Prăjitură marmorată cu dovleac şi alune - un deliciu

Acum cât încă culorile toamnei sunt vii şi ne mai putem bucura de dovlecii bătuţi de brumă, cunoscuţi pentru dulceaţa lor naturală şi gustul deosebit, vă propunem o reţetă de prăjitură marmorată pufoasă şi uimitor de delicioasă! Este surprinzător cât de perfect se combină gustul dulceag al dovleacului cu ciocolata şi alunele. De asemenea, glazura de ciocolată îi dă acestei prăjituri un plus de eleganţă.
Maria Matyiku
09.11.2014

Acum cât încă culorile toamnei sunt vii şi ne mai putem bucura de dovlecii bătuţi de brumă, cunoscuţi pentru dulceaţa lor naturală şi gustul deosebit, vă propunem o reţetă de prăjitură marmorată pufoasă şi uimitor de delicioasă!

Este surprinzător cât de perfect se combină gustul dulceag al dovleacului cu ciocolata şi alunele. De asemenea, glazura de ciocolată îi dă acestei prăjituri un plus de eleganţă.

Ingrediente:

Compoziţia de bază:
300 g unt,
2 căni zahăr,
6 ouă,
2 pliculeţe de vanilie,
1 linguriţă de sare,

Compoziţia de dovleac:
1 ½ căni de pulpă de dovleac rasă fin,
1 ½ căni de făină,
½ pliculeţ de praf de copt,
½ cană de alune prăjite şi zdrobite,
½ linguriţă de praf de scorţişoară,
¼ linguriţa nucşoară,
un praf de turmenic (opţional),

Compoziţia de ciocolată:
1 1/4 căni făină,
½ pliculeţ de praf de copt,
6 linguri de cacao,

Glazura:
100 g ciocolată de menaj,
50 g unt,
50 g de alune prăjite măcinate mare

Modul de preparare:

Cuptorul se încălzeşte la 180 C. Se unge o tavă de prăjitură (33X23 cm) cu un strat subţire de unt şi apoi se pudrează cu făină.

Dovleacul se curăţă de coajă şi seminţe, apoi pulpa se dă printr-o răzătoare fină.

Mai întâi, se începe cu prepararea compoziţiei de bază. Se separă gălbenuşurile de albuşuri. Albuşurile se bat spumă, adaugându-se pe rând puţină sare. Untul se freacă cu zahărul şi vanilia, până când devine ca o cremă spumoasă. Se adaugă pe rând gălbenuşurile amestecând pentru a le încorpora bine.

Compoziţia de aluat de bază se separă în două părţi egale, folosind două castroane de mărime potrivită.

Într-unul dintre castroane se adaugă în aluat pulpa de dovleac, alunele măcinate mare, scorţişoară, nucşoară şi se amestecă bine. Se adaugă alternând pe rând făina şi jumătate din spuma de ou. Opţional, pentru a obţine o culoare aurie a blatului, se poate adăuga un praf de turmenic.

În celălalt castron se adaugă pe rând făina amestecată cu cacao şi cealaltă jumătate de spumă de ou.

Jumătate din compoziţia de cacao se toarnă în tavă , apoi peste aceasta se întinde jumătate din amestecul de dovleac. Se pune apoi cealaltă jumătate din compoziţia de cacao. Se ia o furculiţă şi se amestecă straturile pentru a le dă diferite forme. De deasupra se toarnă compoziţia de dovleac rămasă.

Se dă la cuptor timp de 40-45 de minute,după care se scoate din cuptor şi se testează cu o scobitoare. Dacă partea introdusă în blat iese curată, înseamnă că prăjitura este coaptă; dacă nu, se pune înapoi la cuptor pentru încă 10 -5 minute şi se apoi se testează din nou.

Blatul se lasă să se răcească cam 10 minute, apoi se răstoarnă pe un platou de prăjitura şi se lasă până când se răceşte complet.

Ciocolata de menaj mărunţită se pune într-un vas la foc mic şi se adaugă untul. Se amestecă până când ciocolata devine sticloasă, apoi se ia de pe foc. Dacă se lasă prea mult ciocolata se brânzeşte. La fel de bine ciocolata se poate topi folosind un vas pe aburi.

Glazura de ciocolată se întinde pe blat în strat uniform, iar pe deasupra se presară alune prăjite şi mărunţite.

Se taie în bucăţi şi se serveşte alături de cafea, şampanie, etc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor