Europa, pregătită pentru iarnă. Vestea bună e că se va descurca şi fără gazul rusesc

(SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)
Redacţia
19.09.2024

Potrivit companiilor energetice din Germania, principalul consumator al regiunii, Europa, se află într-o poziţie solidă pentru a menţine aprovizionarea constantă cu gaze naturale în această iarnă, chiar dacă o rută-cheie de tranzit rusesc este pe cale să se închidă, relatează BNN Bloomberg .

În timp ce naţiuni precum Austria şi Slovacia încă depind de fluxurile din Est, sfârşitul unui acord care reglementează tranzitul combustibilului rusesc prin Ucraina la 31 decembrie va face puţin pentru a zdruncina o piaţă europeană consolidată a gazelor naturale, a declarat Michael Lewis, director executiv al Uniper SE, într-un interviu acordat miercuri.

„O anumită cantitate de volum va ieşi de pe piaţă, dar acest lucru este cunoscut de piaţă şi este în preţ. Poziţia noastră generală este destul de solidă înainte de iarnă”, a declarat Lewis la conferinţa Gastech din Houston.

Europa a acumulat stocuri de gaze mai devreme decât începutul sezonului de încălzire. De asemenea, acum primeşte o aprovizionare constantă din Norvegia şi importuri crescute de gaze naturale lichefiate de la producători precum SUA, pentru a ajuta la înlocuirea volumelor deja reduse care încă vin din Rusia.

„Volumele ucrainene pot fi înlocuite. Dar, desigur, în cazul unei ierni foarte reci, poate exista o anumită penurie în sistem”, inclusiv prin importuri suplimentare de GNL, a declarat Egbert Laege, CEO al Securing Energy For Europe GmbH, din Germania, într-un interviu separat la Gastech.

Potrivit grupului industrial Gas Infrastructure Europe, depozitele de gaze din Germania sunt pline în proporţie de aproape 96%, chiar dacă injecţiile de combustibil au încetinit în ultima perioadă.

Mai multe provocări

Uniper şi Germania în ansamblu nu mai cumpără gaze de la Gazprom, compania energetică de stat din Rusia. Uniper a fost naţionalizată în timpul crizei energetice din 2022, în cadrul uneia dintre cele mai mari operaţiuni de salvare a întreprinderilor din istoria Germaniei. După ce Rusia a invadat Ucraina şi apoi a restricţionat exporturile de gaze către Europa, compania de utilităţi, cândva unul dintre principalii clienţi ai Gazprom, a fost nevoită să plătească sute de milioane de euro pe zi pentru aprovizionarea alternativă şi a putut face acest lucru doar cu sprijinul statului.

În iunie, Uniper a primit despăgubiri de peste 13 miliarde EUR în urma unei hotărâri arbitrale internaţionale pentru volumele de gaz rusesc care nu au mai fost furnizate de Gazprom de la mijlocul anului 2022. Compania analizează toate opţiunile cu privire la modul de recuperare a daunelor câştigate în cadrul procedurii judiciare.

„Este un proces juridic complicat. Există mai multe provocări. Durează atât cât durează”, a declarat Lewis.

Când a fost întrebat despre alternativele pentru înlocuirea acordului de tranzit care expiră, Lewis a menţionat că Uniper nu are nicio intenţie de a lua gaz rusesc. Discuţiile cu Rusia legate de un eventual acord de pace par, de asemenea, sumbre, deoarece războiul din Ucraina este în al treilea an.

Trebuie să vedem un sfârşit al războiului înainte ca orice discuţii sensibile să poată avea loc, un sfârşit al războiului şi o reală restabilire a relaţiilor între UE şi Rusia. Este foarte dificil de văzut ce s-ar putea face”, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor