Revelion 2017. Reţete de creme şi umpluturi pentru sandvişuri şi tartine festive

Tartine
Tartine

Sărbătorile de Iarnă sunt întotdeauna un prilej de speranţă şi bucurie, pe care îl putem petrece împreună cu familia şi prietenii. Pentru aceste ocazii, vă prezentăm câteva sugestii pentru creme, paste etc., cu care se pot face repede sandvişuri şi tartine festive:

Cremă de bază

Pe plita aragazului, bateţi două ouă cu o lingură de smântână, şi lăsaţi să fiarbă până se îngroaşă. Când e gata, luaţi deoparte şi continuaţi să amestecaţi până când se răceşte. Adăugaţi unt frecat spumă şi amestecaţi bine până când compoziţia devine foarte cremoasa. Adăugaţi suc de lămâie şi condimente după gust.

Cremă de şuncă

La crema de bază, se adaugă 100 g şuncă mărunţită. Se amestecă bine. Dacă doriţi, puteţi adăuga hrean răs sau muştar.

Cremă de ficat de gâscă

La crema de bază se adaugă 150 g ficat de gâscă sau alte păsări de curte (sau ficat de viţel). Ficatul se prăjeşte, după care se macină sau toacă mărunt.

Cremă de friptură

La crema de bază, se adaugă 200 g friptură de mânzat, de porc sau de pasăre (măcinată în prealabil). Puteţi obţine diferite variante dacă adăugaţi muştar, sardine sau parmezan ras.

Cremă de peşte

La crema de bază, se adaugă 150 g peşte fiert în apă şi mărunţit (se poate zdrobi cu furculiţa). Puteţi adăuga hrean, muştar, sardine, capere sau parmezan.

Cremă de ciuperci cu sardine

Adăugaţi la cremă de bază 3-4 sardine zdrobite şi câteva ciuperci prăjite şi tocate.

Cremă de parmezan

La crema de bază, se adaugă 100 g de parmezan ras sau cheddar. Se amestecă foarte bine.

Pastă de unt

Amestecaţi 100 g unt, 1 lingură ceapă tocată, 2 linguriţe de muştar, 4-5 frunze de tarhon, 4 măsline măcinate, 1 gălbenuş de ou crud sau fiert, până când se formează o pastă cremoasă.

Brânză cu boia de ardei

Pentru a obţine o pastă cremoasă care se întinde pe pâine, se poate folosi, de asemenea, brânză de vaci amestecată cu boia de ardei, puţină smântână şi un vârf de cuţit de seminţe de chimen.

Pastă de brânza

Această pasta o puteţi prepara în câteva alternative. Zdrobiţi telemea sau branza dulce. Amestecaţi cu unt, boia de ardei şi puţin usturoi tocat. Mai puteţi amesteca cu gălbenuş fiert, unt şi pătrunjel tocat fin şi mărar.

Pastă din ouă

Zdrobiţi două ouă fierte pe care apoi le amestecaţi cu o bucată de unt, sare şi piper. Întindeţi pasta pe pâine şi garnisiţi cu maioneză.

Pate de ficat

Se face o pastă dintr-un pateu din conservă, amestecat cu o lingură unt, după care se adaugă două linguri ceapă tocată.

Unt cu sardine

Curăţaţi şi spălaţi câteva sardine, apoi tocaţi-le mărunt şi le amestecaţi cu 100 g unt proaspăt, 1 lingură pătrunjel tocat şi 2 linguri de ceapă verde tocat. Pasta se amestecă bine până devine cremoasă.

Unt cu muştar

Se amestecă 150 g de unt cu 4 gălbenuşuri fierte tari, sare, piper, 4-5 linguri de muştar, 2-3 linguri de ulei. Ţineţi la frigider.

Unt cu verdeaţă

Tăiaţi foarte fin pătrunjel, tarhon, arpagic, ceapă verde. Amestecaţi bine, adăugând 100 g unt, sare, piper şi zeamă de lămâie.

Unt savuros pentru ceai

Se amestecă o bucată de unt cu 4-5 gălbenuşuri fierte, pastă de peste, ceapă tocată, puţin piper. Ţineţi la frigider.

Unt cu lămâie

Se amestecă 200 g de unt cu sucul de la 1 lămâie, se adaugă sare şi pătrunjel tocat după gust.

Unt cu hrean

La crema de unt se adaugă 2 linguri de hrean ras, opţional tarhon verde tocat.