China avertizează companiile că trebuie să accepte comunismul. Libertatea de exprimare ar fi "ridicolă"
alte articole
Publicaţia chineză Global Times, controlată de Partidul Comunist, a avertizat „companiile globale” să-şi „facă personalul să vorbească prudent” cu privire la problemele politice ale Chinei, ca răspuns la un scandal izbucnit după ce un director al National Basket Association (NBA) a cerut public sprijin pentru protestele pro-democraţie din Hong Kong.
Directorul general al echipei Houston Rockets, Daryl Morey, a declanşat o furtună în acest week-end, după ce a scris pe Twitter un mesaj de sprijin pentru locuitorii oraşului Hong Kong - „Luptă pentru libertate; sprijină Hong Kong-ul”, destinat să sprijine protestele anticomuniste care au izbucnit în iunie.
În urma condamnării directorului NBA de către Partidul Comunist şi marionetele sale din societatea chineză, din social media şi din NBA, organizaţia care patronează basketul american a emis o declaraţie în care îl condamnă pe Morey pentru contestarea ideologiei unei ţări - China -, în pofida numeroaselor crime comise de Partidul Comunist Chinez.
Evoluţia pare să evidenţieze controlul pe care îl exercită Partidul Comunist Chinez asupra unora dintre cele mai puternice organizaţii americane.
Într-un articol publicat luni, intitulat „Companii globale, mai bine lăsaţi politica în pace”, Global Times a avertizat americanii şi actorii internaţionali că restricţiile din China se aplică acum la nivel mondial şi că orice protest în numele discursului liber este „ridicol”.
"Daryl Morey, directorul general al echipei NBA Houston Rockets, în mod evident şi-a făcut singur probleme", a afirmat autorul articolului, care a opinat că abilităţile profesionale ale lui Morey sunt pur şi simplu „prea limitate” pentru a provoca un regim autoritar.
„Organizaţiile comerciale şi culturale care efectuează operaţiuni transnaţionale ar trebui să-şi gestioneze atitudinile şi declaraţiile cu privire la problemele sensibile. Mesajele impulsive pot declanşa lesne reacţii”, a ameninţat publicaţia.
„Respectarea clienţilor este o regulă universală în afaceri. Morey trebuie să aleagă între protejarea libertăţii individuale de exprimare şi protejarea intereselor comerciale ale echipei Rockets prin respectarea sentimentelor fanilor chinezi. Când a optat pentru prima, Rockets vor trebui să devină a doua alegere”, a opinat editorialul, care se pare că implică faptul că sentimentele fanilor chinezi ar fi cele dictate de Partid.
Global Times i-a numit pe americani „ridicoli” pentru apărarea libertăţii de exprimare, vizându-l în special pe candidatul democrat Andrew Yang pentru criticile aduse Chinei.
"Morey are libertatea de a-i lăuda pe protestatarii din Hong Kong, la fel cum fanii chinezi au libertatea de a abandona produsele echipei Rockets", a afirmat Times. "Problema este că libertatea lui Morey este în detrimentul intereselor comerciale uriaşe ale echipei Rockets, la care echipa nu doreşte să renunţe."
Publicaţia insistă că scandalul „nu are nicio legătură cu guvernul chinez”, deşi partidul-stat comunist controlează guvernul chinez, poporul chinez şi toate aspectele relaţiei ţării cu entităţi străine - şi deci NBA - şi controlează total exprimările publice ale chinezilor.
Global Times a acuzat apoi Statele Unite că au folosit „presiune ideologică” împotriva Houston Rockets pentru a-i împiedica să cedeze şantajului chinez - după ce produsele echipei au fost retrase de pe site-urile online care vând articole de sport din China.
Toate partidele comuniste în istorie au promis că vor crea societăţi egalitariste, în care cetăţenii vor avea mai multe drepturi decât în cele care se supuneau ordinii naturale. Rezultatul implementării comunismului a fost, însă, fără excepţie, societăţi care deveneau imense lagăre de concentrare în aer liber, unde cetăţenii erau de facto proprietatea Partidului-stat.
Acest model a devenit evident în ultimii ani în China comunistă, care a organizat, din 1999, un program prin care revendică inclusiv corpurile oamenilor.
Epoch Times a publicat o anchetă care arată că regimul comunist a organizat o industrie de extragere forţată a organelor dizidenţilor, pe care le vinde pe piata neagră de organe a Chinei, cu profituri fabuloase. "Rămăşiţele" sunt de obicei arse în crematorii.