Angajaţii unei companii din Chişinău, care riscă să ajungă în stradă, protestează la instituţiile statului: Nu lăsaţi atacurile raider să ne distrugă viitorul

Angajaţii unei companii din Chişinău, protestează la instituţiile statului (Epoch Times România)
Maria Maevschi
19.09.2024

Sute de muncitori ai unei companii de producere a articolelor din piele din Republica Moldova riscă să-şi piardă locurile de muncă în urma unui atac raider agresiv orchestrat de Ion Dorogoi, fost avocat al raiderului numărul unu în CSI, fugar, inculpat şi condamnat Veaceslav Platon. Astfel, aceştia au decis să se adreseze autorităţilor de la Chişinău să intervină cu măsuri legale în ceea ce ţine de soluţionarea acestui caz, organizând miercuri, 18 septembrie, un protest în acest sens în centrul Chişinăului.

Potrivit presei de la Chişinău, avocatul Ion Dorogoi, supranumit şi avocatul raider, a fost subiect al mai multor investigaţii jurnalistice privind atacurile raider şi alte acţiuni ilegale în privinţa mai multor agenţi economici moldoveni.

Astfel, administraţia şi câteva zeci de muncitori ai companiei respective au protestat iniţial la Guvern, ulterior la Judecătoria Centru, la Parlament, Preşedinţie, Ministerul Justiţiei, Procuratura Generală şi la Consiliul Superior al Magistraturii, unde au depus petiţii, solicitând implicare şi soluţionarea problemei, astfel încât angajaţii să nu-şi piardă locurile de muncă.

Potrivit conducerii companiei formată din trei SRL-uri - TITITI şi C, Î.M. TASITA & A şi IL PONTE-3T - timp de circa 30 de ani de când activează, au adus în Republica Moldova investitori şi parteneri de afaceri din ţări europene, precum Italia, Franţa, Germania, etc., care s-ar putea acum să rezilieze contractele de colaborare iar noii potenţiali parteneri de afaceri nici nu vor apuca să semneze contracte din acuza incertitudinii juridice din ţară care permite înfăptuirea atacurilor raider.

Participanţii la protest au scandat în continuu: „Opriţi atacurile raider”, „Vrem să lucrăm acasă”, „Opriţi manipularea justiţiei”, „Justiţie corectă”, „Justiţia, instrument ai raiderilor”, „Vrem susţinerea justiţiei”, „Joc corupţia”, ”Vrem judecători oneşti”, „Vrem justiţie, nu corupţie”, „Justiţie pentru oameni”.

De asemenea, aceştia au venit la acţiunea de protest cu pancarte pe care scria: „Stop atacurilor raider! Apăraţi locurile de muncă!Vrem justiţie, nu abuzuri”, „Corupţia alungă investitorii străini! Apărăm locurile de muncă şi viitorul economiei noastre”, „Plătim taxe, creăm locuri de muncă! Nu lăsa corupţia să ne distrugă viitorul”, „Guvernul trebuie să acţioneze! 300 de locuri de muncă sunt în joc din cauza unui atac raider!”, „Opriţi manipularea justiţiei! Corupţii folosesc instanţele pentru a distruge afaceri cinstite!”, „Justiţia nu trebuie să fie un instrument al raiderilor! Opriţi atacurilor raider şi manipularea instanţelor!”, „Apărăm 30 de ani de muncă cinstită! Nu lăsaţi atacurile raider să ne distrugă viitorul!”.

Tanas Vasile, unul dintre administratorii companiei, a declarat pentru presă că sunt victime ale unui atac raider „orchestrat de un fost asociat al nostru, în complicitate din culise cu fostul avocat al raiderului numărul unu din CSI. Prin intermediul sistemului judecătoresc, aceştia în mod abuziv au preluat controlul firmei noastre. La moment noi avem circa 300 de angajaţi dintre care 35 sunt din Asociaţia surdo-muţilor. Dacă Moldova doreşte să intre în familia europeană, aceste incertitudini juridice trebuie să fie eliminate”.

Printre persoanele prezente la acţiunea de protest a fost şi Tudor Tănase, unul dintre asociaţii companiei, care a specificat că pe parcursul a peste 30 de ani de când activează compania, au avut circa 800 de angajaţi, dintre care au mai rămas 300 urmare a crizelor provocate de pandemia virusului Wuhan şi războiul dus de Rusia în Ucraina, la graniţă cu Republica Moldova.

„În momentul de faţă, printr-o decizie a judecătoriei Centru, abuziv şi fraudulos, ne-a fost impus un administrator. Acum aceşti 300 de oameni riscă să ajungă în stradă. Ce investitori vor mai veni în ţara noastră la abuzurile juridice care se petrec. De aproape un an de zile ne hărţuiesc, dar nu ne-am imaginat niciodată că se va ajunge la hotărâri judecătoreşti atât de dubioase”, a explicat Tudor Tănase.

Să discute cu protestatarii a ieşit deputatul PAS Radu Marian, preşedinte al Comisiei economie, buget şi finanţe. Parlamentarul a punctat că problema companiei în cauză este una foarte serioasă şi „noi vom interveni. Astăzi, mâine vom trimite solicitarea la CSM ca să investigheze. Noi nu putem, vă daţi seama, nu putem direct să investigăm acţiunile judecătorilor, dar o să transmitem solicitarea la CSM”.

Întrebată ce a scos-o în stradă, una dintre participantele la protest a menţionat că riscă să rămână fără locul de muncă şi să ajungă în stradă după aproape 30 de ani de activitate în cadrul fabricii care produce articole din piele.

„Am ieşit ca să ne audă toţi că vrem o justiţie corectă, vrem să lucrăm acasă, dar nu să plecăm peste hotare şi să luăm drumul străinătăţii la fel ca multe dintre rudele noastre. Noi achităm taxe aici şi vrem să trăim bine la noi în ţară. Nu vrem să se închidă întreprinderea unde lucrăm. Nu cred că după atâţi ani de activitate într-un singur loc şi la vârsta mea aş mai putea să-mi găsesc un alt serviciu acum”, a declarat una dintre doamnele prezente la protest.

„Vor să ne închidă fabrica la care lucrăm. Lucrăm de foarte mulţi ani aici şi vrem să muncim şi mai departe. Riscăm să ne pierdem locurile de muncă şi, dacă unii sunt mai tineri şi se vor descurca, alţii sunt mai în vârstă, aproape de pensionare deja, şi noi ştim cum îşi găsesc de lucru vârstnicii la noi în Moldova. Vrem să rămânem aici pentru că mereu am fost înţeleşi, ni s-a intrat în situaţie când am avut nevoie, am primit salariile la timp cu toate taxele achitate”, a declarat o altă protestatară.

De partea cealaltă, notează Jurnal TV, Ion Dorogoi, avocatul asociatei Galina Timotin, spune că, de fapt, ar fi vorba de un conflict de familie, iar clienta sa ar fi avut cotă parte asupra celor trei SRL-uri şi doar ar fi vrut să obţină ceea ce îi aparţine. Despre suma impunătoare pe care compania ar fi nevoită să o achite, Dorogoi spune că ar fi vorba de anumite dividende pe care Galina Timotin ar fi trebuit să le primească.

„Este vorba de dividendele pe care doamna Galina în calitate de asociat nu le-a primit. Solicitând de la companie, de la administrator, de la asociaţie informaţia dacă există dovada faptului că dumneaei a primit dividendele, atunci să le prezinte. Ei au refuzat să le prezinte. Dumneaei necătând la faptul că este asociat, activa în calitate de depozitar la această companie, de unde a fost ilegal concediată", a declarat Dorogoi.

Potrivit asociatului Tudor Tănase, aceasta şi-ar fi ridicat dividendele, semnând pentru asta pe toate actele necesare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor