EuroPULS, "rivalul" european al HIMARS, prinde contur

EuroPULS - lansatorul de rachete multiple montat pe camion (Screenshot)
Redacţia
08.07.2024

Europa construieşte un lansator multiplu de rachete care seamănă cu cel american HIMARS, arma terestră care a preluat misiunile de lovituri de precizie pe care forţele aeriene ucrainene nu le-ar fi putut realiza, informează Business Insider.

EuroPULS, un lansator de rachete multiple montat pe camion, este o colaborare între firma franco-germană de apărare KNDS şi Elbit Systems din Israel. Acesta se bazează pe sistemul de lansare precis şi universal al Elbit, sau PULS, care este utilizat de Forţele de apărare israeliene şi de mai multe naţiuni europene.

Acest lucru ridică întrebarea dacă EuroPULS va fi un concurent pentru HIMARS, sau High Mobility Artillery Rocket System, un lansator cu o vechime de zeci de ani care şi-a câştigat renumele în războiul din Ucraina. Comparând EuroPULS cu HIMARS, se constată că platformele sunt similare în concept. EuroPULS este montat pe un şasiu de camion cu opt roţi, în timp ce HIMARS utilizează un vehicul cu şase roţi. O fişă informativă KNDS descrie EuroPULS ca având o lungime de peste 10 metri, o greutate de 38 de tone, cu o viteză maximă de deplasare de 88 kilometri pe oră.

Acest lucru îl face mult mai greu decât HIMARS, care are o greutate de luptă de 18 tone. Dar un vehicul mai mare poate transporta mai multe rachete. EuroPULS are două capsule, care pot lansa 12 rachete în 60 de secunde, în funcţie de muniţie. HIMARS are o capsulă care poate lansa şase rachete GMLRS sau o rachetă ATACMS cu rază lungă de acţiune. Preţul pentru un sistem EuroPULS nu a fost dezvăluit. Însă un lansator HIMARS costă aproape 5 milioane USD bucata, conform cifrelor bugetului armatei americane pentru 2024, în timp ce o rachetă GMLRS costă peste 100 000 USD bucata.

Armatele europene dispun deja de sisteme de rachete cu lansare multiplă. Multe dintre acestea, cum ar fi LRU al Franţei şi MARS 2 din Germania, se bazează pe M270 al SUA, un lansator de rachete mobil cu şenile, şi pe rachetele sale Guided Multiple Launch Rocket System (GMLRS).

EuroPULS extinde gama de muniţii disponibile. Potrivit KNDS, EuroPULS poate lansa o "combinaţie de rachete europene tradiţionale şi PULS". Elbit comercializează diverse tipuri de capsule PULS. Opţiunile de capsule includ:

- 18 rachete Accular de 122 mm cu o rază de acţiune de 35,4 km

- 10 rachete Accular de 160 mm cu o rază de acţiune de 40,2 km

- patru rachete EXTRA cu rază de acţiune extinsă care pot ajunge până la circa 150 km

- două arme Predator Hawk cu o rază de acţiune de 300 km

De asemenea, este notabil faptul că Elbit şi KNDS promovează capacitatea EuroPULS de a lansa tot felul de rachete. Potrivit KNDS, sistemul este "adaptabil la viitoarele rachete".

Elbit afirmă că EuroPULS "va constitui baza pentru un sistem de artilerie modular scalabil şi flexibil, care poate fi integrat pentru a trage de pe orice platformă de mobilitate cu precizie şi siguranţă. Conceptul deschis de EuroPULS nu exclude niciun furnizor de rachete respective de la cooperare, permiţând utilizatorilor EuroPULS să le folosească".

Acest lucru sugerează că EuroPULS ar putea trage rachetele GMLRS lansate de HIMARS. Cu excepţia faptului că producătorul HIMARS, Lockheed Martin, a declarat că aceasta nu este o opţiune.

"Familia noastră de muniţii MLRS nu poate fi integrată în sistemul PULS. Dacă Germania ar opta pentru PULS, nu ar putea obţine acces la rachetele noastre", a declarat un executiv Lockheed Martin pentru Defense News.

Dacă EuroPULS ar putea rivaliza cu HIMARS este complicat. HIMARS se bucură însă de avantajul imens al reputaţiei sale în războiul din Ucraina, unde s-a dovedit crucial pentru a ajuta la oprirea invaziei ruse în 2022. Rachetele HIMARS au distrus depozitele de muniţii şi cartierele generale ruseşti, perturbând comanda, controlul şi logistica şi determinând forţele ruse să mute instalaţiile vitale mai adânc în spatele liniilor lor.

HIMARS şi alte arme ghidate prin GPS şi-au pierdut recent din strălucire, deoarece bruiajul masiv de către Rusia al semnalelor GPS a degradat precizia sistemelor de ghidare. Dar, pentru moment, lansatoarele multiple de rachete rămân foarte valoroase.

Lockheed Martin produce rachetele ghidate HIMARS la uzine din SUA. Fişa informativă a KNDS precizează că "se planifică o bază europeană de producţie a lansatorului şi a muniţiei".

HIMARS este utilizat sau a fost comandat de mai mult de 10 naţiuni. Dar PULS de la Elbit a avut deja un oarecare succes în Europa, Olanda şi Danemarca achiziţionându-l, iar Germania plănuind să cumpere cinci pentru a înlocui lansatoarele MARS 2 trimise în Ucraina şi, posibil, până la 89.

Într-o anumită măsură, HIMARS ar putea fi victima popularităţii sale, existând îndoieli cu privire la capacitatea Lockheed Martin de a face faţă cererii în creştere pentru lansatoare şi rachete, deşi compania are intenţia de a creşte capacitatea de producţie. Ucraina, de exemplu, a comandat noi lansatoare HIMARS, iar Departamentul american al Apărării înlocuieşte lansatoarele şi rachetele din arsenalul său pe care le-a furnizat Ucrainei.

"Cererea pentru astfel de capacităţi militare riscă să depăşească oferta, având în vedere limitările privind rapiditatea cu care poate fi crescută capacitatea de producţie industrială şi având în vedere necesitatea de a suplimenta sau furniza sisteme şi pentru Ucraina.

Există, de asemenea, probleme de politică industrială şi de securitate a aprovizionării, multe ţări sperând să asigure accesul la liniile de producţie şi la muniţii în perioade de criză sau de război şi multe ţări sperând să obţină contracte interne sau de export profitabile.

Împreună, aceste tendinţe determină unele armate să ia în considerare posibile alternative la sistemul american HIMARS, deşi acesta rămâne cu siguranţă un actor important în această competiţie pentru contracte", a declarat James Black, director adjunct pentru apărare în cadrul think tank-ului RAND Europe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor