Politolog: Dacă o treime din voturile lui Şoşoacă, aproximativ 5%, se duc la Simion, şeful AUR poate intra în turul doi

George Simion
Ana Ion
09.10.2024

Politologul Cristian Pîrvulescu a opinat, într-o intervenţie la Digi24, că dacă aproximativ 5 la sută dintre voturile Dianei Şoşoacă, proaspăt scoasă din cursa pentru Cotroceni, vor merge către George Simion, atunci liderul AUR are şanse să intre în turul al doilea al prezidenţialelor.

Jurnalistă: Decizia CCR de a nu-i permite Dianei Şoşoacă să candideze la alegerile prezidenţiale a provocat un adevărat cutremur pe scena politică. Liberalii au anunţat ruperea coaliţiei, nu complet însă, pentru că nu renunţă la guvernarea comună cu PSD, partid pe care îl acuză că se află în spatele deciziei fără precedent în România a CCR.

Pentru cei care nu au apucat să vadă evoluţiile, sau poate se întreabă de ce atâta vâlvă în jurul acestei decizii şi mai apoi de ce toate înlănţuirile politice pe care le-am văzut şi în privinţa coaliţiei şi, în urmă cu puţin timp, am văzut-o şi pe Elena Lasconi, candidatul USR pentru alegerile prezidenţiale, miza care ar fi, domnule profesor?

Cristian Pîrvulescu: Se tem foarte mult, atât doamna Lasconi, cât şi domnul Ciucă, că s-ar putea, în urma anulării acestei candidaturi, voturile doamnei Şoşoacă să treacă spre George Simion, ceea ce l-ar avantaja pe Marcel Ciolacu. Este doar o prezumţie. Pe de altă parte, nu sunt deloc dintre cei care consideră că decizia Curţii Constituţionale era nejustificată şi un atac la democraţie. Din contră, cred că era şi justificată şi că era întemeiată, şi că atacurile împotriva Curţii Constituţionale nu sunt deloc binevenite.

Avem, deci, un aspect constituţional, un aspect politic şi un aspect electoral. Electoral, s-ar putea să îl avantajeze pe George Simion, aşa cum foarte bine s-ar putea să îl avantajeze şi pe Mircea Geoană. De ce nu pe doamna Lasconi? Pentru că mi-e greu să cred că toată zestrea de voturi a doamnei Şoşoacă se duce spre un singur candidat. Dar e adevărat, dacă o treime din aceste voturi, aproximativ 5%, se duc spre Simion, poate deveni candidat de turul al doilea. Poate deveni, nu este sigur că devine.

Pe de altă parte, PNL se află într-o spirală descendentă, se simte trădat de partenerul de coaliţie, nu de acum, iar acest moment, care este un moment emoţional puternic, este binevenit pentru a se despărţi, pentru a separa apele - a se despărţi, dar a nu ieşi de la guvernare. Pentru că a ieşi de la guvernare ar însemna că stabilitatea politică pe care au clamat-o, nu mai există. Deci PNL este responsabil politic, rămâne la guvernare, dar nu va mai guverna cu PSD după 2024.

Jurnalistă: Acum este o şedinţă la PNL, care vine în contextul în care Nicolae Ciucă a anunţat că rupe coaliţia cu Partidul Social- Democrat, dar totuşi a spus că liberalii rămân în continuare la guvernare. Însă USR a anunţat că depune moţiune de cenzură împotriva actualului guvern şi ar avea nevoie de voturile liberalilor. Pe cine afectează dacă este să facem acest calcul electoral? Mai este puţin timp până când începe şi campania electorală oficială, însă puţin timp până şi la prima rundă de alegeri.

Cristian Pîrvulescu: PNL-ul este cel afectat şi, de fapt, doamna Lasconi asta a vrut să demonstreze, că PNL una spune şi alta face. Ca urmare, iată, moţiune de cenzură, PNL să voteze alături de USR şi atunci guvernul se prăbuşeşte. Dar şi toată logica domnului preşedinte Iohannis a stabilităţii, a diferenţei calitative între România şi alte state din zonă, ar dispărea. România ar deveni o ţară instabilă.

Vă aduceţi aminte? În urmă cu trei ani de zile, Guvernul Cîţu s-a prăbuşit în urma unei moţiuni de cenzură la care votau PSD, AUR şi USR. Eu nu cred că liberalii vor vota în favoarea moţiunii, nu cred că vor vota nici împotrivă, cred că se vor abţine şi e foarte probabil ca şi PSD-iştii să facă acelaşi lucru, pentru că altfel, tot discursul legat de responsabilitate guvernamentală, de capacitatea omului de stat de a fi dincolo de logica de partid, pe care liberalii l-au promovat atâta vreme, ar dispărea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor