Italia trimite prima navă cu migranţi în Albania / Grupurile de drepturile omului avertizează: Un precedent periculos
Italia transferă primul grup de migranţi în Albania, a declarat luni Ministerul de Interne, ca parte a unui plan controversat de gestionare a mii de solicitanţi de azil în afara graniţelor sale, potrivit AP News.
O navă a plecat de pe insula Lampedusa cu 16 bărbaţi - 10 din Bangladesh şi şase din Egipt - care au fost salvaţi pe mare după ce au plecat din Libia. Nava este aşteptată să ajungă miercuri dimineaţă, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.
Guvernul de extremă dreapta al premierului Giorgia Meloni a deschis oficial vineri cele două centre din Albania în care Italia intenţionează să proceseze cererile de azil a mii de migranţi de sex masculin interceptaţi în apele internaţionale în timp ce încercau să traverseze spre Europa.
Centrele pot găzdui la început până la 400 de migranţi, numărul acestora urmând să crească la 880 în câteva săptămâni, potrivit oficialilor italieni.
Femeile, copiii, persoanele în vârstă şi cei care sunt bolnavi sau victime ale torturii vor fi cazaţi în Italia. Familiile nu vor fi separate.
Acordul pe cinci ani a fost aprobat anul trecut de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca un exemplu de „gândire ieşită din comun” în abordarea problemei migraţiei, dar grupurile pentru drepturile omului spun că aceasta creează un precedent periculos.
Un purtător de cuvânt al agenţiei ONU pentru refugiaţi, care şi-a exprimat îngrijorări serioase, a declarat luni că una dintre echipele sale efectuează o „misiune independentă” la bordul navei pentru a monitoriza procesul de control.
Agenţia cunoscută şi sub numele de UNHCR a fost de acord să supravegheze primele trei luni pentru a ajuta la „protejarea drepturilor şi demnităţii celor care fac obiectul acesteia”.
Acordul, semnat anul trecut, prevede ca Albania să găzduiască până la 3. 000 de migranţi de sex masculin, în timp ce Italia analizează rapid cererile lor de azil. Migranţii îşi vor păstra dreptul, în temeiul dreptului internaţional şi al dreptului UE, de a solicita azil în Italia şi de a le fi prelucrate cererile acolo.
Cele două centre vor costa Italia 670 de milioane de euro (730 de milioane USD) pe o perioadă de cinci ani. Centrele vor fi administrate de Italia şi se vor afla sub jurisdicţie italiană, în timp ce gardienii albanezi vor asigura securitatea externă.
Meloni şi aliaţii săi de dreapta au cerut de mult timp ca ţările europene să împartă mai mult din povara migraţiei.