Viktor Orban vizitează China comunistă. Susţine planul de pace pentru Ucraina al dictatorului Xi Jinping

Premierul Ungariei, Viktor Orban (st) şi preşedintele comunist chinez Xi Jinping (Facebook - Viktor Orban)
Redacţia
08.07.2024

Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit luni cu preşedintele chinez Xi Jinping pentru a discuta despre un potenţial acord de pace în Ucraina, efectuând o vizită neaşteptată la Beijing la câteva zile după ce discuţiile sale cu rusul Vladimir Putin i-au înfuriat pe unii lideri ai Uniunii Europene, transmite Reuters.

Potrivit presei de stat chineze, Orban şi Xi s-au întâlnit la Casa de oaspeţi de stat Diaoyutai din Beijing pentru ceea ce Orban a descris ca fiind a treia etapă a unei "misiuni de pace" pe care a întreprins-o fără sprijinul Comisiei Europene sau al Ucrainei.

În timp ce Ungaria tocmai a preluat preşedinţia rotativă a UE în această lună, Orban s-a întâlnit deja cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev şi a fost primit de Kremlin, o călătorie care a atras o mustrare puternică din partea aliaţilor săi.

"Misiunea de pace 3.0.", a anunţat Orban, un critic al ajutorului militar occidental acordat Ucrainei şi liderul UE cu cele mai calde relaţii cu Xi şi Putin, pe contul său oficial X, în timp ce ateriza la Beijing.

China, care are legături strânse cu Rusia, a promovat un plan de pace în şase puncte pe care l-a emis împreună cu Brazilia în luna mai, propunând o conferinţă internaţională de pace "la momentul potrivit" şi solicitând participarea egală a Ucrainei şi a Rusiei.

Ucraina speră să obţină un sprijin global larg pentru propunerile sale privind modul de încheiere a războiului cu Rusia înainte de a începe discuţiile cu Putin, organizând luna trecută în Elveţia un summit internaţional uriaş la care Moscova nu a fost invitată.

Dar China nu a participat la reuniunea din Elveţia şi a obţinut sprijinul Moscovei pentru propriul său plan de pace. Premierul indian Narendra Modi este aşteptat să viziteze Rusia la sfârşitul acestei săptămâni, iar Ucraina se va afla probabil pe ordinea de zi.

"Comunitatea internaţională ar trebui să creeze condiţii pentru reluarea dialogului direct şi a negocierilor între cele două părţi şi să ofere asistenţă. Este în interesul tuturor părţilor să caute o soluţie politică prin încetarea rapidă a focului", i-a spus Xi lui Orban, potrivit presei de stat chineze.

Orban a declarat că China este "o putere-cheie în crearea condiţiilor pentru pace în războiul Rusia-Ucraina", acesta fiind motivul întâlnirii sale cu Xi, la doar două luni după ce liderul chinez a vizitat Budapesta.

Călătoria lui Orban în China are loc cu câteva zile înainte de summitul NATO de la Washington D.C., care va aborda acordarea de sprijin suplimentar Ucrainei şi la care el ar trebui să participe.

Tensiuni comerciale

De asemenea, liderul Ungariei vine în China după ce Comisia Europeană a confirmat săptămâna trecută că va impune tarife de până la 37,6 % la importurile de vehicule electrice fabricate în China.

Ungaria a devenit un important partener comercial şi de investiţii pentru China, în contrast cu alte ţări din UE care doresc să devină mai puţin dependente de a doua mare economie a lumii.

În timp ce Beijingul ameninţă să impună măsuri antidumping de retorsiune împotriva importurilor europene de carne de porc, Peter Szijjarto, ministrul Afacerilor Externe şi comerţului din Ungaria, a declarat presei de stat maghiare că cele două părţi au negociat un acord privind relansarea exporturilor de carne de porc şi pasăre către China.

Companiile chineze aflate în prima linie a tranziţiei către electromobilitate vor continua, de asemenea, să facă investiţii în Ungaria, care vor crea aproximativ 25.000 de locuri de muncă, a adăugat el.

Politică comercială a UE a devenit din ce în ce mai protecţionistă din cauza îngrijorărilor legate de faptul că modelul de dezvoltare al Chinei, axat pe producţie, ar putea duce la inundarea acesteia cu mărfuri ieftine, în timp ce întreprinderile chineze încearcă să îşi intensifice exporturile pe fondul cererii interne scăzute.

Vehiculele electrice din China au devenit un motiv special de îngrijorare deoarece Bruxelles-ul susţine că acestea beneficiază de subvenţii de stat neloiale, acuzaţie respinsă de Beijing.

În timp ce unii lideri europeni s-au grăbit să afirme că preşedinţia ungară a UE nu înseamnă că Orban reprezintă blocul celor 27 de state membre, Xi i-a spus lui Orban că China speră ca Ungaria "să joace un rol activ în promovarea dezvoltării sănătoase şi stabile a relaţiilor China-UE".

În Germania, vicecancelarul Robert Habeck a declarat luni că Orban nu vorbeşte în numele Europei şi că politica Ungariei adesea nu reprezintă nucleul gândirii UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor