"Nava-monstru" a Beijingului, cea mai mare navă de pază de coastă din lume, a ancorat în Marea Chinei de Sud

Nava "monstru" de 165 de metri a pazei de coastă chineze, CCG-5901. (Screenshot - X)
Redacţia
08.07.2024

Cea mai mare navă de pază de coastă din lume a aruncat ancora în zona economică exclusivă (ZEE) a Manilei din Marea Chinei de Sud la începutul acestei luni, a declarat Garda de Coastă din Filipine (PCG), potrivit Business Insider.

Jay Tarriela, purtător de cuvânt al PCG, a scris pe reţeaua de socializare X că autoritatea a urmărit cu succes mişcările "navei monstru de 165 de metri" a Gărzii de Coastă Chineze (CCG) prin "utilizarea tehnologiei canadiene de detectare a navelor întunecate".

"La 1 iulie, nava a plecat din Hainan şi a intrat în zona economică exclusivă (ZEE) a Filipinelor în ziua următoare", a scris el.

Ulterior, nava CCG 5901 de 12.000 de tone a fost "interpelată radio" de PCG, care i-a cerut să îşi confirme intenţiile şi să îi reamintească faptul că opera în ZEE, a adăugat el.

O zonă economică exclusivă este o zonă a oceanului situată "în afara mării teritoriale a unei naţiuni, în interiorul căreia aceasta are jurisdicţie asupra resurselor vii şi nevii".

Tarriela a scris vineri că nava chineză a fost ancorată la Escoda Shoal "mai mult de două zile consecutiv", în timp ce "a menţinut o strânsă apropiere" de o navă PCG. El a adăugat că distanţa dintre nave era "mai mică de 800 de metri".

Tarriela a declarat ulterior la un forum de ştiri că mişcările navei chineze au reprezentat "o intimidare din partea Gărzii de Coastă Chineze".

"Nu ne vom retrage şi nu vom fi intimidaţi", a adăugat el.

Confruntările maritime dintre China şi Filipine sunt în creştere

China şi Filipine au avut confruntări frecvente în jurul Recifului Second Thomas, un atol situat în zona economică exclusivă.

Beijingul revendică suveranitatea asupra recifului şi asupra celei mai mari părţi a Mării Chinei de Sud, însă un tribunal internaţional a decis în 2016 că revendicările Chinei cu privire la apele din interiorul aşa-numitei "linii cu nouă liniuţe" nu au niciun temei juridic.

Filipine a eşuat o navă, BRP Sierra Madre, pe recif în 1999 pentru a-şi afirma propriile revendicări asupra zonei.

Potrivit grupului de reflecţie Internaţional Crisis Group (ICG), cu sediul la Bruxelles, Shoal rămâne un "punct critic periculos", deoarece ambarcaţiunile chineze încearcă în permanenţă să împiedice eforturile de realimentare a navei imobilizate.

La începutul acestei luni, Garda de Coastă a Chinei a blocat o misiune de realimentare prin "utilizarea periculoasă şi deliberată a tunurilor cu apă, a loviturilor şi a manevrelor de blocare", potrivit unei declaraţii furnizate US Naval Institute News de către un purtător de cuvânt al Biroului Secretarului Apărării.

Oficiali din China şi Filipine s-au întâlnit marţi şi au declarat că au urmărit să "reconstruiască încrederea" pentru a ajuta la gestionarea disputelor maritime.

Cu toate acestea, Ministerul Afacerilor Externe al Filipinelor a subliniat că va fi "necruţător în protejarea intereselor sale şi în susţinerea suveranităţii, drepturilor suverane şi jurisdicţiei sale" în Marea Chinei de Sud.

Grupul de reflecţie International Crisis Group (ICG) a remarcat în mai că "relaţiile dintre cele două ţări în domeniul maritim nu au fost niciodată atât de instabile ca în ultimele şapte luni".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor