Polonia şi ţările baltice cer Uniunii Europene construirea unei linii de apărare la graniţa cu Rusia şi Bielorusia

Poliţişti de frontieră polonezi lângă noul gard de la graniţa polono-bielorusă, 30 iunie 2022, în Voievodatul Podlaskie, Polonia. (Artur Widak/NurPhoto via Getty Images)
Redacţia
27.06.2024

Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia au cerut miercuri Uniunii Europene să construiască o linie de apărare de-a lungul frontierei blocului comunitar cu Rusia şi Bielorusia pentru a proteja UE de ameninţările militare şi de alte activităţi dăunătoare din partea Moscovei, relatează Reuters.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui UE, care urmează să fie discutată în cadrul unui summit care va începe joi la Bruxelles, liderii celor patru ţări care au graniţe comune cu Rusia şi Bielorusia au declarat că proiectul, menit să protejeze blocul celor 27 de naţiuni cu 450 de milioane de locuitori, ar avea nevoie şi de sprijinul financiar al tuturor membrilor.

"Construirea unui sistem de infrastructură de apărare de-a lungul frontierei externe a UE cu Rusia şi Bielorusia va răspunde nevoii grave şi urgente de a proteja UE de ameninţările militare şi hibride. Amploarea şi costurile acestui efort comun necesită o acţiune specifică a UE pentru a-l sprijini atât din punct de vedere politic, cât şi financiar", se arată în scrisoarea celor patru lideri.

Ameninţările hibride se referă la o combinaţie de mijloace militare şi nonmilitare, precum şi mijloace secrete şi deschise, inclusiv dezinformarea, atacurile cibernetice, presiunea economică şi împingerea migranţilor peste graniţe.

Potrivit unor diplomaţi ai UE, costul esitmat al construirii unei astfel de linii defensive pe teren de-a lungul celor 700 km de frontieră a UE cu Rusia şi Bielorusia se ridică la aproximativ 2,5 miliarde de euro.

Investiţiile europene în apărarea şi finanţarea acestora vor fi unul dintre principalele subiecte de discuţie ale liderilor UE la summit, în condiţiile în care războiul Rusiei împotriva Ucrainei a intrat în al treilea an, iar Moscova intensifică operaţiunile hibride împotriva Occidentului.

Apelul pentru o linie de apărare terestră finanţată în comun la graniţa de est a Uniunii Europene vine în completarea unei iniţiative anterioare a Greciei şi Poloniei de a crea un sistem de apărare aeriană al UE, după modelul Iron Dome israelian, care ar coordona sistemele de apărare aeriană separate ale ţărilor UE.

"Trebuie să se recurgă la măsuri extraordinare, deoarece frontiera externă a UE trebuie protejată şi apărată cu mijloace militare şi civile", se arată în scrisoarea celor patru ţări.

De asemenea, scrisoarea precizează că planificarea şi executarea liniei de apărare de la frontiera estică a UE ar trebui să se facă în coordonare cu NATO şi cu cerinţele militare ale acesteia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor