Javier Milei avertizează diplomaţii că cine nu respectă linia stabilită de el la ONU trebuie să demisioneze

Javier Milei (screenshot via Youtube)
Mioara Stoica
20.10.2024

Preşedintele argentinian Javier Milei a trimis un comunicat oficial tuturor ambasadorilor şi funcţionarilor de rang înalt ai Serviciului Extern în care solicită alinierea totală la poziţia exprimată la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), contrară Agendei de Dezvoltare 2030, şi a avertizat că "cei care nu sunt în măsură să îşi asume provocările pe care le ridică cursul adoptat în apărarea ideilor de libertate trebuie să se retragă".

Textul trimis vineri, 18 octombrie, pe canale diplomatice indică faptul că "niciun funcţionar al acestei administraţii sau cei care reprezintă Argentina în străinătate nu trebuie să adere la niciun proiect, declaraţie, rezoluţie sau document care stabileşte încălcări ale dreptului la viaţă, libertate şi proprietate sau tratament inegal în faţa legii - valori care sunt pilonii acestei noi administraţii, ai oricărui cetăţean al lumii".

Săptămâna aceasta, ministrul adjunct de Externe Leopoldo Soares, mâna dreaptă a Dianei Mondino, ministrul Afacerilor Externe, Comerţului Internaţional şi Cultelor, a demisionat. El a fost înlocuit de Eduardo Bustamante, până atunci consul general la Montevideo. Soares s-a opus noii linii a Ministerului de Externe stabilite de Milei. Un caz similar a fost cel al ambasadorului de carieră Ricardo Lagorio, reprezentantul Argentinei la ONU, care a fost marginalizat la majoritatea activităţilor preşedintelui în perioada petrecută la New York şi a fost în cele din urmă înlăturat săptămâna aceasta.

Eduardo Bustamante a fost numit vicecancelar.

Potrivit La Nacion, Casa Rosada (sediul Guvernului Argentinei) este, de asemenea, prudentă faţă de Sonia Cavallo, ambasadoare la Organizaţia Statelor Americane (OSA).

Comunicatul lui Milei - trimis tuturor ambasadorilor din întreaga lume - începe prin a-i mulţumi ministrului Diana Mondino pentru "munca enormă desfăşurată" de ea şi echipa sa.

"Ţara noastră trece printr-o schimbare epocală, iar acest lucru se reflectă în spiritul neobosit al tuturor argentinienilor care lucrează în fiecare zi pentru a merge înainte. După ani lungi de frustrare, societatea a decis să revină la calea care a făcut cândva din acest pământ un loc al creşterii şi al oportunităţilor. Această schimbare de curs internă trebuie să se reflecte şi la nivel internaţional, prin munca membrilor corpului diplomatic, participarea la forumuri internaţionale şi organizaţii multinaţionale", a declarat preşedintele argentinian, potrivit comunicatului la care a avut acces publicaţia citată.

În discursul pe care l-a ţinut în cadrul Adunării Generale a ONU, Milei a precizat: "Agenda 2030, deşi bine intenţionată în obiectivele sale, nu este altceva decât un program guvernamental supranaţional de natură socialistă care îşi propune să rezolve problemele modernităţii cu soluţii care încalcă suveranitatea statelor naţionale şi încalcă dreptul la viaţă, libertate şi proprietate al oamenilor. Principalele organizaţii internaţionale s-au supus acestui program, care ascultă de interese privilegiate, şi au abandonat principiile enunţate în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite".

Acesta a adaugat: "Ideile că toţi cetăţenii se nasc liberi şi egali în faţa legii, că avem drepturi inalienabile acordate de Creator, inclusiv dreptul la viaţă, libertate şi proprietate, trebuie să fie valorificate. Aceste principii, care ghidează procesul de schimbare pe care îl desfăşurăm în Argentina, sunt, de asemenea, principiile care vor ghida comportamentul nostru internaţional. Această doctrină a noii Argentine este nici mai mult nici mai puţin decât adevărata esenţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite: cooperarea naţiunilor, unite în apărarea libertăţii".

Preşedintele argentinian îi avertizează pe diplomaţi că "indiferent sub ce stindard nobil încearcă să ascundă aceste încălcări, Republica Argentina nu va sprijini nicio măsură care subminează aceste valori fundamentale ale civilizaţiei occidentale".

El a subliniat în continuare că "rolul de lider asumat de ţara noastră pe scena mondială ca apărător al valorilor republicane ale democraţiilor occidentale necesită un corp diplomatic ataşat ideilor de libertate şi dispus să colaboreze pentru protejarea intereselor naţionale".

Milei face apel la "eforturile tuturor funcţionarilor şi personalului Ministerului Afacerilor Externe, Comerţului Internaţional şi Cultelor, precum şi ale personalului diplomatic şi civil al Serviciului Extern Naţional" şi a încheiat cu avertismentul că nimeni care nu împărtăşeşte aceste valori nu trebuie să rămână în funcţie.

Luna trecută, el s-a distanţat de Pactul pentru Viitor, care a fost aprobat prin consens de aproape toate ţările lumii. Acest acord ratifică obiectivele Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată în 2015, dar presupune că acestea nu pot fi îndeplinite în acest moment şi amână termenul limită până în 2045.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor