Pateu de ficat de raţă – gustos şi hrănitor

Pateul de ficat de raţă este gustos, fin şi aromat, ieftin şi destul de uşor de preparat – fiind excelent pentru un aperitiv select sau o gustare simplă.
Pateu de ficat de raţă
Pateu de ficat de raţă (Maria Matyiku / Epoch Times)

Această reţetă a ieşit perfect, pateul este foarte delicios şi se întinde uşor.

Chiar dacă se numără printre cele mai ieftine produse de la raionul de carne, ficatul este o sursă excelentă de proteine, cu un conţinut scăzut de calorii, bogat în vitamine şi minerale esenţiale.

Oamenii mănâncă adesea fructe şi legume pentru a-şi completa nevoia de vitamine şi minerale, însă potrivit sitului Healthline, ficatul le întrece cu mult pe toate în ceea ce priveşte conţinutul de nutrienţi. Ficatul furnizează mai mult decât aportul zilnic necesar de vitamina B12, vitamina A, riboflavină şi cupru. Este de asemenea, bogat în nutrienţi esenţiali cum ar fi: acid folic, fier, seleniu şi colină.

Dacă vă place pateul şi doriţi să mâncaţi sănătos, încercaţi această reţetă.

Nu cred că veţi mai fi tentaţi să cumpăraţi pateu din comerţ. Veţi vedea că este mai bun şi poate concura cu succes cu orice pate ce se vinde la magazinele de lux.

Pateu de ficat de raţă. Poftă bună!
Pateu de ficat de raţă. Poftă bună! (Maria Matyiku / Epoch Times)

Ingrediente:

500 g de ficat de raţă (se poate înlocui cu alt ficat de pasăre),

1 ceapă mică tăiată mărunt,

1-2 căţei de usturoi,

1 frunză de dafin,

3 boabe de ienupăr ,

1/4 linguriţă de frunze de cimbru,

1/2 linguriţă de sare,

1/2 cană de apă,

opţional 2 linguriţe de coniac sau whisky


170 g de unt nesărat, la temperatura camerei,

sare şi piper negru proaspăt măcinat după gust

felii de franzelă prăjită, pentru servire

Modul de preparare:

Mai întâi se pregătesc ingredientele.

Ficatul se curăţă bine de pieliţele albe şi se taie în bucăţele. Se evită ficatul de culoare pală. Se alege un ficat de culoare roşiatică spre maroniu, ce semnifică o valoare nutritivă mai ridicată şi o calitate mai bună.

Într-o cratiţă de mărime medie, se adaugă o lingură de unt topit, după care se pune ceapa tocată. Opţional, se presără un praf de sare, pentru a ajuta ceapa să se înmoaie mai repede. Când ceapa începe să sticlească, se adaugă usturoiul zdrobit în prealabil cu lama unui cuţit. Ceapa şi usturoiul se caramelizează pentru a adăuga un plus de aromă.

Se pun apoi bucăţile de ficat şi se amestecă uşor. Se adaugă frunza de dafin, boabele de ienupăr, cimbrul şi 1/2 linguriţă de sare. Se acoperă cu ½ cană de apă şi se aduce la fierbere.

Opţional, se poate adăuga coniac în lichidul de fierbere.

Vasul se acoperă, se reduce focul la mic şi se lasă la gătit. Se ridică capacul şi se amestecă din când în când, verificând totodată dacă ficaţii sunt pătrunşi dar încă moi şi puţin rozalii în interior. Vor fi gata în aproximativ 3 minute. Dacă se lasă prea mult, ficaţii se întăresc şi vor schimba textura pateului.

Se iau de pe foc şi se lasă să stea, acoperiţi, timp de 5 minute, timp în care ficaţii vor continua să se gătească, iar culoarea uşor rozalie din interior va dispare.

Se colectează frunza de dafin şi boabele de ienupăr. Folosind o lingură cu găuri, se transferă ficatul, ceapă şi usturoiul într-un mixer sau robot de bucătărie şi se procesează până când se obţine un pastă grosieră.

Se adaugă pe rând untul, câte 2 linguri odată, şi se continuă mixarea până când untul se încorporează.

Se condimentează cu sare şi piper după gust.

Pateul se transferă în borcănele sau castronaşe apoi se acoperă cu o bucată de folie de plastic direct pe suprafaţa pateului. Containerele se dau la frigider până când pateul se întăreşte dar şi pentru a permite tuturor aromelor să se îmbine.

În final, se poate decora cu o crenguţă de cimbru după care se toarnă un strat subţire de unt topit, pentru o mai bună conservare şi pentru a evita oxidarea pateului în contact cu aerul.

Pateu de ficat de raţă
Pateu de ficat de raţă (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se serveşte rece. Se poate de asemenea congelă în containere care rezistă la temperaturi scăzute, pentru cel puţin 6 luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură