fel de repede ca şi copiii. Un profesor de la Harvard a reprogramat creierul unei femei cu deficienţe de vedere să proceseze imagini dându-i donepezil, un medicament folosit pentru Alzheimer.

Pilula stimulează diverşi neurotransmiţători, printre altele - cum ar fi serotonina şi acetilcolina - care se găsesc în concentraţii mari în creierul copiilor mici. Prezenţa acestor substanţe chimice se reduce în mod natural odată cu vârsta. Copiii sub şapte ani dezvoltă noi abilităţi rapid, deoarece creierele lor trec prin ceea ce oamenii de ştiinţă numesc "perioade critice" de dezvoltare.

Ca urmare a nivelurilor ridicate ale anumitor substanţe chimice, precum şi creşterii rapide a creierului, copiii mici învaţă, de exemplu, limbi noi, sau absorb informaţii şi obţin abilităţi muzicale mult mai rapid decât adulţii. La adulţi aceste abilităţi devin mai greu de obţinut odată ce creierul ajunge la maturitate şi pierde această "elasticitate".

În Limitless, Bradley Cooper ia o pastilă care deschide regiunile închise ale creierului pentru a stimula inteligenţa, aptitudinile motorii şi multe altele. Medicamentul donepezil este un inhibitor de colinesterază, ceea ce înseamnă că el va creşte cantitatea de acetilcolină în jurul terminaţiilor nervoase şi ajută la mai buna funcţionare a creierului.

Profesorul Takao Hensch i-a dat donepezil unei fete în vârstă de 14 ani, numită Shannon, un pacient de la Spitalul de Copii din Boston. Shannon are o boală numită ambliopie care îi afectează vederea, cunoscută şi sub numele de "ochi leneş". În urma testelor cu donepezil, Shannon a fost capabilă să proceseze imaginile cu ochiul afectat, în acelaşi mod în care ar face-o un nou-născut.

Administrarea de medicamente care cresc abilităţile creierului uman au devenit ţinta unor dezbateri aprinse cu privire la etica medicală. Criticii acestora susţin că ele vor putea fi folosite şi de criminali, sau în general de persoane care doresc să facă rău, care pot în felul acesta să devină mult mai periculoase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură