Israelul a lansat noi lovituri în Gaza şi nordul Libanului, soldate cu zeci de morţi

Clădiri distruse pe 27 septembrie de loviturile israeliene care l-au vizat şi ucis pe liderul Hezbollah Hassan Nasrallah în cartierul Haret Hreik din suburbiile sudice ale Beirutului   (AFP via Getty Images)
Redacţia
20.10.2024

Israelul a lovit, sâmbătă, ceea ce a declarat a fi instalaţii de armament ale Hezbollah în sudul Beirutului, după ce grupul armat libanez a lansat mai multe rachete în nordul Israelului, inclusiv una care ar fi fost lansată spre casa de vacanţă a premierului Benjamin Netanyahu.

Netanyahu nu se afla acolo la momentul respectiv şi nu a fost imediat clar dacă respectiva clădire a fost lovită. Dar el a descris-o drept o tentativă de asasinat din partea Hezbollah şi a numit-o o "greşeală gravă", potrivit Reuters.

Loviturile israeliene au avut loc în timp ce medicii şi mass-media Hamas din Gaza, unde Israelul luptă de mai bine de un an pentru a elimina gruparea militantă palestiniană, au declarat că bombardamentele israeliene au ucis peste 70 de persoane în enclava de coastă şi că asediul în jurul a trei spitale s-a înăsprit.

Promisiunile Israelului şi ale inamicilor săi Hamas şi Hezbollah de a continua luptele au redus speranţele că moartea liderului Hamas, Yahya Sinwar, ar putea duce la un armistiţiu în Gaza şi Liban şi ar putea preveni o nouă escaladare în Orientul Mijlociu.

Oficiali, diplomaţi şi alte surse afirmă că, odată cu apropierea alegerilor din SUA, Israelul încearcă să folosească intensificarea operaţiunilor militare pentru a încerca să îşi protejeze frontierele şi să se asigure că rivalii săi nu se pot regrupa.

Sâmbătă, avioanele israeliene au lansat pliante deasupra sudului Gazei cu o imagine a lui Sinwar şi mesajul "Hamas nu va mai conduce Gaza".

În cursul zilei de sâmbătă, loviturile israeliene asupra unei clădiri cu mai multe etaje din oraşul Beit Lahiya, situat în nordul Gâzei, au ucis cel puţin 73 de persoane şi au rănit ale câteva zeci, au anunţat medicii şi mass-media Hamas.

Armata israeliană verifică rapoartele privind victimele atacurilor aeriene din nordul Gazei, a declarat un oficial israelian, adăugând că o examinare preliminară a sugerat că cifrele au fost exagerate şi nu corespund informaţiilor primite.

În suburbiile sudice ale Beirutului, Israelul a efectuat lovituri puternice asupra mai multor locaţii.

Atacurile au vizat "o serie de depozite de arme ale Hezbollah şi un centru de comandă al cartierului general al serviciilor de informaţii al Hezbollah", a declarat armata israeliană.

Israelul a emis ordine de evacuare pentru patru cartiere separate din suburbii, îndemnând locuitorii să se îndepărteze la 500 de metri, dar a efectuat lovituri şi în alte zone, au declarat martorii.

Zeci de mii de persoane au fugit din suburbiile sudice - cândva o zonă dens populată care adăpostea, de asemenea, birouri şi instalaţii subterane ale Hezbollah - de când Israelul a început să lovească în mod regulat acolo, în urmă cu aproximativ trei săptămâni.

Un atac aerian israelian din 27 septembrie l-a ucis pe secretarul general al Hezbollah, Hassan Nasrallah, iar loviturile din apropiere au ucis alte personaje importante ale grupului susţinut de Iran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor