Un atac rusesc major cu rachete asupra Ucrainei ucide cel puţin 20 de persoane şi loveşte un spital de copii

Oamenii caută supravieţuitori sun dărâmături, după ce armata rusă a lansat un atac cu rachete asupra clinicii pentru copii "Ohmatdyt" pe 8 iulie 2024 în Kiev, Ucraina. (Getty Images)
Redacţia
08.07.2024

Un atac major cu rachete ruseşti asupra Ucrainei a ucis luni cel puţin 20 de persoane şi a rănit peste 50, au declarat oficialii, una dintre rachete lovind un mare spital de copii din capitala Kiev, unde echipajele de urgenţă au căutat victime printre dărâmături, transmite AP News.

Barajul rusesc a vizat cinci oraşe ucrainene cu peste 40 de rachete de diferite tipuri, lovind clădiri de apartamente şi infrastructură publică, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o postare pe reţelele de socializare.

Loviturile din Krîvîi Rih, în centrul Ucrainei, au ucis 10 persoane şi au rănit 37, în ceea ce şeful administraţiei oraşului, Oleksandr Vilkul, a declarat că a fost un atac masiv cu rachete.

La spitalul de copii Okhmatdit din Kiev, salvatorii căutau persoane sub dărâmăturile unei aripi parţial prăbuşite a unităţii, a declarat Zelenski, adăugând că numărul victimelor nu era încă cunoscut.

Vsevolod Dorofieiev, instructorul principal al unei unităţi medicale voluntare, a declarat că unele persoane au murit, dar nu a spus câte sau dacă erau copii sau adulţi.

Pe social media, Zelenski a scris: "Este foarte important ca lumea să nu tacă acum şi ca toată lumea să vadă ce este Rusia şi ce face".

Atacul are loc în ajunul unui summit NATO de trei zile la Washington, care va analiza modalitatea de a reasigura Ucraina de sprijinul neclintit al alianţei şi de a le oferi ucrainenilor speranţa că ţara lor poate depăşi cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial.

La spitalul de copii, o clădire cu două etaje a fost parţial distrusă. În clădirea principală de 10 etaje a spitalului, ferestrele şi uşile au fost aruncate în aer, iar pereţii au fost înnegriţi. Podeaua unei camere era stropită cu sânge.

Personalul medical şi localnicii au ajutat la mutarea molozului în timp ce căutau copii şi lucrători medicali care ar putea fi prinşi sub dărâmături. Voluntarii au format o linie, pasându-şi unii altora pietre şi resturi. Fumul încă se ridica din clădire, iar voluntarii şi echipajele de urgenţă lucrau cu măşti de protecţie.

Atacul a forţat închiderea spitalului şi evacuarea persoanelor aflate în incintă. Unele mame şi-au cărat copiii în spate. Altele aşteptau în curte cu copiii lor, în timp ce apelurile la telefoanele medicilor sunau fără răspuns.

În altă parte în Kiev, cel mai puternic bombardament rusesc asupra capitalei din ultimele aproape patru luni a ucis şapte persoane şi a rănit 25, au declarat oficialii. Atacurile la lumina zilei au inclus rachete hipersonice Kinzhal, una dintre cele mai avansate arme ruseşti, a declarat forţele aeriene ucrainene. Rachetele Kinzhal zboară cu o viteză de 10 ori mai mare decât cea a sunetului, ceea ce le face greu de interceptat.

Clădirile oraşului s-au zguduit din cauza exploziilor. O întreagă secţiune a unei clădiri rezidenţiale cu mai multe etaje dintr-un cartier din Kiev a fost distrusă, au declarat oficialii.

Trei substaţii electrice au fost avariate sau complet distruse în două districte din Kiev, a declarat compania energetică DTEK.

Şeful biroului prezidenţial al Ucrainei, Andrii Yermak, a declarat că atacul a avut loc într-un moment în care mulţi oameni erau pe străzile oraşului.

Primarul Kievului, Vitalii Kliciko, a declarat că încă se fac evaluări oficiale ale consecinţelor atacului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor