Netanyahu se adresează Congresului SUA, confruntându-se cu boicoturi şi proteste masive

Benjamin Netanyahu (Getty Images)
Redacţia
25.07.2024

Benjamin Netanyahu a lăudat sprijinul SUA pentru războiul Israelului din Gaza, dar a oferit puţine detalii cu privire la negocierile de încetare a focului cu Hamas, în cadrul unei sesiuni comune a Congresului SUA, care a fost boicotată de zeci de legislatori democraţi şi împotriva căreia au protestat mii de persoane pe străzile din faţa Capitoliului SUA, potrivit The Guardian.

Într-un discurs înflăcărat în sala de şedinţe a Camerei Reprezentanţilor, Netanyahu a făcut apel la „victoria totală” în războiul care durează de nouă luni, spulberând speranţele unora că va anunţa progrese către o încetare a focului şi returnarea ostaticilor israelieni înainte de întâlnirile sale de joi cu Joe Biden la Casa Albă.

„Nu ne protejăm doar pe noi înşine. Vă protejăm pe voi... Duşmanii noştri sunt duşmanii voştri, lupta noastră este lupta voastră, iar victoria noastră va fi victoria voastră”, a strigat Netanyahu, în timp ce republicanii din Camera Reprezentanţilor şi Senat s-au ridicat în picioare pentru a-l aplauda pe premierul israelian.

Zeci de membri democraţi ai Congresului - inclusiv fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi - au declarat că vor boicota discursul din cauza preocupărilor umanitare legate de modul în care Israelul a purtat războiul din Gaza, care s-a soldat cu aproximativ 39.000 de morţi printre civilii palestinieni.

Pelosi a spus că a fost „nepotrivit” ca Netanyahu să fie invitat şi că nu are „nicio idee despre interesul lui Netanyahu pentru pace”.

Bernie Sanders, care a boicotat, de asemenea, discursul, a declarat că „va fi pentru prima dată în istoria Americii când un criminal de război primeşte aceasta onoare”. Curtea Penală Internaţională, pe care Statele Unite nu o recunosc, examinează cererea procurorului său de emitere a unui mandat de arestare pentru Netanyahu (precum şi pentru alţi oficiali israelieni şi lideri de rang înalt ai Hamas) pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Netanyahu a lăsat deoparte preocupările umanitare pentru populaţia civilă din Gaza, făcând apel la o „victorie totală” şi lansând un apel către SUA pentru accelerarea ajutorului militar pentru Israel: „Daţi-ne instrumentele şi ne vom face treaba mai repede”. El i-a mulţumit lui Biden pentru „sprijinul său sincer pentru Israel”.

Netanyahu nu a oferit informaţii noi cu privire la negocierile privind încetarea focului cu Hamas, spunând doar că „suntem angajaţi activ în eforturi intense” pentru a asigura eliberarea ostaticilor, adăugând că „unele dintre aceste eforturi sunt în curs de desfăşurare chiar acum”.

El a negat, de asemenea, că Israelul ar încerca să „reinstaleze” Gaza la sfârşitul conflictului, dar a cerut „demilitarizarea şi deradicalizarea” teritoriului, numind-o „viziunea sa pentru Gaza”.

Ofiţerii de poliţie din interiorul Capitoliului au arestat mai mulţi membri ai publicului care purtau tricouri pe care scria „Încheiaţi acordul ACUM!” În timpul discursului, Rashida Tlaib, singurul membru american de origine palestiniană al Congresului, a ridicat o pancartă alb-negru pe care scria „criminal de război” şi „vinovat de genocid”.

În afara Capitoliului, poliţia a folosit spray cu piper împotriva protestatarilor care scandau „Netanyahu, nu te poţi ascunde. Comiţi un genocid”.

Netanyahu i-a atacat direct pe protestatari, spunând că sunt „idioţii utili ai Iranului”.

„Mulţi protestatari anti-Israel aleg să stea de partea răului. Mulţi sunt alături de Hamas”, a spus Netanyahu.

Acesta a fost primul discurs al lui Netanyahu în faţa Congresului de la atacul Hamas din 7 octombrie soldat cu peste 1.200 de israelieni morţi şi peste 250 de ostatici, dintre care se crede că 120 sunt încă în captivitate.

În cadrul întâlnirilor cu familiile ostaticilor din această săptămână, Netanyahu a indicat că un acord de încetare a focului ar putea prinde contur, dar a declarat, de asemenea, că va menţine presiunea asupra Hamas şi va încerca să obţină cele mai bune condiţii posibile.

O serie de familii ale ostaticilor i-au cerut să încheie un acord cât mai repede posibil.

„Trebuie să spun că urgenţa problemei nu a părut să rezoneze cu el”, a declarat în faţa unui comisii a Camerei Reprezentanţilor Daniel Neutra, al cărui frate Omer este unul dintre cei opt cetăţeni americani aflaţi în captivitate. Miercuri, în incinta Camerei Reprezentanţilor, unii membri ai audienţei purtau tricouri galbene strălucitoare pe care scria: „Încheiaţi afacerea ACUM!”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor