Premierul Netanyahu îşi consolidează guvernul cu un deputat din opoziţie - unul dintre cei mai vocali critici ai săi

Gideon Saar (dr) şi premierul Benjamin Netanyahu (Facebook - Benjamin Netanyahu)
Redacţia
30.09.2024

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a adus în guvernul pe care îl conduce pe deputatul de opoziţie Gideon Saar, unul dintre cei mai vocali critici ai săi, într-un demers care ar fi de natură să îl întărească politic pe premier, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, vehementul Saar va fi ministru fără portofoliu şi va avea un loc în cabinetul de securitate al premierului, a declarat postul de televiziune israelian N12.

Extinderea guvernului pentru a-l include pe Saar îl întăreşte pe Netanyahu, făcându-l mai puţin dependent de alţi membri ai coaliţiei sale de guvernare, care a avut probleme în sondaje în timp ce continuă războiul din Gaza şi împotriva Hezbollah din Liban.

„Urmează zile dificile şi grele. Această mişcare contribuie la propria noastră unitate şi la unitatea noastră în faţa duşmanilor noştri”, a declarat Netanyahu.

Saar şi Netanyahu au declarat că lasă deoparte divergenţele din trecut.

„Vom lucra împreună, umăr la umăr, şi intenţionez să solicit asistenţa sa (a lui Saar) în forumurile care influenţează desfăşurarea războiului”, a declarat Netanyahu.

Opus statalităţii palestiniene din motive de securitate, Saar este văzut ca fiind mai la dreapta decât Netanyahu din punct de vedere ideologic, dar nu se aşteaptă ca intrarea sa în guvern să aibă un impact major asupra politicii de securitate a acestuia.

Legea conscripţiei

Prin intrarea în guvern cu partidul său de patru locuri, Saar îi va oferi lui Netanyahu o majoritate solidă de 68 de locuri în parlamentul de 120 de locuri.

Acest lucru ar putea contribui la rezolvarea uneia dintre cele mai mari provocări politice cu care se confruntă coaliţia în următoarele câteva luni - adoptarea unei noi legi privind recrutarea militară, după ce Curtea Supremă a Israelului a decis în iunie că statul trebuie să înceapă recrutarea în armată a elevilor de seminar evrei ultra-ortodocşi.

Problema a adâncit fisurile din coaliţia lui Netanyahu, care se bazează pe două partide ultra-ortodoxe care doresc să îşi menţină alegătorii în seminariile religioase şi în afara unei armate mixte care le-ar putea testa convingerile.

Includerea lui Saar reduce, de asemenea, puterea ministrului de extremă-dreapta pentru securitate naţională, Itamar Ben-Gvir, care a ameninţat că va dărâma guvernul dacă acesta pune capăt războiului din Gaza.

Saar, în vârstă de 57 de ani, a fost cândva un membru important al partidului de dreapta Likud al lui Netanyahu, dar a plecat după o provocare eşuată la conducerea partidului.

Cunoscut mai degrabă pentru pragmatismul său, decât pentru carisma personală, Saar s-a despărţit de Likud în 2020 pentru a-şi forma propriul partid, devenind unul dintre cei mai aprigi critici ai lui Netanyahu, care se confruntă cu un proces de lungă durată pentru acuzaţii de corupţie pe care le neagă.

După atacul mortal al Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, care a declanşat războiul din Gaza, el s-a alăturat guvernului de uniune de urgenţă al lui Netanyahu, dar a plecat în martie, invocând frustrarea faţă de politicile de război ale acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor