Supă cremă de dovleac
Această supă este consistentă şi foarte aromată. Este o mâncare îndrăgită în multe familii şi destul de economică, cu majoritatea ingredientelor aflate la îndemână în orice bucătărie. Este o reţetă foarte uşoară şi rapidă, dar şi o modalitate bună de a folosi dovleacul, care l-aţi pus prin pivniţe sau cămări la începutul toamnei, şi a rămas neconsumat până acum, în iarnă.
Ingrediente:
2 linguri de unt sau ulei
1 ceapă mică, tocată
3-4 căţei de usturoi curăţati de pieliţă şi striviţi cu lama de cuţit
1 tulpină de ţelină sau o bucată mică de ţelină (cam de mărimea unui ou), tocată
1 morcov de mărime potrivită, tăiat mărunt
1 cartof tăiat în cubuleţe
700-800g dovleac - decojit, fără seminţe, tăiat în cubuleţe
1 l de zeamă de supă sau apă
1 / 2 linguriţa scorţişoară şi un strop de nucşoară.
sare şi piper negru măcinat după gust
Opţional:
100 g cârnat afumat, sau slănină prăjită sau şuncă tăiată mărunt
Smântâna sau brânză parmezan
Ceapă călită în ulei, stinsă cu puţin bulion
Modul de preparare:
1.Într-o oală de vreo 5-6 litri topiţi untul, sau puneţi la încins uleiul la foc moderat. Adăugaţi căţeii de usturoi zdrobiţi. Lăsaţi-i atât cât să se rumenească puţin şi să-şi lase aroma. Căliţi apoi ceapă, ţelina, morcovul, cartoful, dovleacul cam vreo 5 minute, sau până când se rumenesc uşor. Se toarnă atâta supă sau apă, cât să acopere legumele. Când începe să fiarbă, se reduce focul la mic, se acoperă oala, şi se fierbe 40 de minute, sau până când toate legumele devin fragede.
2. Supa se transferă câte puţin într-un blender, şi se mixează pe rând până se omogenizează. Dacă nu aveţi blender, supa se poate pasa printr-o sită deasă. Puneţi pasta astfel obţinută înapoi în oală, adăugând în continuare supa sau apă până când se ajunge la consistenţa dorită. Se condimentează cu sare şi piper, şi se adaugă scorţişoară şi nucşoara.
3. Teoretic supa e gata. Acum depinde de preferinţe sau de imaginaţia fiecăruia, ce notă finală vrem să-i dăm.
Vă oferim câteva variante:
Pentru vegetarieni, se poate garnisi cu 1-2 cepe tăiate mărunt, călite în ulei, stinse cu puţin bulion şi asezonate cu sare şi piper sau paprică.
E foarte gustoasă dacă adăugaţi brânza parmezan, telemea sau ce aveţi la îndemână.
De asemenea o puteţi servi cu smântâna şi nişte şuncă mărunţita sau cârnat tăiat în rondele şi prăjit în 2-3 linguri de ulei.
La oricare dintre variantele de mai sus puteţi folosi şi crutoane de pâine.