Deliciile toamnei: plăcinta de dovleac cu praline şi portocală
alte articole
Plăcinta cu dovleac este nelipsită de pe lista sărbătorilor de toamnă.
Vă propunem dovleacul proaspăt combinat cu praline caramelizate şi coajă de portocală. Poate fi o experienţă pe care probabil vei dori să o repetaţi.
Ingrediente:
1 kg de dovleac proaspăt
Pentru crustă (se poate folosi şi crusta din magazin gata preparată)
50 g unt
3 linguri de zahăr
1 praf de sare
1 cană de făină
Pentru umplutură
3/4 cană de zahăr
2 linguri de făină
2 căni de piure de dovleac
1 linguriţă de scorţişoară
1/2 linguriţa ghimbir ras
1/2 linguriţa nucşoară măcinată
½ linguriţa sare
3 ouă
200 g smântână sau frişcă lichidă
125 g frişcă lichidă
2 linguriţe de zahăr pudră
Pentru ornat:
12-16 jumătăţi praline sau nuci (opţional)
1/2 ceaşcă zahăr
1/2 cană de nuci sau praline mărunţite
coaja rasă de la o portocală
Modul de preparare:
Se începe mai întâi cu prepararea dovleacului. Acesta se spală şi se taie în jumătate folosind un cuţit mare. Se îndepărtează seminţele şi coaja după care se taie în bucăţi mai mici. Dovleacul se fierbe pe aburi, cam 20-30 minute, până când se înmoaie. Cât este încă fierbinte, dovleacul fiert se zdrobeşte ca pentru piure. Pentru a obţine o consistenţă mai fină se poate folosi blenderul sau mixerul.
În timp ce dovleacul fierbe pe aburi, se poate începe prepararea aluatului fraged pentru crustă.
Cuptorul se încinge la 180 C. Forma de copt se unge cu unt şi se tapetează cu făină. E preferabil o formă cu diametru de 22.5 cm şi sistem de deschidere, pentru a uşura scoaterea blatului.
Într-un bol, se freacă untul până când acesta devine moale ca o pastă. Se adaugă zahărul şi sarea, apoi făina. Se amestecă până când se încorporează toate ingredientele. Dacă aluatul e prea gros, se pot adăuga 1-2 linguri de apă.
Aluatul se întinde pe fundul formei, ridicându-se şi pe pereţii formei cam 3-4 cm. Se pune la cuptor şi se coace aproximativ 10 minute sau până când se rumeneşte uşor. Crusta se scoate din cuptor şi se lasă în formă să se răcească, timp în care se poate pregăti umplutură.
Într-un castron mare se pune zahărul, mirodenile şi gălbenuşurile de ou. Se amestecă până când se încorporează bine, apoi se toarnă câte puţin din smântâna/frişca lichidă şi pasta de dovleac. La sfârşit se adaugă albuşurile bătute spumă. Se amestecă bine până când albuşurile sunt încorporate, apoi umplutura se poarnă în crustă.
Tava se dă la cuptor şi se coace cam 45-55 minute, după care se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească. După 15 minute, se scoate forma şi se lasă în continuare să se răcească (cam o oră).
În timp ce plăcinta se răceşte se pot prepara pralinele pentru ornat.
Într-o tigaie se pun 3 linguri de zahăr tos. Tigaia se pune la foc mediu. Când zahărul începe să se topească se adaugă nucile mărunţite, apoi se reduce focul la mic. Se amestecă nucile tocate, şi se găteşte până când zahărul devine maro auriu şi nucile sunt prăjite (aproximativ 3 minute).
Amestecul se toarnă pe o foaie de copt şi cu ajutorul unei linguri de lemn se întinde într-un strat cât mai subţire. Se lasă să se răcească, după care se rupe sau se taie în bucăţi mai mici. Se lasă deoparte.
Jumătăţile de nucă sau praline, se pun într-o tavă şi se dau la cuptor să se prăjească. Se scot din cuptor după câteva minute şi se lasă să se răcească.
Într-un castron mic se combină smântâna cu zahărul pudră. Dacă folosiţi frişcă lichidă, aceasta se bate cu mixerul, până când se întăreşte. Treptat se adaugă zahărul pudră. Frişca/smântâna se întinde într-un strat uniform deasupra umpluturii.
Se garniseşte cu coajă rasă de portocală, pralinele prăjite şi cu cele caramelizate. Plăcinta este gata de servire. Vă dorim poftă bună!
Fotoslide pe pagina articolului în Epoch Times.