Prăjitura de dovleac cu blat umed de cacao - pufoasă şi delicată
alte articole
Pulpa cremoasă a dovleacului complementează textura pufoasă şi uşor umedă a blatului, astfel încât prăjiturelele sunt aşa de moi, pufoase şi delicate, încât simţi că ţi se topesc în gură.
Ingrediente:
pentru blatul umed de cacao:
1 cană de făină,
4 linguri de pudră de cacao,
1/2 pliculeţ de praf de copt,
1/2 linguriţă de bicarbonat de sodiu,
1/2 linguriţa rasă de sare,
1 pliculeţ de vanilie,
1 cană de zahăr,
1/2 cană de lapte bătut sau iaurt,
1/4 cană de ulei,
2 ouă,
1/2 cană de cafea sau apă fierbinte(120 ml)
pentru crema de dovleac:
2 căni de pulpă de dovleac fiert său copt,
1 cană de lapte evaporat (se poate înlocui cu smântână sau frişcă lichidă),
1/2 cană de zahăr,
1/2 linguriţă de scorţişoară,
1 praf de nucşoară,
2 ouă
pentru glazură:
200 g ciocolată,
2 linguriţe de smântână lichidă sau unt
Modul de preparare:
Dovleacul se taie pe jumătate, se curăţă de sâmburi, apoi se taie în bucăţi mai mici. Acestea se pun la fiert pe aburi, până când miezul se pătrunde uşor cu o furculiţă (aprox 20 minute).
Dovleacul fiert se ia de pe foc, se lasă deoparte câteva minute să se răcească puţin. Cu ajutorul unei linguri se scobeşte miezul de dovleac fiert apoi se zdrobeşte cu dosul lingurii, până când devine ca o pastă. Se măsoară 2 căni de pulpă de dovleac, se pun separat într-un castron şi se lasă să se răcească complet.
Dovleacul se poate coace în cuptor, însă durează mai mult, sau se poate fierbe. În cazul în care se fierbe, după ce se scurge de apă, dovleacul se lasă cel puţin o oră într-o sită să se scurgă bine de excesul de apă.Când dovleacul nu este în sezon, se poate folosi dovleac din conservă. Dacă este zemos, dovleacul se scurge de lichid. De asemenea dacă acesta conţine deja zahăr, se reduce zahărul din reţeta la jumătate, sau mai puţin, după preferinţă.
Cuptorul se încinge la 180 C. Tava de copt (de dimensiunea 23X33 cm) se unge cu un strat foarte subţire de grăsime, apoi se tapetează cu făină. Se poate folosi şi hârtie de copt decupată la dimensiunea tăvii.
Pentru prepararea blatului umed de cacao se amestecă într-un castron făina cu cacao cernută prin sită, praful de copt, bicarbonatul, vanilia, sarea şi zahărul. Se amestecă până se încorporează toate ingredientele.
Se pune iaurtul sau laptele bătut şi uleiul, puţin câte puţin, amestecându-se uşor. Se adaugă apoi pe rând câte un ou iar, la sfârşit, se toarnă câte puţin din cafeaua fierbinte. Cafeaua accentuează aroma ciocolatei.
Aluatul obţinut se toarnă în tavă pregătită dinainte şi apoi se lasă deoparte până când se prepară amestecul de dovleac. Nu se pune încă la cuptor.
Se trece la prepararea umpluturii de dovleac.
Peste pulpa de dovleac se pune zahărul, scorţişoara, nucşoara, apoi se adaugă treptat laptele evaporat sau smântâna. Se încorporează pe rând ouăle.
Umplutura de dovleac se toarnă peste blatul de cacao. Chiar dacă arată zebrat, nu vă faceţi griji. Dovleacul fiind mai greu vă cobora spre fundul tăvii, iar în timpul coacerii, blatul de cacao, fiind mai uşor se va separă singur şi o parte se va ridica deasupra.
În funcţie de cuptor, prăjitura se coace în aproximativ 50-55 de minute, după care se scoate din cuptor şi se verifică. Chiar dacă pare umed la suprafaţă, când este gata blatul nu va tremura când tava se mişcă. Se face testul cu scobitoarea. Dacă iese uscată, prăjitura este coaptă; dacă rămâne pe ea blat lipicios, se pune din nou la cuptor, până când e coaptă bine.
Prăjitura se lasă să se răcească.
Într-un vas pe aburi se topeşte ciocolată, apoi se adaugă untul. Cât este fierbinte, ciocolata lichidă se întinde uniform peste blat. Se presară pe deasupra bombonele colorate sau nucă măcinată.
Se mai lasă câteva minute, apoi se taie în pătrate folosind un cuţit cu lama umezită în apă călduţă.
Vă dorim poftă bună!