Evreu israelian, recrutat de Iran în complotul de a-l ucide pe Netanyahu, Gallant sau pe şeful Shin Bet

Moti Maman, un civil evreu israelian ar fi fost recrutat de Iran pentru a ajuta un complot de asasinare a premierului Netanyahu, ministrului apărării sau a şefului Shin Bet (Screenshot - X)
Redacţia
19.09.2024

Un civil evreu israelian a fost arestat luna trecută după ce ar fi fost recrutat de Iran pentru a avansa un complot de asasinare a premierului Israelului, a ministrului Apărării sau a şefului Shin Bet (serviciul de Securitate internă al Israelului - n.n.), au anunţat joi autorităţile, potrivit Times of Israel.

Shin Bet şi poliţia israeliană au afirmat într-o declaraţie comună că suspectul a fost introdus clandestin în Iran de două ori şi a fost plătit pentru a efectua misiuni în numele Teheranului.

Anunţul a fost făcut în contextul în care Israelul se află în pragul unui război total cu Hezbollah, organizaţia împuternicită de Iran în Liban, după ce dispozitive electronice deţinute de membri ai grupării teroriste au s-au detonat într-o serie de explozii, ucigând zeci de persoane şi rănind mii. La începutul acestei săptămâni, Israelul a anunţat că Hezbollah a complotat pentru asasinarea unor foşti oficiali de rang înalt din domeniul apărării, unul dintre aceştia fiind Moshe Ya'alon, fostul şef de stat major al Forţelor de apărare israeliene.

Suspectul, numit Moti Maman, în vârstă de 73 de ani, din oraşul Ashkelon din sud, a fost pus sub acuzare joi, după care Shin Bet a dezvăluit detalii ale anchetei.

Conform anchetei Shin Bet şi a poliţiei, Maman a fost un om de afaceri care a locuit perioade îndelungate în Turcia, unde a avut relaţii de afaceri şi sociale cu cetăţeni turci şi iranieni.

În luna aprilie a acestui an, Maman a fost de acord, prin medierea a doua persoane din Turcia - numite de Shin Bet Andrey Farouk Aslan şi Junayd Aslan - să se întâlnească cu un om de afaceri bogat care trăia în Iran, pe nume Eddy, pentru a discuta despre activităţi comerciale, a declarat agenţia de securitate.

Maman a călătorit în oraşul turc Samandag, în apropiere de Siria, şi s-a întâlnit cu doi reprezentanţi trimişi de omul de afaceri iranian, potrivit Shin Bet. În Samandag, suspectul israelian şi iranianul au purtat o convorbire telefonică după ce acesta din urmă nu a putut părăsi Iranul.

În mai, potrivit Shin Bet, suspectul s-a întors în Turcia pentru a se întâlni cu Andrey, Junayd şi cei doi reprezentanţi ai lui Eddy.

După ce omul de afaceri iranian se pare că a fost din nou în imposibilitatea de a părăsi Iranul pentru a se întâlni în Turcia, Maman a intrat clandestin în Iran printr-o trecere terestră în apropierea oraşului Van din estul Turciei, a declarat agenţia de securitate.

În Iran, Maman s-a întâlnit cu Eddy şi cu o altă persoană pe nume Khwaja, care s-a prezentat drept membru al forţelor de securitate iraniene. Maman s-a prezentat drept cetăţean israelian în timpul unei întâlniri la casa lui Eddy din Iran, potrivit anchetei.

În timpul acelei întâlniri, Eddy i-a sugerat suspectului israelian să îndeplinească diverse misiuni în Israel pentru regimul iranian, inclusiv să plaseze bani sau un pistol în locuri specificate, să facă fotografii în zone publice aglomerate şi să ameninţe alţi civili israelieni care operau în numele Iranului şi nu îşi îndeplineau misiunile, a constatat Shin Bet.

Maman a spus că se va interesa şi s-a întors în Turcia şi, ulterior, în Israel. În august, el s-a întors în Iran pentru a doua oară. El a fost introdus ilegal în ţară printr-o trecere terestră din Turcia, în timp ce era ascuns în interiorul unui camion, potrivit anchetei.

Agenţia de securitate a declarat că, la casa lui Eddy, Maman s-a întâlnit cu oficiali ai serviciilor de informaţii iraniene, care i-au cerut să „pregătească atacuri de asasinat” împotriva prim-ministrului Benjamin Netanyahu, a ministrului Apărării Yoav Gallant sau a şefului Shin Bet, Ronen Bar.

