Paleologu: Şoşoacă nu poate avea limbaj comun cu Marine Le Pen sau cu Giorgia Meloni. AUR şi SOS, discurs complet delirant

Diana Sosoaca (Aktual24.ro)
Andrei Pricopie
18.09.2024

Fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, le-a aruncat cuvinte grele, în emisiunea "Impact internaţional, de la Prima TV, celor de la AUR şi SOS România.

Întrebat cum vede alegerile europene de anul acesta şi dacă crede că vom asista la o erodare a centrului, la o scădere a partidelor tradiţionale, Theodor Paleologu a replicat: "Probabil, dar asta nu înseamnă peste tot acelaşi lucru".

"Să nu credem că partidele zise populiste sunt toate la fel. În Franţa, Rassemblement National trece probabil de 30%. Frontul Naţional a pus multă apă în vin. La începutul anilor şaptezeci, Frontul Naţional era un partid extrem de radical. Le Pen era moderatul din galeria de lideri ai Frontului Naţional din anii şaptezeci. Era un partid neo-fascist. Între timp, s-a transformat în cu totul altceva. A recuperat o mare parte a dreptei clasice şi Marine Le Pen şi-a moderat foarte mult discursul. Inclusiv lucruri pe care le spunea ea în urmă cu zece ani şi nu le mai spune acum. Deci există în mod evident o evoluţie", a adăugat Theodor Paleologu.

În opinia fostului ministru al Culturii, la fel şi în cazul Giorgiei Meloni, care "a început într-un partid neo-fascist pe vremea lui Giorgio Almirante, dar apoi a avut o cu totul altă evoluţie".

"Şi iată că Giorgia Meloni nu e atât de periculoasă cum s-ar fi putut crede. Eu n-am crezut niciodată, deoarece urmărisem fenomenul, iar ea de fapt e o moştenitoare a lui Gianfranco Fini din punct de vedere politic", a afirmat Theodor Paleologu.

Din perspectiva fostului politician, problema la noi e mult mai gravă, "pentru că AUR şi SOS sunt partide care au apărut în urma pandemiei, iar discursul lor e adesea delirant, complet delirant".

"Adică nici măcar neo-fascism nu e, sigur există o recrudescenţă a legionarismului în acest context. Şi vreau să adaug că, totuşi, nu sunt toate partidele astea la fel. Nu ştiu cum ar colabora în Parlamentul European, pentru că nu au limbaj comun. Şoşoacă nu poate avea limbaj comun cu Marine Le Pen sau cu Giorgia Meloni. Deci e un mare semn de întrebare", a afirmat Theodor Paleologu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor