Inundaţiile din Europa Centrală ameninţă noi zone. Ploile abundente inundă, de asemenea, părţi din Italia

Inundaţii în Europa Centrală (Getty Images)
Redacţia
19.09.2024

Un val masiv de inundaţii care se deplasează în Europa Centrală ameninţă noi zone după ce a făcut 24 de victime, stârnind îngrijorare în rândul locuitorilor şi al oficialilor şi determinând-o pe şefa Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, să planifice o vizită în regiune joi, transmite AP News.

Ploile abundente au provocat, de asemenea, inundaţii şi evacuarea a aproximativ 1.000 de persoane în regiunea Emilia-Romagna din nordul Italiei. În Europa Centrală, retragerea apelor a dezvăluit amploarea distrugerilor provocate de ploile abundente care au început în urmă cu o săptămână.

Ministrul ceh de Interne, Vit Rakusan, a declarat că joi a fost descoperită încă o persoană decedată în nord-estul ţării, grav afectat de inundaţii, ceea ce ridică bilanţul la cinci morţi. De asemenea, s-au înregistrat câte şapte decese în Polonia şi România şi cinci în Austria - bilanţul total al deceselor în ţările afectate fiind în prezent de 24.

Autorităţile au desfăşurat trupe pentru a ajuta. În nord-estul Republicii Cehe, soldaţii s-au alăturat pompierilor şi altor echipe de intervenţie pentru a contribui la eforturile de curăţare şi recuperare. Elicoptere ale armatei au distribuit ajutor umanitar, în timp ce soldaţii construiau poduri temporare în locul celor luate de ape.

Aproximativ 400 de persoane au rămas în centrele de evacuare din capitala regională Ostrava, neputându-se întoarce acasă. În sud-vest, în apropiere de graniţa cu Austria, nivelul apei râului Luznice a atins un nivel extrem, dar evacuarea a 1.000 de persoane din oraşul Veseli nad Luznici programată de autorităţi nu a fost necesară pentru moment, au declarat oficialii.

În Ungaria, apele au continuat să crească joi, în timp ce autorităţile au închis drumuri şi gări. Feriboturile de-a lungul fluviului Dunărea au fost oprite. În capitala Budapesta, apa s-a revărsat peste cheiurile inferioare ale oraşului şi ameninţa să ajungă la liniile de tramvai şi de metrou. Unele servicii de transport au fost suspendate.

Mai în amonte, într-o regiune cunoscută sub numele de Cotul Dunării, casele şi restaurantele din apropierea malurilor fluviului au fost inundate, oficialii şi voluntarii au intervenit cu saci de nisip pentru a consolida digurile.

Aproape 6.000 de profesionişti, inclusiv membri ai autorităţii ungare pentru apă şi militari, au fost mobilizaţi, a declarat prim-ministrul Viktor Orban în cadrul unei conferinţe de presă joi dimineaţă. Deţinuţii din închisori au fost, de asemenea, mobilizaţi pentru a ajuta la umplerea sacilor cu nisip, a menţionat Orban.

Dunărea a crescut iar până joi dimineaţă a ajuns la 771 de centimetri, apropiindu-se de recordul de 891 de centimetri stabilit în timpul inundaţiilor majore din 2013.

În sud-vestul Poloniei, apele mari au ajuns în oraşul Wroclaw şi se aştepta ca un val extins să dureze multe ore, chiar zile, pentru a trece, exercitând presiune asupra digurilor.

Nivelul apei pe râul Oder chiar înainte de Wroclaw era de 6,4 metri, cu aproximativ 2 metri peste nivelurile de alarmă, dar încă semnificativ mai scăzut în comparaţie cu inundaţiile dezastruoase din 1997.

În două dintre cele mai afectate oraşe - Stronie Slaskie şi Ladek-Zdroj - apa de la robinet şi energia electrică au fost restabilite, a declarat generalul Michal Kamieniecki, care a fost însărcinat cu operaţiunile de recuperare în aceste oraşe după apelul emoţionant de ajutor adresat cu o zi înainte prim-ministrului Donald Tusk de către o tânără identificată sub numele de Katarzyna.

Pe măsură ce îngrijorarea creştea, Tusk a invitat-o pe Ursula von der Leyen la Wroclaw pentru a vedea situaţia la faţa locului. Liderii guvernelor din Republica Cehă, Slovacia şi Austria urmau, de asemenea, să participe la vizita de joi.

În Italia, aproximativ o mie de locuitori au fost evacuaţi în regiunea nordică Emilia-Romagna după ce aceasta a fost afectată de ploi torenţiale şi inundaţii grave în cursul nopţii, au anunţat joi autorităţile.

Râurile au fost inundate în trei dintre provinciile regiunii - Ravenna, Bologna şi Forli-Cesena - în timp ce primarii locali le-au cerut oamenilor să rămână la etajele superioare sau să-şi părăsească locuinţele. Aceste zone fuseseră deja afectate de inundaţii devastatoare în mai 2023, când mai mult de 20 de râuri s-au revărsat, omorând 17 persoane şi provocând pagube de miliarde de euro.

Viceministrul italian pentru transporturi şi infrastructură, Galeazzo Bignami, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că două persoane au fost date dispărute în Bagnocavallo, în provincia Ravenna.

Cel puţin 800 de locuitori din Ravenna şi aproape 200 din provincia Bologna şi-au petrecut noaptea în adăposturi, şcoli şi centre sportive, deoarece râurile locale s-au revărsat.

Trenurile au fost suspendate şi şcolile închise, iar locuitorii au fost sfătuiţi să evite călătoriile şi să lucreze de acasă, pe cât posibil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor