Preşedintele Egiptului a ordonat o achiziţie uriaşă de grâu, de teama unei noi crize a aprovizionării, afirmă surse

Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi. (Captură Foto)
Redacţia
30.08.2024

Egiptul a organizat cea mai mare achiziţie de grâu de până acum, de aproape 20 de ori mai mare decât cea obişnuită, au declarat surse guvernamentale şi din domeniul securităţii. Decizia ar fi fost luată după ce serviciile de informaţii i-au prezentat preşedintelui Abdel Fattah al-Sisi un raport privind riscurile legate de securitatea alimentară.

Fiind unul dintre cei mai mari importatori de grâu din lume, Egiptul se bazează pe această cereală pentru a produce pâine subvenţionată pentru zeci de milioane de egipteni. Guvernele succesive au menţinut preţul stabil timp de decenii pentru a evita tulburările publice, dar în iunie, guvernul lui Sisi a majorat preţul cu 300%, potrivit Reuters.

Rolul preşedintelui egiptean în licitaţia lansată la începutul acestei luni - care a solicitat 3,8 milioane de tone de grâu, dar a livrat doar 7% din acest volum - nu a fost raportat anterior.

Egiptul a suferit mai multe şocuri financiare în ultimii ani, inclusiv din cauza invaziei ruse în Ucraina în 2022, care a perturbat lanţurile de aprovizionare şi a determinat creşterea preţurilor globale la grâu până la un vârf de peste 500 de dolari pe tona metrică.

Având în vedere că preţul grâului se tranzacţionează astăzi la un minim al ultimilor patru ani, de aproximativ 200 de dolari pe tonă, din cauza ofertei globale abundente, Sisi şi guvernul său au încercat să blocheze importurile ieftine, au declarat sursele.

Sisi a luat decizia împreună cu prim-ministrul Mostafa Madbouly şi noul ministru al aprovizionării, Sherif Farouk, au continuat sursele. Implicarea personală a lui Sisi a fost extrem de neobişnuită, din cauză că deciziile privind licitaţiile sunt luate, de obicei, de Ministerul Aprovizionării.

Dimensiunea licitaţiei a fost, de asemenea, neobişnuită. Cele 3,8 milioane de tone solicitate de Egipt, în valoare de aproximativ 850 de milioane de dolari, faţă de cantitatea obişnuită de aproximativ 200.000 de tone, reprezintă mai mult de jumătate din importurile sale anuale de grâu.

Sisi a luat decizia după o informare trimestrială periodică din partea serviciilor sale de informaţii în luna iulie, care a subliniat riscurile escaladării tensiunilor în Orientul Mijlociu şi în ţări exportatoare precum Rusia şi Ucraina, au menţionat sursele.

În timp ce Egiptul anunţa licitaţia, trupele ucrainene intrau pe teritoriul Rusiei în regiunea Kursk, subliniind riscurile tot mai mari pentru aprovizionare venite din partea unora dintre cei mai mari exportatori din lume.

Rusia este cea mai mare sursă de grâu pentru Egipt, iar Ucraina este, de asemenea, un furnizor important.

Licitaţia a fost o încercare de a profita de preţurile scăzute şi de a cumpăra cât mai mult posibil, a declarat pentru Reuters Hossam El Garahy, vicepreşedinte al Autorităţii Generale pentru Aprovizionare cu Mărfuri (GASC).

El a citat preţurile scăzute obţinute la licitaţia anterioară din iulie ca fiind unul dintre motivele care au stat la baza deciziei de a organiza o nouă licitaţie, mai mare, în august.

Sisi a încercat să depăşească una dintre cele mai mari crize economice de la venirea sa la putere în urmă cu un deceniu. În ultimii doi ani, ţara nord-africană s-a confruntat cu o lipsă acută de valută străină, cu creşterea datoriilor, cu o inflaţie record şi cu pene de curent care au dus la frustrări tot mai mari în rândul egiptenilor.

La începutul acestui an, Egiptul a trebuit să se bazeze pe sprijinul ţărilor prietene din Golf, precum şi pe un pachet financiar de 8 miliarde de dolari din partea Fondului Monetar Internaţional pentru a-şi atenua problemele financiare.

Licitaţia pentru grâu s-a dovedit totuşi prea ambiţioasă, Egiptul cumpărând doar 7% din volumele vizate. Vânzătorii au cerut preţuri ridicate la grâu, în timp ce Egiptul a solicitat o amânare mare a plăţilor, de până la nouă luni.

GASC a început, de asemenea, discuţii directe cu furnizori precum Rusia, încercând să afle dacă poate obţine preţuri şi condiţii mai bune în afara licitaţiilor tradiţionale, au declarat comercianţi pentru site-ul citat.

"În acest moment, Egiptul încearcă prin toate mijloacele să obţină preţuri mai mici, fie prin licitaţie, fie prin acorduri directe sau prin adăugarea unor noi origini de import", a spus Hesham Soliman, comerciant de cereale din Cairo.

"Cu toate acestea, această licitaţie particulară a dezvăluit cantitatea de care Egiptul avea nevoie, iar furnizorii au profitat de acest lucru, după cum am văzut cu preţurile."

Premierul Madbouly a declarat joi că rezervele strategice de grâu sunt acum suficiente pentru mai mult de şase luni de consum, dar ţara poate apela la piaţă pentru mai mult atunci când preţurile sunt scăzute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor