Maia Sandu, despre atacul Rusiei asupra unui spital de copii cu boli incurabile din Kiev: Un război împotriva copiilor

Oamenii caută supravieţuitori sun dărâmături, după ce armata rusă a lansat un atac cu rachete asupra clinicii pentru copii "Ohmatdyt" pe 8 iulie 2024 în Kiev, Ucraina. (Getty Images)
Maria Maevschi
08.07.2024

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat atacul Rusiei asupra unui spital pentru copii din Kiev şi a transmis un mesaj de solidaritate cu poporul Ucrainei. „Război împotriva copiilor - trebuie să spunem lucrurilor pe nume despre ceea ce s-a întâmplat astăzi la Kiev, despre bombardarea de către Rusia a unui spital pentru copii care suferă de boli incurabile”, a subliniat şefa statului.

Preşedinta Maia Sandu a mai declarat că uciderea copiilor nu este despre ideologie, geopolitică sau dezbateri politice, „este despre copii nevinovaţi, despre bombele care lovesc spitale unde micuţii luptă împotriva cancerului. Este despre copii care mor în braţele mamelor lor. Este un război împotriva copiilor”.

Lideră de la Chişinău a mai menţionat că este şocant că unii încă mai neagă atrocităţile provocate de invazia Rusiei în Ucraina.

„Moldova condamnă cu fermitate aceste crime de război. Haideţi să fim uniţi pentru dreptul la viaţă al acestor copii şi al multor copii traumatizaţi în război, pentru un viitor în care fiecare copil are şansa de a trăi în pace şi bunăstare”, a punctat şefa statului.

Preşedinta a mai subliniat că lumea de astăzi este total diferită de cea dinainte de februarie 2022 - „trebuie să ne concentrăm pe ceea ce contează cu adevărat: oprirea uciderii acestor suflete nevinovate”.

Cu un mesaj de solidaritate faţă de atacul masiv al Federaţiei Ruse asupra mai multor oraşe din Ucraina, soldat cu cel puţin 20 de morţi şi 50 de răniţi, ca urmare a bombardamentelor de astăzi, a venit şi ministrul de Externe al Republicii Moldova, notează Ziarul Naţional.

„Condamnăm cu fermitate atacul rusesc asupra oraşelor ucrainene. Una dintre rachete a lovit cel mai mare spital de copii din Kiev. Este de neconceput ca astfel de clădiri să fie atacate. Asemenea fapte nu vor fi uitate niciodată”, a scris pe platforma X vicepremierul Mihai Popşoi, ministrul Afacerilor Externe al R. Moldova.

„Este foarte important ca lumea să nu tacă acum şi ca toată lumea să vadă ce este Rusia şi ce face", a scris pe social media, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Un atac major cu rachete ruseşti asupra Ucrainei a ucis luni 8 iulie, cel puţin 20 de persoane şi a rănit peste 50, au declarat oficiali ucraineni. Cel puţin una dintre rachete a lovit unul dintre cele mai importante spitale de copii din Kiev, capitala Ucrainei, unde echipajele de urgenţă au căutat victime printre dărâmături.

Atacul are loc în ajunul unui summit NATO de trei zile la Washington, care va analiza modalitatea de a reasigura Ucraina de sprijinul neclintit al alianţei şi de a le oferi ucrainenilor speranţa că ţara lor poate depăşi cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial.

La spitalul de copii, o clădire cu două etaje a fost parţial distrusă. În clădirea principală de 10 etaje a spitalului, ferestrele şi uşile au fost aruncate în aer, iar pereţii au fost înnegriţi. Podeaua unei camere era stropită cu sânge.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor