Discurs şocant a lui Xi Jinping anunţă despărţirea de materialism şi ateism

Cu un discurs ţinut în faţa elitei culturale a Chinei, Xi Jinping a şocat audienţa semnalând despărţirea de materialism, anunţând mari schimbări în lume şi rostind numele celei mai celebre companii de dans clasic chinez - Shen Yun - interzisă momentan în China datorită ideologiei sale neconforme cu ateismul marxist
Yiyuan Zhou, Rosemarie Frühauf, Adrian Sturdza
01.12.2016

focus

alte articole

Şeful de stat Xi Jinping   (Foto: Feng Li/Getty Images – Epoch Times Germania)
Yiyuan Zhou, Rosemarie Frühauf, Adrian Sturdza
01.12.2016

Cultura tradiţională chineză trebuie promovată, a cerut şefului statului Xi Jinping, pe 30 noiembrie, într-un discurs fulminant, chiar şi pentru cei care cunosc dedesubturile luptei crâncene de putere care se desfăşoară în China de peste patru ani.

Xi Jinping a vorbit în cadrul unei conferinţe cu creatori de cultură chineză în faţa Comitetului Permanent al Biroului Politic precum şi, separat, cu scriitori şi artişti. Discursul său a adus în vizor renaşterea culturii tradiţionale chineze - un concept faţă de care Partidul Comunist Chinez reacţiona virulent în trecut. Un total de 3 300 de persoane au luat parte la cele două conferinţe. Printre ei erau membri ai Uniunii literare şi artistice, precum şi ai Uniunii scriitorilor - elita intelectuală chineză.

Erezia maximă: "Avem nevoie de dezvoltarea spiritualităţii”

În vremurile Revoluţiei Culturale, barbarie organizată de Mao Tsedun, simpla menţionare a cuvântului "spiritualitate" îţi aducea mari necazuri.

Dar vremurile sunt în schimbare, iar China este centrul acestei schimbări: Xi Jinping, liderul Partidului Comunist, a declarat că destinul unei ţări este strâns legat de cultura sa. Pentru o viitoare accesiune a naţiunii chineze nu este nevoie doar un avânt al materialismului, ci mai ales de dezvoltarea spiritualităţii, a completat el.

"Naţiunea chineză a trăit de-a lungul miilor de ani în dificultăţi şi această naţiune s-a regrupat după crize. Acest lucru a fost posibil pentru că naţiunea a folosit cultura drept sprijin. Cultura ar fi sufletul unei ţări şi al unei naţiuni. În cazul în care naţiunea îşi neagă propria cultură şi istorie, îşi pierde capacitatea de a se dezvolta", a fost de părere Xi Jinping.

Liderul Partidului a mai afirmat că această cultură tradiţională chineză posedă unicitate prin idealurile promovate, înţelepciune, “frumuseţe divină”. Aceasta a dat naţiunii chineze mândria sa interioară şi conştiinţa. În fiecare perioadă istorică au fost lăsate numeroase capodopere care au încorporat strălucitoarea istorie a culturii şi artei chineze, a mai afirmat şeful statului.

Spargerea unui alt tabu: Shen Yun

Pentru a face discursul chiar mai şocant pentru societatea chineză, Xi Jinping a folosit cuvintele "Shen Yun" ("frumuseţe divină"). Alăturarea acestor două cuvinte era un tabu în ultimii ani în China, fiind complet interzisă. Shen Yun este numele unei celebre companii de dans clasic chinez, cu sediul în SUA, care a luat pe umeri sarcina uriaşă de a readuce în lumina reflectoarelor cultura milenară a Chinei.

Ajunsă în scurt timp cea mai valoroasă companie de dans clasic chinez, deoarece este, ideologic, în contrast cu ateismul comunist, Shen Yun este interzisă în China, şi Hong Kong (deşi acolo există deja un curent uriaş care cere pe faţă autorităţilor pro-comuniste să invite compania să susţină spectacole în oraş).

În ciuda interferenţei din partea ambasadelor chineze de pretutindeni, compania Shen Yun, având cinci trupe de dans şi tot atâtea orhestre simfonice, montează spectacole pe marile scene ale lumii (în România au avut loc două spectacole la Teatrul Naţional în 2008).

Curăţirea în sectorul culturii

În discursul său, Xi Jinping a făcut apel la creatorii de cultură, cerându-le să prezinte binele şi răul şi să transmită publicului adevărate valori. Mai şocant, într-o desprindere totală de celebra frază a lui Deng Xiaoping "a te îmbogăţi este glorios" Xi Jinping a cerut oamenilor de cultură să se opună "materialismului, egoismului, hedonismului".

Creatorii trebuie, conform noilor cerinţe trasate de preşedintele chinez, să posede competenţe morale şi artistice. Ar trebui să se extragă energie pozitivă din moştenirea culturală prezentă şi să se creeze opere care să reflecte voinţa şi dorinţa poporului, a mai continuat şeful statului.

Momentul ales pentru cuvântarea lui Xi Jinping nu este lipsit de semnificaţie. La începutul lui noiembrie au fost demarate cercetări împotriva a 27 organizaţii ale Partidului Comunist. 14 dintre instituţiile cercetate, printre care Uniunea Scriitorilor, aparţin de Cultură. În mod asemănător, la începutul anului 2016 a avut loc o anchetă în interiorul puternicului Minister al Propagandei, a cărei conducere a fost şi ea epurată.

Xi Jinping anunţă "o mare schimbare"

Pentru a nu lăsa lucrurile la jumătate, în mod cu totul excepţional, şeful statului chinez, conducătorul uneia dintre cele mai opace structuri de guvernare ale momentului, a menţionat în discursul său că în lume va urma o "mare schimbare".

Liderul chinez a făcut, poate, aluzie la planurile sale de modificare a Chinei, care, de la venirea sa la putere, în 2013, au luat pe sus societatea chineză.

China trăieşte schimbări majore şi de profunzime. În faţa unor asemenea momente, cultura şi arta trebuie să joace un rol de frunte. În China lipsesc exemple de epopei măreţe, dar, pentru a fi scrise istorii măreţe, este nevoie de voinţe mari şi de inimi mari, a mai atras atenţia artiştilor liderul chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor