Parlamentul European adoptă o rezoluţie: Ucraina trebuie să poată lovi ţinte militare legitime din Rusia

Plen la Parlamentul European, Bruxelles (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Redacţia
19.09.2024

Într-o rezoluţie adoptată joi, deputaţii europeni au decis ca ţările UE să ridice restricţiile actuale care împiedică Ucraina să utilizeze sisteme de arme occidentale împotriva ţintelor militare legitime din Rusia, informează Parlamentul European.

Textul, adoptat cu 425 de voturi "pentru", 131 "împotrivă" şi 63 de abţineri, afirmă că fără ridicarea restricţiilor actuale, Ucraina nu îşi poate exercita pe deplin dreptul la autoapărare şi rămâne expusă atacurilor asupra populaţiei şi infrastructurii sale.

Parlamentul subliniază că livrările insuficiente de muniţii şi restricţiile privind utilizarea acestora riscă să anuleze impactul eforturilor depuse până în prezent şi deplânge volumul în scădere al ajutorului militar bilateral acordat Ucrainei de către ţările UE.

Deputaţii europeni îşi reiterează apelul adresat statelor membre de a-şi îndeplini angajamentul din martie 2023 de a livra Ucrainei un milion de cartuşe şi de a accelera livrarea de arme, sisteme de apărare antiaeriană şi muniţie, inclusiv rachete TAURUS. De asemenea, aceştia îşi reafirmă poziţia conform căreia toate ţările UE şi aliaţii NATO ar trebui să se angajeze în mod colectiv şi individual să acorde Ucrainei un sprijin militar anual de cel puţin 0,25% din PIB-ul lor.

Sancţiunile UE trebuie să fie menţinute şi extinse

Rezoluţia solicită statelor membre ale UE să menţină şi să extindă politica de sancţiuni a Consiliului împotriva Rusiei, Bielorusiei şi ţărilor şi entităţilor din afara UE care furnizează Rusiei tehnologii militare şi cu dublă utilizare.

Deputaţii europeni condamnă recentul transfer de rachete balistice de către Iran către Rusia şi solicită sancţiuni consolidate atât împotriva Teheranului, cât şi împotriva Coreei de Nord pentru implicarea lor în sprijinirea războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Ei doresc, de asemenea, să vadă mai multe persoane şi entităţi chineze adăugate pe lista de sancţiuni a UE, precum şi măsuri mai dure pentru a aborda în mod sistematic problema eludării sancţiunilor de către companii cu sediul în UE, părţi terţe şi ţări din afara UE.

Confiscarea activelor deţinute de statul rus pentru a compensa Ucraina pentru distrugere

În timp ce fac apel la UE şi la statele sale membre să lucreze activ pentru a obţine cel mai larg sprijin internaţional posibil pentru Ucraina şi pentru a identifica o soluţie paşnică la război, deputaţii europeni afirmă că orice rezoluţie trebuie să se bazeze pe respectarea deplină a independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Ei consideră, de asemenea, că răspunderea pentru crimele de război ruseşti şi despăgubirile şi alte plăţi efectuate de Moscova sunt aspecte esenţiale ale oricărei soluţii. În acest scop, deputaţii europeni doresc ca UE şi partenerii similari să stabilească un regim juridic solid pentru confiscarea activelor ruseşti de stat îngheţate de UE, ca parte a eforturilor de compensare a Ucrainei pentru daunele masive pe care le-a suferit.


Rezoluţia completă va fi disponibilă aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor