Moscova îşi suspendă participarea la Adunarea Parlamentară a OSCE. "Ultima picătură" e refuzul României de a primi o delegaţie rusă

Serghei Lavrov, la OSCE (gazeta.ru)
Andrei Popescu
03.07.2024

Cele două camere legislative ale Adunării Federale a Rusiei au aprobat, miercuri, suspendarea participării ţării la Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi oprirea contribuţiilor acesteia, acuzând imposibilitatea desfăşurării unui “dialog constructiv” în cadrul acestui organism. Moscova a invocat inclusiv decizia României de a nu permite participarea delegaţilor ruşi la un eveniment OSCE de săptămâna trecută, relatează Agerpres, citând EFE.

“Senatorii Rusiei şi deputaţii Dumei de Stat consideră că decizia de suspendare a participării delegaţiei Adunării Federale la Adunarea Parlamentară a OSCE, precum şi la plata contribuţiilor, este justificată şi legitimă. Ultima picătură care a umplut paharul acestui impas a fost refuzul României de a acorda vize membrilor delegaţiei ruse pentru participarea acestora la sesiunea anuală din 2024 de la Bucureşti.

Această decizie a demonstrat că tendinţa spre confruntare şi atmosfera de intoleranţă au prevalat asupra bunului simţ, spiritului şi valorilor acestei organizaţii”, au precizat legiuitorii ruşi, acuzând că organismul a ales “să denatureze în mod deliberat cauzele şi efectele evenimentelor care au loc în Ucraina”.

De asemenea, senatorii şi deputaţii ruşi au transmis că, în perioada în care Rusia nu participă la sesiunile acestui organism, “orice modificare a procedurilor Adunării care are scopul de a prejudicia delegaţia rusă va fi considerată nulă din punct de vedere juridic”.

Totodată, declaraţia acuză Adunarea că nu urmăreşte “un schimb constructiv de opinii şi o agendă unificatoare” ci, dimpotrivă, a devenit “un instrument politizat care promovează un discurs antirus”.

În ciuda acuzaţiilor şi vociferărilor Moscovei, în realitate, Rusia este cea care a blocat în ultimii doi ani activitatea OCSE, o instituţie-cheie privind chestiunile de securitate din Europa şi unul dintre puţinele formate diplomatice în care ruşii mai participă alături de statele occidentale. De altfel, Kremlinul a blocat şi alegerea noii conduceri a OSCE şi a făcut imposibile misiunile organizaţiei în diferite zone de conflict.

Ministerul român al Afacerilor Externe nu a permis participarea delegaţiilor Rusiei şi Bielorusiei la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, desfăşurată în România între 29 iunie şi 3 iulie.

“Decizia părţii române se bazează pe poziţia cunoscută şi consecventă a României în raport cu Federaţia Rusă, în contextul războiului de agresiune în curs împotriva Ucrainei”, a transmis purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor