Poliţiştii trag semnalul de alarmă: Se instituie cenzura! Conducerea Poliţiei Române pare să fi simţit miros de sânge
Reprezentanţii sindicatului poliţiltilor Europol acuză conducerea Poliţiei Române că a început o campanie de intimidare a poliţiştilor care semnalează probleme în sistem. Mai exact, ei susţin că după cazul Valer Kovacs (poliţistul care i-a împrumutat motocicleta Dianei Şoşoacă pentru un clip electoral) s-a instituit un fel de poliţie a internetului care-i vânează pe poliţiştii care exprimă opinii critice.
După cazul poliţistului Valer Kovacs, cercetat pentru mai multe abateri disciplinare, unele dintre ele vizând exprimarea de opinii politice în public, în contextul în care acesta a ales să se înscrie într-un partid politic, conducerea Poliţiei Române pare să fi simţit miros de sânge şi a început o campanie de intimidare, cu scopul de a reduce la tăcere poliţiştii care sesizează o serie de probleme din sistem, transmit cei de la Europol.
"Este important de precizat încă de la început că întreaga conducere a Poliţiei Române se face vinovată de inacţiune în cazul lui Valer Kovacs, în sensul că acestuia i s-au reţinut abateri disciplinare săvârşite în perioada 2022(!) – 2024, timp în care acesta şi-a desfăşurat activitatea în aparatul central al IGPR, în cadrul Direcţiei Rutiere, însă fără ca vreun şef să sesizeze pretinsele fapte pentru care acum a fost sancţionat disciplinar.
Cu alte cuvinte, dacă ne raportăm la concluziile raportului de cercetare prealabilă întocmit de către ofiţerii Direcţiei Control Intern din cadrul IGPR, Valer Kovacs a săvârşit abateri grave, pe care şefii lui le ştiau, dar nu au făcut nimic (fiind vorba despre afirmaţii realizate în clipuri postate pe reţelele de socializare). Doar după doi ani s-au gândit brusc că acele fapte trebuie sancţionate prin destituirea sa din poliţie.
Pe acest fond, profitând de situaţie, şeful Poliţiei Române, chestorul şef de poliţie Benone Matei, persoană numită politic pe această funcţie, a emis o „adresă” – nu o dispoziţie – prin care le cere şefilor de inspectorate să vâneze poliţiştii incomozi. În mod ironic, deşi pentru alte nimicuri sunt emise dispoziţii, acum şeful Poliţiei Române nu îşi asumă răspunderea printr-un act administrativ, ci pune presiune pe şefii de inspectorate să facă ceea ce sugerează el în această adresă", transmite Europol.
Poziţia Europol poate fi citită integral aici.