Noul premier britanic vrea să îngheţe facturile la energie pentru gospodării. Cât ar costa întreaga schemă

Liz Truss (Getty Images)
Andrei Popescu
07.09.2022

Noul premier al Marii Britanii, Liz Truss, plănuieşte să îngheţe facturile la energie pentru gospodării la nivelul actual în această iarnă, folosind împrumuturi garantate de guvern pentru furnizorii de energie, potrivit unei surse guvernamentale şi unor rapoarte.

Măsura respectivă ar putea costa aproximativ 100 de miliarde de lire sterline (116 miliarde de dolari), potrivit unei persoane familiarizate cu situaţia, dar suma exactă va depinde de durata acesteia, de preţurile angro şi de cererea de pe piaţă, relatează Reuters.

Potrivit sursei, nu a fost stabilit modul în care vor fi rambursaţi banii, iar opţiunea preferată anterior de a percepe o taxă pe facturile consumatorilor pe o perioadă de până la 20 de ani a pierdut teren în faţa recuperării fondurilor prin impozitare generală.

Editorul politic al cotidianului The Sun, citând mai multe surse guvernamentale, a declarat că banii vor proveni din împrumuturi şi taxe.

O nouă taxă pe profit pentru companiile energetice nu a fost luată în considerare, iar guvernul lucrează la un pachet de sprijin pentru întreprinderi, a menţionat sursa, adăugând că această măsură este pe moment "mai puţin dezvoltată".

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat, luni, că se fac pregătiri pentru a se asigura că orice sprijin suplimentar poate fi oferit cât mai repede posibil. Planul de protecţie a consumatorilor urmează să fie prezentat joi, când ar putea fi incluse unele detalii privind ajutorul pentru întreprinderi, a precizat sursa.

Truss, care a fost numită marţi prim-ministru de către Regina Elisabeta, s-a angajat să abordeze imediat problema facturilor la energie, care vor creşte luna viitoare şi care provoacă o criză a costului vieţii pentru milioane de gospodării şi ameninţă supravieţuirea întreprinderilor.

Autoritatea britanică de reglementare în domeniul energiei, Ofgem, a declarat că un preţ plafonat al costurilor unitare ale energiei, plătit de peste 24 de milioane de gospodării, va creşte cu 80% luna viitoare, ducând factura medie la 3.549 de lire sterline, un nou salt fiind aşteptat atunci când se va calcula plafonul pentru luna ianuarie.

Analiştii de la Citi, luând act de rapoartele potrivit cărora pachetul ar putea depăşi 100 de miliarde de lire sterline, au afirmat că "în timp ce aspectele economice ale acestui şoc sunt şi ele relativ încurcate, politica este simplă - dacă Truss vrea să supravieţuiască, nu trebuie să dezamăgească".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor