Beneficiile meditaţiei la copii

În jur de 1.000 de practicanţi Falun Dafa practică meditaţia în Dag Hammarskjold Plaza din New York.
În jur de 1.000 de practicanţi Falun Dafa practică meditaţia în Dag Hammarskjold Plaza din New York. (Samira Bouaou/Epoch Times)

Trăind într-o lume aflată în schimbare rapidă, cu puţine perspective de viitor, fără repere autentice, copiii şi adolescenţii de astăzi sunt supuşi stresului mai mult decât oricând.

În conformitate cu raportul anual al American Association, unul din cinci copii se declară foarte preocupat de lucrurile care se întâmplă în viaţă şi mai mult de 30 la sută au simptome legate de stres, cum ar fi tulburările de somn. Pe termen lung pot apare dificultăţi de învăţare, de atenţie, scăderea performanţei şcolare, insecuritate, anxietate, depresie, dependenţa de alcool şi de droguri, comportament violent şi abandon şcolar. Cu toate acestea, acelaşi raport a constatat că doar 8 la sută dintre părinţi conştientizează acest lucru.

Poate mulţi dintre noi cred că meditaţia e o practică ce se adresează numai adulţilor care doresc să se relaxeze sau urmează o disciplină spirituală. Într-adevăr, exerciţiile de relaxare şi meditaţie ne ajută să trecem dincolo de tensiunile vieţii de zi cu zi, dar mai mult decât atât, să accesăm comoara de înţelepciune şi de creativitate care este în fiecare dintre noi.

Acest lucru e valabil şi în cazul copiilor şi adolescenţilor, aptitudinile înnăscute ale acestora putând fi cultivate în mod eficient prin tehnici de relaxare şi meditaţie, care permit recuperarea acestui potenţial de multe ori neexprimat şi insuficient stimulat de programele şcolare ale învăţământului tradiţional. Vor dezvolta un mod de gândire corect, acţiunile lor vor fi în mod natural în armonie cu oamenii din jur şi cu mediul înconjurător.

Sistemul de învăţământ de astăzi se concentrează mai mult pe acumularea de cunoştinţe, memorare, dar nu le oferă şi posibilitatea de extindere a capacităţii de a învăţa, de a-şi dezvolta potenţialul mental, creativitatea, atenţia, memoria şi gradul de conştientizare, în final, elevarea conştiinţei. Mintea elevilor este ca un recipient în care doar sunt depozitate noţiuni şi informaţii.

Mai multe studii au evidenţiat beneficiile meditaţiei la copii: reduce impulsivitatea, îmbunătăţeşte învăţarea şi concentrarea, competenţa emoţională şi relaţiile cu ceilalţi.

La Universitatea din California, cercetările au arătat că elevii de clasa a doua şi a treia, care au practicat tehnici de meditaţie timp de 30 de minute de două ori pe săptămână, timp de opt săptămâni, şi-au îmbunătăţit comportamentul şi au obţinut rezultate mai bune la testele care necesită memorie, atenţie şi concentrare decât cei care nu au meditat.

Un alt studiu la care au participat peste 3.000 de elevi de la Unified School District din San Francisco a evidenţiat o îmbunătăţire semnificativă a scorurilor de testare la matematică şi a performanţei generale pe parcursul anului şcolar în rândul celor care au practicat meditaţia. De asemenea, studiul a constatat o scădere a exmatriculărilor şi a abandonului şcolar.

Şi alte studii recente au demonstrat capacitatea tehnicilor "mindfulness", în special a celor utilizate în meditaţie, pentru a reduce impulsivitatea, în controlul emoţiilor şi eliberarea de stres.

Predarea meditaţiei în rândul copiilor a atras unii susţinătorii renumiţi, printre care actriţa Goldie Hawn, al cărei program MindUp a arătat la mai mult de 150.000 de copii din întreaga lume cum să-şi găsească un loc fericit în interiorul creierului lor.

"Noi îi învăţăm pe copii să acorde o perioadă de relaxare creierului, pentru că fiecare creier are nevoie de o pauză, şi pentru că ştim că meditaţia construieşte un creier mai puternic", a spus actriţa pentru ABCNews.com. "Ei încep aceste tehnici de conştientizare şi de relaxare la o vârsta fragedă, astfel încât să le poată avea cu ei de-a lungul vieţii lor".

Pentru a crea programul, actriţa a studiat în ultimii 10 ani modul în care funcţionează creierul, consiliată de neurologi şi psihologi. Pentru copiii care nu pot ajunge să studieze în mod direct, a scris un ghid "Să oferim 10 minute de bunăstare copiilor noştri - şi nouă înşine - abilităţi sociale şi emoţionale pentru a reduce stresul şi anxietatea, pentru o stare bună de sănătate şi o viaţă fericită ", care se adresează părinţilor şi educatorilor, pentru o practică de meditaţie step-by-step, potrivită copiilor de toate vârstele.

Regizorul David Lynch a creat acum opt ani o fundaţie care oferă copiilor de vârstă şcolară burse pentru studiul meditaţiei, iar Tim Ryan a susţinut programul "Skills for Life" (Competenţe pentru viaţă), care predă copiilor exerciţii de respiraţie profundă, meditaţie şi de rezolvare a problemelor, ca parte a programei de studiu a şcolii elementare, în diferite districte şcolare din Ohio.

În afara faptului că a trezit interesul actorilor de la Hollywood, meditaţia copiilor este în primul rând o mişcare de masă care câştigă încet sprijinul şcolii cât şi al părinţilor.

O disciplină spirituală de cultivare simultană a minţii şi a corpului, numită Falun Dafa, se practică în şcoli din India şi a fost predată elevilor şi profesorilor în mai multe şcoli din Europa. Practicanţii respectă un cod moral bazat pe principiile fundamentale ale Universului: Adevăr - Compasiune - Toleranţă.

În Orient tehnica meditaţiei este cunoscută şi utilizată încă din cele mai vechi timpuri. În China antică, oamenii îşi reglau respiraţia înainte de a începe o activitate, iar la şcoală elevii meditau şi practicau exerciţii de respiraţie, acest obicei asigurând un echilibru interior şi, implicit, unul social. Oamenii trăiau astfel în armonie cu ritmurile naturale şi cu cei din jur, societatea fiind mai înclinată spre cultivarea virtuţilor morale şi asigurarea bunăstării tuturor.

Practicată constant şi cu regularitate, meditaţia poate aduce beneficii pentru orice creier, la orice vârstă. Poate fi un remediu natural împotriva stresului şi, de asemenea, o modalitate foarte bună de a-i învăţa pe oameni să îşi asume responsabilitatea pentru propria lor bunăstare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură