Pate de casă din ficăţei de pui - un deliciu fin şi aromat

Pateul de casă din ficăţei de pui este mai sănătos şi mult mai delicios când este preparat acasă.
Maria Matyiku
01.05.2017

alte articole

Maria Matyiku
01.05.2017

Reţeta de preparare a pateului este ieftină şi uşoară, iar pasta obţinută are o textură fină, cremoasă şi bună. Este excelent pentru micul dejun, la pachet sau sub formă de antreuri la petreceri.

Technica de preparare care-i dă aroma pateului este simplă: înainte de a fi amestecat cu unt, ficatul de pui este fiert pentru scurt timp în apă cu plante aromatice, apoi lăsat deoparte să se infuzeze cu aromele din zeama fiartă.

Cum ceapa verde aduce un adaos de aromă preparatelor şi este acum în plin sezon, este preferabil folosirea părţii albe a acesteia. De asemenea, dacă preparaţi pateul pentru copii sau aveţi restricţii la alcool, coniacul se poate înlocui cu aceeaşi cantitate de suc de mere neîndulcit şi fără adaus de conservant. Iată reţeta de pate de casă, descrisă mai jos:

Ingrediente:

500 g ficăţei de pui,

o legătură de ceapă verde(partea albă) sau o ceapă mică, tăiată în felii subţiri,

1 căţel de usturoi tăiat în felii,

1 frunză mică de dafin,

1/4 linguriţă de cimbru sau măgheran uscat sau câteva crenguţe verzi,

1/2 cană apă,

175 g unt la temperatura camerei,

2 linguriţe coniac sau whisky sau 2 linguriţe de suc de mere neîndulcit (pentru non-alcoolici),

un praf de nucşoară (opţional, dar recomandat),

sare şi piper după gust

Modul de preparare:

Ficatul de pui se curăţă de eventuala grăsime şi se verifică să nu aibă rămăşiţe de fiere sub formă de pete de culoare verzuie. Acestea sunt foarte amare şi se decupează. Ficatul apoi se spală în apă rece folosind o sită, apoi se taie în bucăţi de 2-3 cm.

Ceapa verde se spală, apoi partea albă se taie în bucăţi de aprox. un cm. Dacă folosiţi ceapă uscată, aceasta se taie în solzişori. Usturoiul se taie de asemenea în bucăţi.

Într-o cratiţă de mărime medie se pune ceapa, usturoiul, frunza de dafin, crenguţele cimbru sau măgheran şi apa. Se adaugă apoi ficatul şi se aduce în fiert la foc mediu. Spuma ce se formează pe deasupra se strânge cu ajutorul spumierei sau cu o sită deasă.

Când încep primele clocote, focul se reduce spre minim. Se fierbe în continuare, amestecând din când în când pentru a nu se prinde de fundul vasului, în jur de 3-5 minute până când apa în care se fierbe îşi schimbă culoarea rozalie. Vasul se ia de pe foc, se acoperă şi se lasă să stea deoparte cam un sfert de oră.

După ce ficatul a stat la infuzat, se scoate frunza de dafin şi crenguţele de verdeaţă, apoi cu ajutorul unei linguri cu găuri se scoate ficatul împreună cu ceapă şi usturoiul fiert.

Amestecul de ficăţei fierţi cu ceapă şi usturoi se mixează în robotul de bucătărie sau blender. În lipsa ustensilelor electrice, amestecul se poate da prin maşina de tocat cu sită măruntă de 3 mm sau se poate pasira folosind o strecurătoare mai mare de ceai.

Se adaugă coniacul sau sucul de mere, sare şi piper după gust şi untul tăiat în bucăţi. În final, în funcţie de gustul fiecăruia, pateul se poate condimenta cu putină nucşoară.

Când pateul are consistenţa dorită se scoate din blender şi se pune în containere, apoi se acoperă cu o bucată de folie de plastic direct pe suprafaţa pateului sau se sigilează cu un strat subţire de unt dacă se doreşte păstrarea lui mai multe zile.

Se dă la frigider pentru câteva ore, să se întărească, după care se poate servi. Vă dorim poftă bună!

Notă: Sigilat cu un strat subţire de unt pe deasupra, pateul se păstrează foarte bine la frigider pentru o săptămână. De asemenea se poate congela pentru două luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor