Premierul britanic, presat să dezvăluie costul uriaş real al ieşirii Regatului din Uniunea Europeană. Cât a plătit până acum?

O pancartă cu un mesaj anti-Brexit (Daniel Leal-Olivas/AFP/Getty Images)
Redacţia
20.10.2024

Premierul britanic Sir Keir Starmer a fost presat să publice adevăratele costuri ale Brexitului după ce un ministru a confirmat că Marea Britanie a cheltuit 24 de miliarde de lire sterline numai pentru retragerea din UE - cu încă 6,4 miliarde de lire sterline de plătit.

De asemenea, Starmer a fost îndemnat să ordone o anchetă privind relaţia Marii Britanii cu blocul comunitar pentru a evalua daunele produse de Brexit şi pentru a identifica oportunităţile de cooperare mai strânsă în viitor, potrivit The Independent.

În timp ce Sir Keir Starmer se angajează într-o "resetare" mult mediatizată a relaţiilor cu Bruxelles-ul, ministrul Trezoreriei, Tulip Siddiq a confirmat că Marea Britanie a plătit UE 23,8 miliarde de lire sterline ca parte a acordului său de "decontare financiară".

Pe lângă banii deja cheltuiţi, Siddiq a confirmat, ca răspuns la o întrebare adreată în Parlament, că Marea Britanie va plăti blocului comunitar încă aproximativ 6,4 miliarde de lire sterline pentru a achita obligaţiile financiare preexistente ale Regatului Unit.

Cifra uluitoare a ieşit la iveală în timp ce cancelarul încearcă să strângă fonduri pentru a acoperi o "gaură neagră" de 22 de miliarde de lire sterline în finanţele Marii Britanii, avertizând miniştrii la începutul acestei săptămâni că vor urma "decizii dificile privind cheltuielile, asistenţa socială şi impozitele".

Activiştii au reacţionat cu furie după ce The Independent a dezvăluit suma, cerându-i lui Sir Keir să inverseze pagubele provocate de Brexit urmărind legături mai strânse cu Europa.

Deputatul SNP Stephen Gethins, care a prezentat întrebarea scrisă, a declarat: "Brexit-ul a fost dezastruos pentru economia Regatului Unit şi pentru societate în general. Elimină drepturile şi oportunităţile pe care generaţia mea le-a considerat de la sine înţelese, îngreunează afacerile şi plătim scump pentru privilegiul de a fi în afara celei mai mari pieţe unice din lume".

"Nu există nicio cale către creştere sau succes economic în afara UE şi, după cum arată aceste cifre, încă plătim pentru greşelile unui Brexit dur al conservatorilor pentru care nimeni nu a votat. Având în vedere acest lucru, mă uimeşte faptul că Sir Keir urmăreşte un Brexit conservator dur care privează serviciile publice de fonduri extrem de necesare într-un moment în care laburiştii continuă să urmărească un program de austeritate conservator", a continuat el.

Directorul executiv al Best for Britain, Naomi Smith, a declarat pentru The Independent: "Ieşirea din Uniunea Europeană nu numai că a costat Marea Britanie sume uriaşe de bani, dar şi creştere economică, oportunităţi pentru tineri, influenţă pe scena mondială şi multe altele".

"Dar acest guvern are posibilitatea de a inversa această tendinţă descendentă, bazându-se pe un început puternic pentru a ne apropia de UE prin politici precum alinierea benefică şi un sistem reciproc de mobilitate a tinerilor", a continuat Smith.

La rândul său, directoarea executivă adjunctă a grupului de campanie Mişcarea Europeană, Emma Knaggs, a declarat pentru The Independent: "Este încurajator să vedem mai multe date împărtăşite cu privire la costul ieşirii Regatului Unit din UE. Cu toate acestea, rămânem în întuneric cu privire la întreaga amploare a impactului ieşirii din UE şi a repercusiunilor sale asupra unor domenii precum economia, sistemul naţional de sănătate, costul vieţii şi întreprinderile din Regatul Unit, pentru a numi doar câteva. Avem nevoie de o anchetă independentă, orientată spre viitor, privind relaţia Marii Britanii cu Europa, pentru a identifica aceste oportunităţi şi a reconstrui aceste legături mai strânse".

Prim-ministrul a vorbit în mod repetat despre eforturile sale de a reface legăturile cu blocul comunitar după ani de acrimonie sub guvernele conservatoare succesive, promiţând că acest lucru va stimula creşterea economică şi nivelul de trai.

El a vizitat Bruxelles-ul pentru prima dată de când a devenit premier pentru a se întâlni cu liderii UE în această lună, alte discuţii fiind programate în toamnă şi la începutul anului viitor.

Promiţând să "lăsăm anii Brexitului în urmă", Sir Keir a declarat că un program de mobilitate pentru tineri, care să le permită să lucreze şi să călătorească în UE, şi accesul la apele de pescuit britanice vor face parte din discuţiile în curs.

În ciuda faptului că Sir Keir a stabilit relaţiile pe o bază mai optimistă, think tank-ul Resolution Foundation a avertizat că premierul negociază cu mâinile la spate din cauza liniilor sale roşii privind piaţa unică şi uniunea vamală.

Într-un raport publicat luna aceasta, Resolution Foundation a afirmat că Sir Keir a exclus deja cele mai mari potenţiale stimulente pentru economia Regatului Unit, subminându-şi promisiunea de a plasa creşterea economică drept "prioritatea numărul unu" a guvernului.

Economistul principal al Resolution Foundation, Sophie Hale, a declarat:

"Relaţiile comerciale tensionate ale Marii Britanii cu UE au cauzat daune economice majore în ultimii ani, astfel încât o resetare are cu siguranţă potenţialul de a stimula creşterea.

Dar va fi nevoie de mai mult decât de întâlniri mai prietenoase şi câteva ajustări la scară mică pentru fermieri şi muzicieni în turneu pentru a schimba cadranul economic. În schimb, guvernul va trebui să abordeze strategic unde prioritizează o aliniere mai strânsă".

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat: "Ne străduim să restabilim relaţia cu prietenii noştri europeni pentru a consolida legăturile, să asigurăm un pact de securitate pe scară largă şi să eliminăm barierele din calea comerţului".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor