Explozie fatală în nord-vestul Chinei cenzurată de regimul comunist

O explozie puternică ce a ucis cel puţin 14 persoane şi a rănit altele 150 a fost marginalizată de regimul comunist chinez, în condiţiile în care incidentul a avut loc în ziua deschiderii unei importante reuniuni a Partidului Comunist Chinez.
Spitalul Xinming după expliziile din 24 octombrie 2016. (Sina Weibo)
Frank Wang
27.10.2016

Explozia a avut loc în 24 octombrie în districtul Xinmin, provincia nord-vestică chineză Shaanxi, în jurul orei locale 2 p.m. Un material video postat pe Internet surprinde atât geamurile sparte ale unui spital din apropiere, cât şi trupuri neînsufleţite şi persoane rănite la locul exploziei.

“Toate clădirile de pe strada respectivă au fost avariate şi unele s-au prăbuşit. Un spital din apropierea locului unde a avut loc explozia a fost puternic afectat şi nu mai poate fi utilizat”, a declarat Bai, un localnic din Xinmin, într-un interviu cu New Tang Dynasty Television (NTD), care are sediul în New York.

O zi mai târziu, televiziunea centrală de stat chineză CCTV a raportat că printre cele 14 victime s-au aflat şi doi copii. În plus, 41 de persoane au fost externate având leziuni minore. Investigatorii din poliţie au stabilit că dezastrul a fost cauzat de producerea şi depozitarea ilegală de explozibili. Trei persoane au fost arestate în acest caz.

Dar mesajele de simpatie la nivel naţional de pe website-urile de ştiri şi reţelele de socializare au fost rapid şterse de pe Internet de agenţiile cenzurii de stat.

La cea de-a Şasea Plenară a celui de-al 18-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, o reuniune cu uşile închise ce are loc într-un hotel din Beijing, participă aproximativ 370 de membri ai Comitetului Central al Partidului, care vor discuta despre schimbările de personal la nivelul conducerii regimului, ce urmează să intre în vigoare în 2017.

La sesiunea plenară vor participa lideri de rang înalt, precum secretarul generalul al Partidului Comunist Chinez Xi Jinping şi alţi şase membri ai Comitetului Permanent al Biroului Politic, cel mai înalt organ decizional al Partidului.

Bai, rezidentul districtului Xinmin intervievat de NTD, nu a fost surprins când a aflat cauza exploziei, în condiţiile în care o tragedie similară a luat 100 de vieţi în urmă cu aproape 10 ani într-un oraş din apropiere. Explozibilii produşi ilegal sunt folosiţi în multe mine de pe cuprinsul regiunii, a declarat el.

Conform website-ului oficial al districtului Xinmin, regiunea are o populaţie totală de aproximativ 30.000 de persoane şi deţine 21 de mine de cărbune şi 8 fabrici de magneziu.

Pe popularul website chinez de microblogging Sina Weibo, unii internauţi şi-au exprimat îndoiala în ceea ce priveşte numărul victimelor, care în China sunt deseori subraportate pentru a salva imaginea regimulului. Alţii s-au plâns că cenzorii le-au şters postările.

“Ieri am comentat despre explozie pe Weibo. Am primit peste 100 de like-uri. Astăzi, când m-am logat pe Weibo, am văzut că postarea mi-a fost ştearsă”, a scris un internaut din provincia Jiangsu.

“Se pare că ştirile au fost ‘armonizate’, a scris un internaut din provincia Zhejiang, folosind un termen deseori vehiculat ca un eufemism pentru cenzură.

Accidentele industriale sunt răspândite în China, unde standardele şi reglementările privind siguranţa sunt plasate pe locul doi, după dezvoltare şi corupţie.

La începutul lunii noiembrie 2015, cel puţin 21 de oameni au fost ucişi după izbucnirea unui incendiu la o mină de cărbuni în provincia nord-estică Heilongjiang. Mina era deţinută de Heilongjiang Longmay Mining Holding Group şi în ea lucrau 38 de persoane. Cauza accidentului nu a fost stabilită, dar unele rapoarte au susţinut că incendiul a izbucnit după ce a luat foc o curea.

În 12 august 2015, două explozii puternice au devastat un depozit de substanţe chimice în oraşul-port Tianjin, ucigând peste 160 de oameni. Teoria că exploziile din Tianjin au fost oarecum deliberate a fost circulată intens de mass media chineză din străinătate, la scurt timp după incident.

Un website de ştiri asociat cu Boxun şi administrat din Carolina de Nord a citat o sursă exclusivă când a raportat că “explozia [din Tianjin] a fost declanşată de un vehicul încărcat cu explozibili ... camionul a fost parcat cu atenţie lângă depozit, în locaţia cea mai apropiată de materialele inflamabile. Oamenii au plecat rapid şi după aproximativ 15 minute a avut loc explozia, care a declanşat un lanţ de alte explozii.”

Mai multe articole publicate de Boxun şi alte ziare din Hong Kong au făcut o asociere între explozii şi fostul preşedinte chinez Jiang Zemin care, de altfel, a fost “plasat sub control”, ceea ce înseamnă că libertatea sa de mişcare a fost sever restricţionată.

Imediat după explozia din Tianjin, surse ale Epoch Times poziţionate la vârful Partidului Comunist Chinez afirmau că exploziile fuseseră organizate de facţiunea numită banda din Shanghai, grupată în jurul fostului preşedinte Jiang Zemin. Acesta a fost pus sub semi-arest la domiciliu, după ce timp de ani de zile a condus o reţea mafiotă care cuprinsese armata, sistemul judiciar, Ministerul Securităţii, sistemul penitenciar şi departamente ale poliţiei militare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor