Xi Jinping face un anunţ pentru a 6-a Plenară - un semn rău pentru Banda din Shanghai

Conflictul de la vârful Partidului Comunist Chinez face în continuare victime printre membrii grupului numit banda din Shanghai, un cerc obscur de putere, strâns în jurul fostului dictator comunist Jiang Zemin
Beijing, Marea Sală a Poporului din China, locul unde se desfăşoară de obicei plenarele celui mai autoritar regim al lumii (Feng Li/Getty Images)
Andrei Popescu
29.07.2016

Supunerea politică a cadrelor de nivel superior din Partidul Comunist Chinez este pe agenda unei întâlniri cheie a cadrelor de elită ce va avea loc în acest an. Agenda întâlnirii şi momentul ales pentru anunţarea ei, puse în contextul mişcărilor politice recente ale regimului lui Xi Jinping, prevestesc înlăturarea unor oficiali de nivel înalt din Partid în viitorul apropiat.

În 26 iulie, o întâlnire a Biroului Politic condusă de Xi Jinping a decis ca cea de-a 6-a Sesiune Plenară a celui de-al 18-lea Comitet Central al Partidului Comunist Chinez va adresa “chestiunea majoră a guvernării stricte a Partidului” şi problema actualizării celor două regulamente de Partid existente privind disciplina cadrelor, conform trompetei Partidului, agenţia China Nouă [Xinhua, n.r].

În plus, la întâlnirea Biroului Politic s-a căzut de acord ca “organele şi cadrele de conducere de la toate nivelurile şi, în mod crucial, acele cadre de nivel înalt din Comitetul Central, Biroul Politic şi Comitetul Permanent al Biroului Politic”, trebuie să “îşi consolideze şi normalizeze vieţile lor politice în cadrul Partidului”. Xi Jinping a făcut comentarii similare la două întâlniri precedente.

La plenarele de Partid participă cei 376 de membri ai Comitetului Central, care, în mod normal, se prefac că aleg conducerea ţării. (În realitate, candidaţii sunt aleşi într-un proces politic obscur şi asezonat de lupte grele de culise). De regulă, la aceste plenare, care au loc de-a lungul a câteva zile în luna octombrie, sunt de obicei anunţate politici majore şi alegerea poziţiilor-cheie.

Anunţarea agendei pentru cea de-a 6-a Plenară a avut loc destul de devreme în acest an – în ultimii cinci ani un astfel de anunţ este făcut cu cel mult 10 zile înaintea întâlnirii sau, în unele cazuri, chiar cu o noapte înainte.

Ultima oară când un asemenea anunţ a avut loc, în 2014, Xi Jinping a stabilit punctele de discuţie pentru cea de-a 4-a Plenară în 29 iulie. Ulterior în acea noapte, mass media de stat a raportat că Zhou Yongkang, pe atunci ţarul securităţii chineze şi membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic, era investigat pentru corupţie.

Arestarea lui Zhou Yonkang, care avea puteri depline asupra unei vaste structuri de putere care număra milioane de oameni, i-a şocat pe mulţi deoarece s-a presupus în mare parte că Partidul are interdicţii în privinţa înlăturării foştilor şi actualilor membri ai Comitetului Permanent al Biroului Politic.

De la preluarea puterii la sfârşitul anului 2012, Xi Jinping şi-a consolidat controlul asupra regimului, eliminând reţeaua politică rivală condusă de fostul lider comunist chinez Jiang Zemin printr-o masivă campanie de anticorupţie.

Semne a ceea ce analiştii au numit a fi o “luptă pe viaţă şi pe moarte” între Xi Jinping şi Banda din Shanghai - un grup ocult de putere coagulat în jurul lui Jiang Zemin - au ieşit recent la suprafaţă.

Jiang Zemin este liderul comunist care a implementat politica de genocid la adresa şcolii de qigong Falun Gong.

În discursuri oficiale publicate în acest an, Xi Jinping a avertizat în privinţa cadrelor care formează “clici şi maşinaţiuni” pentru a “distruge şi diviza” Partidul - o referire transparentă la banda din Shanghai, formată din pioni ai fostului preşedinte comunist Jiang Zemin, ai cărei membri au organizat conform surselor Epoch Times, cel puţin două atentate împotriva actualului preşedinte, de la urcarea acestuia la cârma Partidului.

Anunţul timpuriu şi esenţa agendei celei de-a 6-a Plenare, totuşi, sugerează că lupta pentru putere din interiorul Partidului se înclină în favoarea lui Xi Jinping.

În mod normal, seniorii Partidului, precum Jiang Zemin, exercită o influenţă semnificativă în deciderea subiectelor aduse în discuţie la sesiunile plenare; acest proces are loc de regulă în preajma unei întâlniri neoficiale dar vitale în luna august, numită Conferinţa Beidaihe. Dar cele mai noi ştiri indică faptul că Xi Jinping rupe regula şi îşi stabileşte propria agendă pentru Plenara din octombrie.

Nu este clar dacă anul acesta va mai exista vreo Conferinţă Beidaihe. Serviciul chinez al Deutsche Welle a raportat recent că întâlnirea nu va avea loc.

Chestiunile legate de disciplina de Partid ce vor fi discutate în luna octombrie, cuplate cu un nou regulament de Partid ce urmăreşte să tragă la răspundere cadrele de nivel înalt pentru subordonaţii lor care se comportă necorespunzător, i-ar putea permite lui Xi Jinping să îi înlăture pe susţinătorii lui Jiang aflaţi în poziţii cheie în cadrul regimului şi, în cele din urmă, să îşi rezolve problemele cu însuşi Jiang Zemin, care conform unor surse ar fi plasat în arest la domiciliu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor