China a participat la reuniunea liderilor în domeniul IA, deşi nu era pusă de Marea Britanie pe lista participanţilor

Viceministrul pentru ştiinţă şi tehnologie, Wu Zhaohui, la summitului britanic privind siguranţa inteligenţei artificiale, 1 noiembrie 2023 (Youtube - screenshot)
D.B.
04.11.2023

China a declarat că a participat joi la o reuniune ministerială la nivel înalt în cadrul Summitului britanic privind siguranţa inteligenţei artificiale, în ciuda faptului că nu a fost inclusă de Marea Britanie pe lista participanţilor "similari" şi nu a apărut în strângerile de mână oficiale sau în fotografia de familie, informează Reuters.

Absenţa Chinei a stârnit întrebări, deoarece a participat la prima zi a summitului de două zile privind siguranţa inteligenţei artificiale "de frontieră", iar Marea Britanie a refuzat să spună de ce Beijingul nu s-a numărat printre cei care s-au alăturat reuniunii de nivel înalt din a doua zi.

Delegatul Chinei la reuniune, viceministrul pentru ştiinţă şi tehnologie Wu Zhaohui, a fost prezent joi, a declarat vineri ministerul său. Participarea Chinei la reuniunea ministerială din a doua zi nu a fost raportată anterior.

"Vă rugăm să contactaţi departamentul guvernamental britanic care sponsorizează reuniunea pentru aranjamentele şi rezultatele specifice ale reuniunii", a declarat ministerul chinez atunci când a fost întrebat de ce Wu nu a figurat la evenimentele publice de joi.

Într-un posibil motiv pentru care nu s-a anunţat prezenţa chineză, vicepremierul Marii Britanii, Oliver Dowden, a declarat miercuri pentru Bloomberg TV că "există unele sesiuni în care ţări cu mentalităţi asemănătoare lucrează împreună, astfel încât s-ar putea să nu fie adecvat ca China să se alăture".

Printre alte motive speculate se numără faptul că Marea Britanie a dorit să prezinte un front unit, iar China nu a susţinut acordul comun de joi.

Ministerul chinez al tehnologiei a refuzat să spună de ce China nu a fost de acord cu propunerea, care se referea la testarea modelelor de inteligenţă artificială.

Este posibil ca protocolul diplomatic să fi jucat un rol, de asemenea, deoarece Wu a fost subalternul altor participanţi în a doua zi a conferinţei de la Bletchley Park, în sudul Angliei.

Premierul britanic Rishi Sunak a prezidat reuniunea de joi, care a cuprins "un grup restrâns de reprezentanţi de rang înalt cu aceleaşi idei din guverne din întreaga lume", a declarat Marea Britanie, inclusiv vicepreşedintele SUA şi preşedintele CE.

Unii parlamentări britanici au criticat participarea Chinei la summitul inaugural privind IA. Aceştia s-au întrebat dacă Beijingul, pe care Occidentul îl consideră un rival tehnologic şi o ameninţare militară, ar trebui să fie inclus în reuniuni despre tehnologii sensibile.

Wu a participat miercuri la prima zi a summitului, când China, Statele Unite, Uniunea Europeană şi alte 26 de ţări au convenit să împărtăşească o abordare comună pentru a identifica riscurile IA şi modalităţile de atenuare a acestora, numită Declaraţia de la Bletchley.

El nu a participat la niciun eveniment public în cea de-a doua zi, ceea ce a determinat un jurnalist să îl întrebe pe Sunak, în cadrul unei conferinţe de presă, de ce China a fost exclusă din ultima zi.

Sunak nu a adresat întrebarea în mod direct, dar a declarat că a obţinut rezultatul pe care şi-l dorea, cu China implicată în proces.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a refuzat să comenteze cu privire la participarea fiecărei ţări la summit.

Sunak a declarat reporterilor: "Unii au spus că nici măcar nu ar trebui să invităm China, alţii au spus că nu vom ajunge niciodată la un acord cu ei. Ambele s-au înşelat".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor