China a participat la reuniunea liderilor în domeniul IA, deşi nu era pusă de Marea Britanie pe lista participanţilor

China a declarat că a participat joi la o reuniune ministerială la nivel înalt în cadrul Summitului britanic privind siguranţa inteligenţei artificiale, în ciuda faptului că nu a fost inclusă de Marea Britanie pe lista participanţilor "similari" şi nu a apărut în strângerile de mână oficiale sau în fotografia de familie, informează Reuters.
Absenţa Chinei a stârnit întrebări, deoarece a participat la prima zi a summitului de două zile privind siguranţa inteligenţei artificiale "de frontieră", iar Marea Britanie a refuzat să spună de ce Beijingul nu s-a numărat printre cei care s-au alăturat reuniunii de nivel înalt din a doua zi.
Delegatul Chinei la reuniune, viceministrul pentru ştiinţă şi tehnologie Wu Zhaohui, a fost prezent joi, a declarat vineri ministerul său. Participarea Chinei la reuniunea ministerială din a doua zi nu a fost raportată anterior.
"Vă rugăm să contactaţi departamentul guvernamental britanic care sponsorizează reuniunea pentru aranjamentele şi rezultatele specifice ale reuniunii", a declarat ministerul chinez atunci când a fost întrebat de ce Wu nu a figurat la evenimentele publice de joi.
Într-un posibil motiv pentru care nu s-a anunţat prezenţa chineză, vicepremierul Marii Britanii, Oliver Dowden, a declarat miercuri pentru Bloomberg TV că "există unele sesiuni în care ţări cu mentalităţi asemănătoare lucrează împreună, astfel încât s-ar putea să nu fie adecvat ca China să se alăture".
Printre alte motive speculate se numără faptul că Marea Britanie a dorit să prezinte un front unit, iar China nu a susţinut acordul comun de joi.
Ministerul chinez al tehnologiei a refuzat să spună de ce China nu a fost de acord cu propunerea, care se referea la testarea modelelor de inteligenţă artificială.
Este posibil ca protocolul diplomatic să fi jucat un rol, de asemenea, deoarece Wu a fost subalternul altor participanţi în a doua zi a conferinţei de la Bletchley Park, în sudul Angliei.
Premierul britanic Rishi Sunak a prezidat reuniunea de joi, care a cuprins "un grup restrâns de reprezentanţi de rang înalt cu aceleaşi idei din guverne din întreaga lume", a declarat Marea Britanie, inclusiv vicepreşedintele SUA şi preşedintele CE.
Unii parlamentări britanici au criticat participarea Chinei la summitul inaugural privind IA. Aceştia s-au întrebat dacă Beijingul, pe care Occidentul îl consideră un rival tehnologic şi o ameninţare militară, ar trebui să fie inclus în reuniuni despre tehnologii sensibile.
Wu a participat miercuri la prima zi a summitului, când China, Statele Unite, Uniunea Europeană şi alte 26 de ţări au convenit să împărtăşească o abordare comună pentru a identifica riscurile IA şi modalităţile de atenuare a acestora, numită Declaraţia de la Bletchley.
El nu a participat la niciun eveniment public în cea de-a doua zi, ceea ce a determinat un jurnalist să îl întrebe pe Sunak, în cadrul unei conferinţe de presă, de ce China a fost exclusă din ultima zi.
Sunak nu a adresat întrebarea în mod direct, dar a declarat că a obţinut rezultatul pe care şi-l dorea, cu China implicată în proces.
Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a refuzat să comenteze cu privire la participarea fiecărei ţări la summit.
Sunak a declarat reporterilor: "Unii au spus că nici măcar nu ar trebui să invităm China, alţii au spus că nu vom ajunge niciodată la un acord cu ei. Ambele s-au înşelat".