Potrivit anchetei, ofiţerii de informaţii iranieni au analizat, de asemenea, posibilitatea asasinării altor oficiali de rang înalt, inclusiv a fostului prim-ministru Naftali Bennett.

Shin Bet a declarat că planurile de asasinare au fost văzute de oficialii iranieni ca o răzbunare pentru uciderea liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran în iulie, care a fost atribuită Israelului.

Conform investigaţiei, Maman a cerut 1 milion USD în avans înainte de a îndeplini oricare dintre sarcini.

În ziua următoare, suspectul israelian s-a întâlnit din nou cu ofiţerii de informaţii iranieni, unde au discutat din nou despre planurile de asasinare a înalţilor oficiali israelieni, a declarat Shin Bet.

În timpul acestei întâlniri, potrivit anchetei, i s-a sugerat, de asemenea, lui Maman să plaseze bani în diferite locaţii din Israel pentru alte persoane care sunt operate de Iran. Alte planuri sugerate în cadrul întâlnirii au fost ca Maman să localizeze ruşi sau americani şi să îi însărcineze cu asasinarea disidenţilor iranieni din Europa şi SUA şi să recruteze un membru Mossad ca agent dublu.

De asemenea, în cadrul acelei întâlniri, Maman a cerut un milion de dolari în avans, însă agenţii de informaţii iranieni i-au respins cererea şi i-au spus că îl vor contacta în viitor, a declarat Shin Bet.

Potrivit anchetei, înainte de a părăsi Iranul pentru a doua oară, Maman a primit 5 000 de euro de la unul dintre agenţii de informaţii iranieni pentru participarea la reuniuni.

La întoarcerea în Israel, în august, el a fost arestat de autorităţile israeliene.

"Eroare de judecată"

Maman a fost citat de Canalul 12 de ştiri ca spunând anchetatorilor: „Este bine că m-aţi arestat, nu ştiu unde s-ar fi putut ajunge”.

O sursă la curent cu detaliile anchetei a declarat pentru postul de televiziune că, pe tot parcursul interogatoriului, suspectul nu a negat acuzaţiile. Avocatul lui Maman a declarat că clientul său a făcut „o eroare de judecată” şi cooperează pe deplin cu autorităţile în cadrul anchetei.

„Nu am văzut încă materialele de investigaţie, aşa că în acest stadiu este dificil să intrăm în detaliile cazului”, a declarat avocatul, Eyal Besserglick.

„Se poate spune deja că aceasta este o persoană care a ajutat foarte mult serviciile de securitate ale statului Israel, ai cărei copii servesc în forţele de securitate şi care a făcut o eroare de judecată în contextul afacerii sale”, a spus Besserglick, adăugând că clientul său «a cooperat şi continuă să coopereze pe deplin cu autorităţile».

Un înalt oficial Shin Bet a descris cazul ca fiind „o afacere foarte gravă, care este un exemplu al marilor eforturi ale agenţiilor de informaţii iraniene de a recruta cetăţeni israelieni pentru a promova activităţi teroriste în Israel”.

Oficialul a declarat că Shin Bet a evaluat că Iranul îşi va continua eforturile de a recruta civili israelieni pentru misiuni de spionaj şi pentru a efectua atacuri teroriste, în special prin contactarea israelienilor cu antecedente penale.

„Într-un moment în care statul Israel este în război pe mai multe fronturi, un cetăţean israelian merge într-o ţară inamică în două ocazii diferite, se întâlneşte cu agenţi de informaţii iranieni şi îşi exprimă dorinţa de a efectua acte teroriste grave pe teritoriul israelian. Acţiunile sale au ajutat Iranul şi agenţii săi de informaţii în campania lor împotriva Israelului”, a declarat oficialul.

Shin Bet a declarat că acţiunile suspectului „au constituit o infracţiune gravă la adresa securităţii, chiar şi atunci când motivul contactului [cu oficialii iranieni] este penal sau legat de afaceri”.

„Shin Bet priveşte cu severitate orice contact al israelienilor cu elemente iraniene. În timp ce motivul contactului în primul rând este un pretext de afaceri sau criminal, acest lucru nu diminuează gravitatea faptelor”, a adăugat agenţia.

Shin Bet a anunţat în ultimele luni o serie de presupuse comploturi iraniene, în care Iranul a încercat să păcălească israelieni online pentru a îndeplini misiuni pentru Teheran, inclusiv o schemă descoperită în ianuarie, în care israelieni ar fi fost recrutaţi pentru a colecta informaţii despre personalităţi de profil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor