Norvegian arestat pentru că ar fi spionat pentru China

Serviciul de securitate al poliţiei norvegiene (PST) l-a arestat luni pe acuzat (Screenshot)
Redacţia
03.07.2024

Un norvegian a fost arestat luni de poliţie pentru acuzaţii de spionaj "care ar putea avantaja China", a anunţat agenţia de presă locală norvegiană NTB, citând Serviciile de securitate din Norvegia, transmite Deutsche Welle.

Autorităţile nu au făcut publică identitatea persoanei. Marius Dietrichson, un avocat care îl reprezintă pe acuzat, a declarat că bărbatul a negat că ar fi spionat pentru Beijing.

Suspectul a fost reţinut luni pe aeroportul internaţional din Oslo în timp ce se întorcea din China, a declarat reporterilor Thomas Blom, purtător de cuvânt al unităţii de contraspionaj a Serviciilor.

Ce a decis tribunalul din Oslo?

În urma unei audieri care a avut loc marţi, instanţa l-a plasat pe acuzat în arest preventiv pentru patru săptămâni.

În timpul detenţiei, acuzatului nu i se va permite să comunice cu exteriorul. Instanţa a dispus ca acesta să petreacă primele două săptămâni în izolare.

Suspectul de spionaj din Norvegia pledează nevinovat

"El spune că este nevinovat şi că nu este un agent al Chinei", a declarat, pentru agenţia de presă AFP, avocatul Dietrichson, care lucrează la caz.

El a menţionat că nu poate oferi detalii suplimentare din cauza caracterului sensibil al acuzaţiilor aduse clientului său.

Serviciile de securitate nu au dezvăluit încă informaţiile pe care suspectul le-ar fi putut furniza Chinei.

"Suntem într-o fază preliminară şi extrem de sensibilă", a declarat Blom, de la unitatea de contraspionaj a Serviciilor, reporterilor, la ieşirea din tribunalul din Oslo.

China, "o ameninţare semnificativă pentru serviciile de informaţii"

Arestarea vine în contextul în care Oslo a prevăzut că Beijingul va reprezenta o ameninţare pentru Serviciile de informaţii în acest an.

"China va reprezenta o ameninţare semnificativă pentru Serviciile de informaţii în 2024", se arată într-o evaluare anuală a ameninţărilor realizată de Serviciul de Securitate al Poliţiei Norvegiene (PST).

Evaluarea PST publicată în februarie menţionează, de asemenea: "Acest lucru se întâmplă în special din cauza deteriorării relaţiilor dintre China şi Occident, a dorinţei Chinei de a controla mai mult lanţurile de aprovizionare şi a poziţionării în Arctica".

Oficialii chinezi au respins în trecut diversele acuzaţii de spionaj ca fiind "hype" menite să discrediteze China.

Arestările din trecut ale Norvegiei pe baza acuzaţiilor de spionaj

Norvegia împarte o graniţă terestră de 198 de kilometri cu Rusia, în Arctica iar în ultimii ani, Norvegia a arestat mai multe persoane suspectate de activitate de intelligence.

În 2022, oficialii norvegieni au arestat mai mulţi cetăţeni ruşi, pe fondul temerilor sporite cu privire la securitatea energiei, a internetului şi a infrastructurii.

Într-un alt caz, în 2022, un profesor universitar a fost reţinut de Agenţia Norvegiană de Securitate Internă, fiind suspectat de spionaj în favoarea Rusiei.

Deţinutul, un cetăţean brazilian identificat iniţial drept José Assis Giammaria, lucra ca lector la Universitatea Arctică din Tromsoe, Norvegia. Ulterior, acesta a dezvăluit că numele său real este Mihail Mikushin. El a sosit în Norvegia în 2021 - nu a fost stabilită o dată pentru procesul său.

În 2021, un oficial al Ambasadei SUA a fost convocat de guvernul norvegian în legătură cu rapoarte de spionaj.

De ce este Occidentul îngrijorat de China?

În ultimele două luni, naţiunile occidentale au fost din ce în ce mai precaute cu privire la presupusul spionaj chinez.

În Germania, trei cetăţeni germani, în cazuri separate, au fost arestaţi pentru acuzaţii similare. La începutul acestui an, un consilier al unui deputat german de extremă dreapta din Parlamentul European a fost, de asemenea, acuzat de spionaj.

În martie, SUA şi Marea Britanie au acuzat Beijingul de spionaj cibernetic împotriva a milioane de persoane, inclusiv parlamentari, academicieni, jurnalişti şi firme precum cele de apărare.

În cazul Norvegiei, autorităţile încearcă în prezent să împiedice vânzarea ultimei bucăţi de proprietate privată din arhipelagul arctic Svalbard.

Un avocat care îi reprezintă pe proprietarii acestui teren a dezvăluit că un grup chinez şi-a exprimat interesul pentru domeniul de 60 de kilometri pătraţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor