Efectele nefaste ale smartphone-ului asupra somnului

(David Ramos / Getty Images)

Utilizarea smartphone-ului după orele 21: 00 are efecte negative asupra somnului şi cauzează stări de oboseală a doua zi, informează Le Nouvel Observateur.

Oameni de ştiinţă de la Universitatea Michigan din SUA au studiat impactul pe care îl are asupra somnului utilizarea smartphone-ului după orele 21.00. Într-un studiu publicat în revista 'Organizational Behavior and Human Decision Process', cercetătorii americani afirmă că o astfel de utilizare afectează calitatea somnului şi, drept consecinţă, cauzează oboseală a doua zi.

În cadrul studiului au fost intervievate 82 de cadre superioare şi 161 de funcţionari, cu privire la felul în care îşi utilizează ei smartphone-urile şi la forma lor fizică. Fiecărui participant i s-a cerut să facă precizări cu privire la ora la care şi-au folosit smartphone-ul pentru ultima oară în ziua respectivă şi în ce scop.

O primă serie de întrebări era pusă la ora 6 dimineaţa, pentru a cunoaşte calitatea somnului lor în timpul nopţii şi eventuala senzaţie de epuizare de dimineaţă. O a două serie de întrebări era pusă la orele 16: 00, pentru a evalua motivaţia muncii la participanţi.

S-a putut constata că utilizarea unui smartphone după orele 21: 00 afectează calitatea somnului, implicând o mare oboseală dimineaţa şi fiind însoţită cu o mai puţin bună motivaţie a muncii de-a lungul întregii zile.

Grupul de 161 de funcţionari a fost testat de asemenea în ceea ce priveşte modul în care ei utilizează ordinatoarele - fixe sau portabile - tabletele şi televiziunea. S-a dovedit că tocmai telefonul mobil are cele mai nefaste efecte asupra somnului.

Acest rezultat l-a condus de altfel pe unul dintre autorii studiului, Russel Johnson, să declare într-un comunicat că 'smartphone-urile sunt aproape perfect concepute pentru a perturba somnul'. Una dintre explicaţiile pentru nocivitatea mai mare a smartphone-urilor comparativ cu alte aparate ar putea-o constitui tipul de lumină pe care acestea îl emit: faimoasa 'lumină albastră' a cărei intensitate este mai mare pe ecranele smartphone-urilor. Acest tip de lumină ar avea o influenţă negativă asupra producţiei de melatonină, o substanţă chimică secretată de organismul nostru şi care favorizează somnul.

Studii au dezvăluit că retina captează celule ganglionare cu melanopsină, care îndeplinesc o funcţie non-vizuală. În funcţie de lumina pe care o primesc, aceste celule activează nucleul responsabil de somn. Astfel, cu cât lumina este mai intensă şi mai albastră - precum LED-ul - cu atât mai mult întârzie aceasta orologiul biologic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură