Soluţie-şoc: Desfiinţarea primăriilor de sector, să rămână doar Nicuşor Dan. "Sunt oraşe de 10-20 de milioane" de locuitori cu un singur primar

Emisiune B1 TV
Andrei Pricopie
19.09.2024

Aflat în plină campanie pentru Cotroceni, premierul PSD Marcel Ciolacu s-a arătat extrem de îngrijorat de problema traficului din Capitală şi l-a chemat la o discuţie pe primarul general Nicuşor Dan. Momentul a fost comentat de jurnalistul Tudor Muşat, de la postul B1 TV, şi invitaţii săi.

Jurnalist: E problema finanţării, e vorba de bani, aici trebuie discutat. Capitala primeşte ce îi dă Guvernul la alocarea bugetară. Primăriile primesc garantat taxele şi impozitele oamenilor.

Florin Bodog (PSD): Dacă avem un primar de sector gospodar care îşi face treaba, care dezvoltă, care lărgeşte bulevarde, care face parcări, care face zone de agrement pentru bucureşteni, care face zone verzi pentru bucureşteni, nu ştiu de ce ar trebui ca primarul general...

George Rîpă (consultant politic): E mai complicat aici. Amintiţi-vă că în timpul administraţiei Năstase, primarii de sector au primit o mare parte din banii care reveneau la Primăria Capitalei, tocmai pentru că atunci era un primar pe care îl chema Traian Băsescu. În momentul de faţă, vorbiţi despre Nicuşor Dan.

În momentul de faţă, primarii de sector au adunat mai mulţi bani decât Primăria Capitalei, dar în acelaşi timp, termia şi transportul, care înseamnă 70% din bugetul pe care îl are Primăria Capitalei, sunt la Nicuşor Dan. Ori, asta înseamnă că marile bulevarde sunt la Primăria Capitalei. Asta înseamnă că îi rămân în mod real foarte puţini bani pentru a dezvolta oraşul şi pentru proiecte importante.

Pe de altă parte, eu nu înţeleg de ce avem nevoie de birocraţia asta şi atâtea niveluri ca la Bucureşti. N-am auzit, de exemplu, ca la New York să avem primarul din Brooklyn, primarul din Queens şi aşa mai departe. Sau Londra, dacă vreţi, sunt oraşe de 10, 15, 20 de milioane. Deci, din punctul meu de vedere, ar trebui să existe un singur primar al Capitalei, cu un singur Consiliu General, fără să avem birocraţia asta la fiecare sector, fără să avem la fiecare sector tot felul de angajaţi care se suprapun cu ceilalţi fără să facă nimic. Adică, din punctul ăsta de vedere, dacă am desfiinţa mâine sectoarele, eu cred că ar rămâne bucureştenilor în buzunar sau ne-ar rămâne tuturor pentru investiţii nişte zeci de milioane de euro. Poate chiar sute de milioane de euro şi discutăm despre bani anual, sau sute de milioane într-un mandat de patru ani. Nu înţeleg de ce avem această poveste.

Dincolo de Nicuşor Dan, poate să fie oricine, poate să fie domnul Tudor Muşat primarul Capitalei. E legat de mâini pentru că nu are banii necesari pentru a face proiectele majore. Uitaţi-vă cât timp am stat în Bucureşti, 30 de ani de la Revoluţie, până când a venit un primar, Nicuşor Dan, care să intre în subteran. Nimeni nu a intrat în subteran. Nu neapărat pentru că a fost un primar foarte prost. Poate în cazul unora aşa a fost. Dar pentru că pur si simplu nu au fost bani. Iar banii ăştia în momentul de faţă, dacă vă uitaţi pe modul în care se cheltuie la primăriile de sector, e absolut îngrozitor.

Jurnalist: Acum să nu uităm de unde am plecat, de la problema traficului care îl îngrijora pe domnul Ciolacu. Nicuşor Dan zice că o bună parte din problema traficului e cauzată de aceste construcţii ilegale şi de planuri urbanistice întocmite anapoda, care duc la situaţii de genul ăsta, la sufocarea traficului. Ar face bine domnul prim-ministru să răspundă acestei invitaţii, să se arate preocupat şi de dimensiunea asta? Domnule, hai să văd dacă e ceva ilegal acolo, dacă merită să fac act de prezenţă măcar şi să arăt că ţin cu legea şi cu ordinea.

Daniel Constantin (PNL): Intră şi în atribuţiile domniei sale. Sunt instituţii, le-a menţionat şi Nicuşor Dan, care sunt în subordinea guvernului - Inspectoratul de Stat în Construcţii şi alte instituţii care trebuie să se preocupe de aceste chestiuni, dacă ele sunt ilegale. Dar aici e o poveste... intrăm într-un cerc vicios. Domnul Nicuşor Dan spune că sunt ilegale, constructorii spun că le blochează domnul Nicuşor Dan. Nu ştiu unde e adevărul şi instanţa este cea care este chemată să clarifice de fiecare dată.

Dar eu acum văd aceste întâlniri şi mă gândesc că suntem într-un moment politic foarte interesant pentru că e un moment în care anumiţi oameni care ocupă funcţii importante candidează, iar domnul Nicuşor Dan este depozitarul unei încrederi masive a Bucureştiului, a bucureştenilor şi atunci există astfel de întâlniri pe care nu le-am văzut până în momentul de faţă.

În egală măsură, domnul Nicuşor Dan aşteaptă să intre în cel de-al doilea mandat şi are nevoie de o majoritate la Consiliul General. Şi atunci sigur că de acolo sunt tot felul de întâlniri care dau teme care până la urmă pot fi foarte utile pentru cei care trăiesc în Bucureşti, care pot rezolva, după foarte mult timp, anumite probleme, pentru că în afara campaniilor electorale există acele ambiţii politice care ţin lucrurile oarecum separate, fiecare trage oarecum pe zona lui.

Vladimir Ionaş (sociolog): Ştiţi, dacă îmi permiteţi, evident că asta, povestea cu construcţiile ilegale, neilegale, i-a adus mandatul lui Nicuşor Dan şi de-aia merge mai departe, pentru că există o mare frustrare în rândul populaţiei şi acum, sincer, nu cred că există oraş în lumea asta în care să se construiască, nu mă refer la nivelul la care se poate construi şi mai mult, dar atât de haotic şi fără să respecte un plan, să fie o chestie unitară. În Bucureşti, fiecare a făcut ce-a vrut, în orice direcţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor