Stoltenberg: NATO trebuie să privească spre Pacific / China e principalul facilitator al războiului Rusiei împotriva Ucrainei

Jens Stoltenberg - secretarul general al NATO (NATO.int)
Redacţia
08.07.2024

Duminică, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că prezenţa Australiei, Japoniei, Noii Zeelande şi Coreei de Sud la summitul NATO din această săptămână demonstrează că lumea devine mai complexă, relatează POLITICO.

"Războiul din Ucraina demonstrează cât de strâns aliniate sunt Rusia şi China şi Coreea de Nord şi Iranul. China este principalul facilitator al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei", a avertizat Stoltenberg.

Referindu-se la liderul chinez Xi Jinping şi la preşedintele rus Vladimir Putin, şeful Alianţei Nord-Atlantice a adăugat: "Cu toţii doresc ca NATO şi Statele Unite să eşueze în Ucraina, iar dacă Putin câştigă în Ucraina, nu numai că îl va încuraja pe preşedintele Putin, dar îl va încuraja şi pe preşedintele Xi. Aşa cum a spus premierul japonez: Ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina se poate întâmpla mâine în Asia".

NATO, înfiinţată în 1949 ca răspuns al Occidentului la dominaţia sovietică în Europa de Est, va marca cea de-a 75-a aniversare printr-un summit la Washington, care va avea loc de marţi până joi.

Alianţa are în prezent 32 de membri, cărora li s-au adăugat Finlanda şi Suedia de la începutul invaziei ruse împotriva Ucrainei. Ucraina nu a fost încă invitată oficial de NATO şi nu este clar când ar putea avea loc acest lucru.

În orice caz, Stoltenberg a declarat că sprijinirea Ucrainei în războiul declanşat împotriva sa de Rusia rămâne o prioritate.

"Luăm decizii importante privind intensificarea sprijinului nostru pentru Ucraina, iar NATO va prelua furnizarea şi coordonarea asistenţei de securitate pentru Ucraina", a afirmat Stoltenberg cu privire la summit.

Stoltenberg a declarat că nu a fost deranjat de vizita recentă a premierului ungar Victor Orban la Moscova, unde s-a întâlnit cu Putin în ceea ce el a numit o "misiune de pace". Ungaria, care a făcut parte din blocul sovietic în timpul Războiului Rece, este o ţară NATO din 1999.

"Ceea ce contează pentru mine este că toţi aliaţii au convenit că trebuie să facem mai mult pentru Ucraina", a declarat Stoltenberg, afirmând că alianţa nu este interesată de o pace care ar permite ca teritoriul Ucrainei să fie ocupat în continuare de către forţele ruse.

Acesta va fi ultimul summit de acest tip sub conducerea lui Stoltenberg, care va fi înlocuit în toamnă de fostul premier olandez Mark Rutte.

Stoltenberg a refuzat să răspundă întrebărilor cu privire la aptitudinea preşedintelui Joe Biden pentru funcţia de preşedinte sau la orice altceva legat de alegerile americane din 2024.

"Cred că este important ca NATO să stea departe de acest tip de discuţii interne. Ele sunt, desigur, importante în Statele Unite, dar NATO nu ar trebui să facă parte din ele", a menţionat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor