Opt moduri de a avea energie întreaga zi

Oboseala te loveşte de obicei ca o tonă de cărămizi. Pleoapele încep să îţi coboare şi devine din ce în ce mai complicat să te concentrezi. Temuta criză de după-amiază a lovit, dar ai încă o grămadă de lucruri de făcut. Începi să visezi cu ochii deschişi cum te muţi în Spania, unde siesta de după-amiază este ceva obişnuit.
O femeie face meditaţia Falun Gong. Cercetătorii au descoperit că meditaţia şi gândirea pozitivă pot produce modificari cerebrale pe termen lung şi dezvoltarea trăsăturilor pozitive (Jeff Nenarella / The Epoch Times)
Tysan Lerner
28.12.2013

Oboseala te loveşte de obicei ca o tonă de cărămizi. Pleoapele încep să îţi coboare şi devine din ce în ce mai complicat să te concentrezi.

Temuta criză de după-amiază a lovit, dar ai încă o grămadă de lucruri de făcut. Începi să visezi cu ochii deschişi cum te muţi în Spania, unde siesta de după-amiază este ceva obişnuit.

Te freci la ochi, te rupi din visare. Ai un termen limită pe care trebuie să îl respecţi! Puiul de somn va trebui să aştepte, pentru că nu ai timp. Aşa că te plimbi până la cafenea, îţi iei o cafea şi un fursec de ciocolată. Asta ar trebui să îşi facă efectul.

Sună familiar?

Aşa a fost viaţa mea ani de zile. Nu doream să sufar de epuizare şi ştiam că remediile rapide îmi favorizau greutatea în exces, aşa că am început să facă unele schimbări în viaţa mea. Înainte de a putea să îmi schimb dieta, trebuia să îmi schimb obiceiurile. Mai jos sunt cele opt elemente care am descoperit că sunt cruciale pentru un nivel de energie fabulos.

Aer curat

Vechii chinezi descriau plămânii ca fiind "rezervorul de qi [energie] pur din ceruri".

Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului din Statele Unite (EPA): "În medie, americanii petrec aproximativ 90 la sută sau mai mult din timp înăuntru", dar poluarea de dinăuntru este de obicei de doua până la cinci ori mai mare decât poluarea de afară.

Poluanţii de interior ne pot afecta sub forma unei reacţii alergice imediat ce intrăm într-o încăpere, sau ne pot afecta după ani de expunere. Potrivit EPA, oboseala poate fi un efect al expunerii pe termen lung la poluarea de interior.

Deci, ieşi afară şi ia mai mult aer curat. Îi va face bine corpului tău, minţii şi nivelului de energie.

Apa

Muşchii noştri sunt compuşi în proporţie de 70 la sută din apă, iar creierul în proporţie de 75 la sută. Pentru a ne păstra mintea ageră şi muşchii lipsiţi de durere şi agili, trebuie să fim suficient de hidrataţi pe tot parcursul zilei.

Este uşor să ajungem deshidrataţi când nu bem suficientă apă pentru că vom pierde aproximativ două căni de apă pe zi doar prin respiraţie, astfel cum susţine Chris D. Meletis, în articolul său "Deshidratarea - un dezechilibru de apă şi minerale".

Pe parcursul zilei, nu pierdem doar apă prin respiraţie, transpiraţie şi folosirea toaletei, dar pierdem de asemenea electroliţi vitali precum sodiu şi potasiu, care sunt importanţi pentru funcţia unor organe principale.

Apa ajută de asemenea la eliminarea toxinelor din celule, care ne fac să ne simţim foarte bolnavi şi obosiţi dacă nu ne curăţăm suficient de ele.

Deci, ar trebui să bei apă! Bea o ceaşcă înainte de a mânca şi savurează o ceaşcă în timpul meselor, astfel încât să te rehidratezi continuu.

Miscarea

Oamenii se simt deseori prea obosiţi să facă mişcare, dar după un antrenament bun, vei vrea să te plimbi mai departe simţindu-te energizat.

Dacă eşti obosit de pe urma statului în faţa unui calculator toată ziua, mişcarea te va scăpa de starea de energie inactivă. Hormonii care afecteză starea de spirit şi energia (precum insulina şi endorfinele) vor fi procesaţi mai bine sau eliberaţi, iar oboseala pe care o simţi datorită faptului că ai gândit şi citit toată ziua se va risipi în relaxare şi revitalizare.

Dacă eşti obosit de la munca fizică, exerciţiile fizice vor ajuta şi în această situaţie. În loc să te concentrezi pe mişcări complicate, concentrează-te pe muşchii mai puţin lucraţi, pe respiraţie profundă şi pe întindere. Vei vedea cum oboseala îţi dispare.

Dragostea

Îţi petreci zilele având grijă de alţii, muncind din greu, concentrându-te pe sarcinile ce le ai de făcut, fără a lăsa loc pentru distracţie? Îţi lipsesc oamenii pe care să îi iubeşti şi de care să ai grijă? Nu petreci timp cu soţul/soţia, rudele sau prietenii?

Lipsa de destulă bucurie, contact cu cei dragi şi dragoste în viaţa ta, poate avea într-adevăr efecte asupra nivelului tău de sănătate şi energie.

Pentru a îndrepta acest aspect al vieţii tale, fă-ţi timp să petreci momente de calitate cu soţul/soţia, să-ţi alinţi copiii, să mergi la un ceai cu prietenii şi dedică-ţi din timp hobby-urilor care îţi plac.

Dacă nu ai soţ/soţie sau copii, menţine contactul cu oamenii, mergând la un masaj, înscriindu-te la un club de carte, sau participând la alte tipuri de evenimente cu ajutorul cărora îţi vei construi o comunitate cu care să interacţionezi şi să ai mai mult contact cu lumea.

Somnul

Când suntem stresaţi, ne petrecem cel mai mult timp îngrijorându-ne, surmenându-ne sau muncind prea mult. Faptul că nu permitem corpului şi minţii noastre să se relaxeze, ne va îmbătrâni, epuizându-ne energia vitală.

Ai observat că te simţi mai ameţit după opt ore de somn atunci când te culci la 1.00 sau 2.00 noaptea, decât după opt ore de somn dacă te-ai culcat la ora 22.00 sau 23.00?

Chinezii au observat acest lucru cu mii de ani în urma. Ei au descoperit că nu numai că avem nevoie de o anumită cantitate de somn, dar că este necesar de asemenea, să dormim în timpul unor anumite ore pentru că atunci funcţiile corpului nostru se refac în mod natural.

Studiile moderne cu privire la somn au descoperit că organismul nostru produce hormoni pentru a ne menţine în grafic cu răsăritul şi apusul soarelui. Cu toate acestea, atunci când folosim lumini artificiale şi stăm până târziu, vom adăuga stres în plus corpului nostru prin faptul că îi cerem să ne ţină în picioare când are nevoie de odihnă.

Stresul îţi va epuiza cu siguranţă corpul de energie, aşa că du-te la culcare pe la ora 22.00, adormi pe la 23.00, şi trezeşte-te între 5.00 şi 7.00 dimineaţa.

Managementul stresului

Stresul poate veni de la griji cu privire la bani, muncă şi relaţii, şi de la o lipsă de încredere. Când suntem stresaţi, ne petrecem cel mai mult timp îngrijorându-ne, surmenându-ne sau muncind prea mult. Faptul că nu permitem corpului şi minţii noastre să se relaxeze, ne va îmbătrâni, epuizându-ne energia vitală.

Refă-te prin liniştirea minţii în fiecare zi. Dacă eşti consecvent şi eşti într-adevăr capabil să îţi calmezi mintea, vei începe să îţi dai seama că lucrurile care te stresau înainte nu te mai afectează.

Începe prin a include meditaţia în viaţa ta de zi cu zi. Gaseşte un loc liniştit. Poate vei vrea să aprinzi o lumânare sau un beţişor parfumat pentru a crea o atmosferă liniştită.

Stai într-o poziţie corectă, astfel că respiraţia să nu îţi fie afectată. Încrucişează-ţi picioarele dacă stai pe podea sau pe o pernă, sau odihneşte-ţi picioarele pe podea dacă stai pe un scaun.

Închide ochii şi începe să-şi linişteşti mintea concentrându-te pe respiraţie. Inspiră lent, expiră lent.

Observă respiraţia în timp ce aceasta călătoreşte prin nas şi în plămâni şi cum se deplasează afară.

Încearcă să faci acest lucru timp de cinci până la zece minute. Poţi de asemenea să îţi conştientizezi şi alte simţuri: să observi ce auzi în jurul tău, ce simţi că îţi atinge pielea, cum se simte corpul tău în timp ce se odihneşte şi respiră.

Concentrarea gândurilor necesită să îţi linişteşti mintea. Cu cât reuşeşti mai mult să te linişteşti în interior, cu atât vei începe să te simţi mai odihnit şi mai energizat. Dacă mintea ta nu este niciodată liniştită, înseamnă că te afli într- o stare constantă de distragere a atenţiei, care te poate face să te simţi obosit în toate aspectele vieţii.

Autocunoaşterea

Reprimarea este o telecomandă uriasă a energiei. Atât de mulţi dintre noi ne folosim de tehnologie, mâncare, ţigări, alcool şi chiar de muncă ca să ignorăm ceea ce ni se întâmplă cu adevărat.

Mai degrabă decât să îţi ignori sau să îţi reprimi sentimentele incomode, confruntă-le. Priveşte-ţi durerea drept în ochi şi spune-i: OK, eşti acolo, trăieşti în mine şi eu sunt gata să te ascult.

Odată ce vom şti rădăcina "durerii" noastre şi eliberăm emoţiile care apar în jurul ei, ne putem aduce înapoi la o stare de spirit mai raţională şi putem trata problemele reale, oricare ar fi acestea, cu maturitate şi stabilitate.

Când ne oprim din a mai fugi de durerea noastră, aceasta va părea mai puţin semnificativă şi mult mai uşor de controlat.

Spiritualitatea

Viaţa poate fi resimţită ca lungă şi obositoare dacă nu ne conectăm cu ceva mai important decât noi. Mulţi oameni se simt mai echilibraţi (şi mai plini de energie), când iau contact cu o credinţă sau cu un ţel mai nobil.

Fiecare avem propria noastră cale de urmat. Începe cu paşi mici dacă spiritualitatea îţi pare copleşitoare. Poţi învăţa despre meditaţie în cadrul unui grup, poţi citi învăţături spirituale care vorbesc pe limba ta, sau poţi căuta un profesor. Spre exemplu, o practică puternică, care este gratuită este Falun Dafa.

Încearcă să faci primii paşi pe o cale spirituală şi este posibil să rămâi uimit constatând că oboseala, stresul şi nefericirea pot dispărea în câteva minute.

Tysan Lerner este antrenor de sănătate autorizat. Ea ajută femeile să atingă standarde corporale şi de frumuseţe fără a recurge la înfometare şi fără a petrece ore în şir în sala de sport. Site-ul ei este: www.lavendermamas.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor