Nicuşor Dan, despre discuţiile tensionate de la Guvern privind traficul din Capitală: S-au luat doar măsuri superficiale

Nicuşor Dan (Facebook/NicusorDan.ro)
D.B.
19.09.2024

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat miercuri seara, la B1 TV, că la întâlnirea de marţi de la Guvern a avut marea surpriză să constate că există persoane la nivelul autorităţilor naţionale şi locale care nu cred că traficul din Bucureşti este îngreunat de dezvoltarea urbană.

"Un şoc pe care eu l-am avut, pot să spun fără să nominalizez persoane de acolo, sunt persoane, autorităţi naţionale şi locale, care au convingerea intimă – nefiind cu presa a fost o discuţie directă – că nu dezvoltarea urbană produce trafic. Deci oamenii ăia chiar asta cred!", a spus el.

Discuţia de la Guvern a fost „foarte tensionată” întrucât „fiecare avea un punct de vedere care nu corespundea cu al celorlalţi”, a menţionat Nicuşor Dan.

El afirmă că la întâlnire s-a decis doar să fie suplimentat numărul de poliţişti în intersecţii, dar că aceasta nu este decât o măsură superficială, de suprafaţă, deoarece traficul îngreunat din Capitală ţine de dezvoltarea haotică a oraşului, de construcţiile ilegale.

„Premierul a invitat primarii din Bucureşti să vedem cum putem să rezolvăm traficul, să mai punem nişte poliţişti în intersecţie şi aşa […] Eu am spus că astea sunt chestiuni de suprafaţă, iar problema mare a traficului vine din construcţiile ilegale care se perpetuează în Bucureşti de 20 de ani. L-am invitat cu o oră înainte pe un şantier şi n-a venit şi a promis că vine mâine [joi – n.n.] la 9.30 în Primărie, să discutăm despre construcţiile ilegale din Bucureşti”, a declarat edilul.

Nicuşor Dan a mai spus că joi urmează să fie dezbătut un memoriu în care îi spune premierului că „instituţiile din subordinea lui, prefectul şi Inspectoratul de Stat în Construcţii, pot să oprească tipul ăsta de lucrări ilegale”.

„Întreaga reglementare de urbanism a Bucureştiului a fost anulată de instanţă şi în baza acestor reglementări s-au dat câteva sute de autorizaţii, câte au apucat până am suspendat noi, câteva pentru complexe foarte mari.

Dacă aţi fi oricine din lumea asta nu aţi investi 60 de milioane de euro pe un proiect despre care ştiţi că e ilegal. Faptul că ei construiesc acum, ştiind ca oricând poate fi anulat PUZ-ul şi autorizaţia cum a fost la Modrogan, înseamnă că oamenii ăia fie sunt inconştienţi sau sunt convinşi că statul român nu există cel puţin în zona asta”, a afirmat primarul general.

El a adăugat că la discuţia de la Palatul Victoria pe tema traficului din Bucureşti, nu s-au dat nişte soluţii concrete:

„[...]S-au enumerat chestiuni de principiu, inclusiv să ne coordonăm între cele 8 poliţii rutiere din Bucureşti, să punem oameni în intersecţii, să mai fluidizăm din trafic. Se va întâmpla. Eu insist să spun că trebuie să ne uităm la cauză, nu la ameliorări uşoare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor