UPDATE. CEC: Pragul de validare pentru referendum, atins / Maia Sandu: Moldovenii trebuie să îşi determine soarta, nu alţii

Maia Sandu, la secţia de votare (facebook.com / Vitalie Eşanu)
Maria Maevschi
20.10.2024

UPDATE 21:30. Cele peste 1900 de secţii de votare de pe teritoriul Republicii Moldova s-au închis la ora 21:00. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, până la ora 21:00 au votat 51,41% dintre cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova, adică 1 546 969 de alegători, iar în scurt timp va începe numărarea buletinelor de vot.

Potrivit datelor afişate de CEC, până la ora 21:00, atât în ţară cât şi peste hotare au votat 1.546.789, adică 51,40% din electorat. Pentru alegerile din acest an au fost deschise 1.988 de secţii de votare în ţară, inclusiv 30 în regiunea stângă a Nistrului. Peste hotare au fost deschise 234 de secţii de votare, iar unii moldoveni încă votează în aceste momente.

***

Peste 42 la sută din numărul total de cetăţeni ai Republicii Moldova înscrişi în listele electorale au votat în cadrul referendumului republican constituţional până la ora 18:00, a anunţat Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chişinău în cadrul briefing-ului de presă de la ora 19:00. Astfel, prezenţa la secţiile de votare a depăşit pragul electoral de minim 1/3 din alegători, care se impune pentru validarea referendumului.

„În conformitate cu prevederile Codului electoral, atât alegerile prezidenţiale, cât şi referendumul republican pot fi declarate valabile dacă la ele au participat cel puţin 1/3 din alegătorii înscrişi în listele electorale”, a menţionat CEC.

De asemenea, Comisia Electorală Centrală a menţionat că până la ora 19:00, procesul electoral a decurs fără incidente majore. Mai mult decât atât, la urne a fost înregistrată o prezenţă semnificativă, ceea ce arată că cetăţenii Republicii Moldova sunt foarte serioşi în a-şi exercita dreptul lor la vot.

Potrivit CEC, până în aceste momente, s-au prezentat la secţiile de votare aproape 50 la sută din numărul total de alegători înscrişi în listele electorale, ceea ce constituie aproape 1,5 milioane cetăţeni. Comparativ cu 1 noiembrie 2020, până la ora 19:00, prezenţa a fost de 41,04 la sută.

În cele 30 secţii de votare constituite pentru cetăţenii cu drept de vot din stânga Nistrului, s-au prezentat la vot 15 mii de alegători.

În ceea ce ţine de votul în diasporă, până la această oră, au votat peste 198 mii de cetăţeni cu drept de vot. În continuare se votează masiv la unele secţii de votare din Belgia, Germania, Marea Britanie, România, Federaţia Rusă, etc.

Potrivit actualei şefe de stat a Republicii Moldova, Maia Sandu, „în această duminică luăm două decizii importante pentru ţara noastră. Luaţi două buletine de vot. Votaţi la referendum şi alegeţi preşedintele Republicii Moldova pentru următorii patru ani. Votul nostru de la referendum ne va determina soarta pentru multe decenii înainte”.

De asemenea, preşedinta statului s-a adresat şi diasporei, despre care ştie că cei care fac parte din aceasta îşi fac griji pentru oamenii dragi rămaşi acasă.

„Ieşiţi la vot pentru ca cei dragi de acasă să poată trăi în pace în continuare. Eu am votat anume pentru că moldovenii trebuie să îşi determine soarta. Nu alţii, nu banii murdari, nu minciunile, ci voinţa poporului. Eu am votat pentru ca Moldova să poată să se dezvolte în pace şi libertate, să poată să-şi construiască viitorul pe care şi-l doreşte şi pe care îl merită. Ieşiţi la vot. Votul fiecăruia este important”, a mai menţionat Sandu după ce a ieşit de la secţia de vot.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor