Dosarul 10 August - "După două accidente vasculare în stradă, nu vreau să mor până nu aflu adevărul" - Jandarmii, faţă în faţă cu protestatarii în instanţă

Intrare în forţă a trupelor de jandarmi, Piaţa Victoriei, 10 august 2018. (Epoch Times România)
Loredana Diacu
19.09.2024

Zeci de victime ale represiunii din 10 august, când peste 100.000 de oameni au fost scăldaţi în gaze lacrimogene de Jandarmerie, s-au prezentat, joi, la Curtea Militară de Apel, unde judecătorii urmau să decidă dacă vor confirma începerea judecăţii pe fond în dosar. Decizia a fost amânată însă pe motiv de lipsă de procedură, mai exact, s-a invocat faptul că 20 de părţi civile (victime) n-au putut fi citate corect şi că unul dintre avocaţii inculpaţilor nu a venit, invocând boala. A fost stabilit un nou termen pentru data de 3 octombrie.

Mărturii dramatice, aplauze în sală

Cu doi ani înainte ca faptele să se prescrie, dosarul 10 August n-a intrat încă în faza de judecată de fond, deşi Tribunalul Militar Bucureşti a decis, în cameră preliminară, că procesul poate să înceapă. Şefii Jandarmeriei inculpaţi în acest caz au făcut apel, magistraţii Curţii Militare de Apel Bucureşti fiind chemaţi să se pronunţe.

Victimele jandarmilor prezente la proces au cerut judecarea cu celeritate a dosarului şi au reamintit că un stat care refuză să facă dreptate poate aluneca foarte uşor spre totalitarism. Alocuţiunile celor care au luat cuvântul au fost primite cu aplauze de cei din sală.

"După două accidente vasculare în stradă, nu vreau să mor până nu aflu adevărul!", a declarat, în faţa judecătorului, Ion Ene, unul dintre cei agresaţi de jandarmi.

"Am participat la Revoluţie. Dosarul e tergiversat de aproape 35 de ani, am fost la CEDO şi am câştigat. (...) După protestul din 10 August, am avut 6 zile de spitalizare. Nu vreau ca acest dosar să aibă soarta dosarului Revoluţiei. Nu am fost aleasă să fiu o victimă, vă rog să faceţi ceva pentru mine, să se facă dreptate!", le-a transmis la rândul său judecătorilor Nicoleta Giurcanu.

"Vreau să transmit instituţiilor statului că sunt făcute să funcţioneze pentru binele populaţiei. Astfel de tergiversări ale dosarelor precum 10 August pot aluneca spre totalitarism", a declarat o altă parte civilă.

Un alt participant la protest a cerut judecătorului o anchetă la Institutul Naţional de Medicină Legală, auzind că i-a fost refuzată eliberarea unui certificat medico-legal, deşi a fost spitalizat după protestul din 10 august.

"Am suferit vătămări corporale, am întâmpinat dificultăţi în a-mi scoate certificatul medico-legal. Vă rog să faceţi investigaţie la INML", a declarat el.

Alţi participanţi la proces au acuzat intimidări din partea autorităţilor pentru a nu se prezenta.

În cadrul procesului, procurorul militar a cerut ca părţilor civile să le fie repartizaţi 4-5 avocaţi din oficiu, astfel încât să nu mai fie probleme cu citarea şi să nu se invoce lipsa de procedură. Cererea a fost acceptată.

De asemenea, procurorul militar a cerut ca şi inculpaţilor – jandarmii – să le fie repartizaţi avocaţi din oficiu pentru a nu se repeta ceea ce s-a întâmplat în faza de cameră preliminară, când avocaţii acuzaţilor ba lipseau, ba îşi dădeau demisia pentru a obţine noi amânări. Judecătorul a refuzat însă, afirmând că nu putem presupune că vor încerca să tergiverseze, deşi precedentele arătau că exact aşa s-a întâmplat.

Noul termen stabilit de instanţă este 10 octombrie. Reamintim că faptele se prescriu în 2026.

Vă invităm să urmăriţi şi materialul video aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor