Percheziţii FSB la Aeroflot: Fostul director adjunct a criticat războiul din Ucraina şi propaganda rusă

Andrei Panov, fost director general adjunct Aeroflot (Telegram)
Maria Maevschi
14.04.2022

Serviciul Federal de Securitate al Federaţiei Ruse a efectuat o percheziţie în biroul Aeroflot din Moscova în după-amiaza zilei de marţi, 12 aprilie. Potrivit canalului de Telegram Baza, căutările s-au desfăşurat nu doar în biroul Aeroflot, ci şi la compania de consultanţă Bain & Company, care a dezvoltat o strategie de marketing pentru Aeroflot, Pobeda, Rossiya şi Aurora.

Anchetatorii au vizitat biroul companiei situat în „Lotte Plaza”, dar nu au reuşit să găsească acolo angajaţii necesari - şeful Bain & Company, Iuri Spektrov, se afla în Statele Unite, iar cei care erau responsabili de contractul cu Aeroflot au plecat în Israel şi Turcia după începerea războiului în Ucraina.

Menţionăm că anchetatorii ruşi îl suspectează pe Andrei Panov, fostul director general adjunct al Aeroflot, de fraudarea unei licitaţii în valoare de circa 200 de milioane de ruble. Panov a fost partener la Bain & Company o lungă perioadă de timp, după care a trecut la Aeroflot, unde era responsabil de departamentele de marketing, strategie şi service. În 2019, Bain & Company a câştigat o licitaţie în valoare de 194 de milioane pentru a actualiza strategia de marketing a companiilor aeriene, menţionează Baza.

Totodată, sursa citată a mai afirmat că strategia de marketing a companiei Aeroflot a fost dezvoltată de departamentele Aeroflot, pe când Bain & Company avea parte de profit.

Însă nu fraudele de la Aeroflot ar fi fost catalizatorul percheziţiilor, ci mai degrabă, scrie Baza, poziţia anti-război a lui Andrei Panov, care a părăsit Rusia după începerea atacurilor asupra Ucrainei.

Fostul director general adjunct al Aeroflot a scris recent un articol de opinie în Financial Times, în care s-a adresat colegilor săi - directori seniori şi manageri de top ai companiilor ruseşti - cu un apel la „sabotarea operaţiunilor militare prin amânarea sau ignorarea fiecărei înţelegeri sau contract care sprijină operaţiuni militare sau propagandă rusă”.

În prezent, Panov se află în Israel. Acesta a anunţat la 12 martie, pe reţelele de socializare, că şi-a dat demisia din compania aeriană şi a părăsit Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor