Maia Sandu, despre Stoianoglo "candidat comun al opoziţiei": Oligarhii şi Kremlinul au bătut palma

Promovat de un partid politic ai cărui membri nu recunosc războiul din Ucraina, Stoianoglo este un candidat pro-rus absolut nu neutru şi compromis politic mai mult decât de compromis, consideră expertul Watchdog, Andrei Curăraru.
Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova (presedinte.md)
Maria Maevschi
17.07.2024

Kremlinul vrea ca hoţii să revină la puterea în Republica Moldova pentru a o controla, a menţionat preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, despre aşa-numitul candidat comun al „opoziţiei” de la Chişinău, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, propus recent de liderul Partidului Socialiştilor, pro-rusul Igor Dodon, pentru prezidenţialele din toamnă.

„Oligarhii şi Kremlinul au bătut palma şi şi-au găsit un candidat. Este clar că Kremlinul îşi doreşte ca hoţii să revină la putere în Republica Moldova, întrucât Kremlinul ştie că hoţii vor vinde ţara noastră şi, respectiv, cei de la Kremlin o vor putea folosi în scopurile lor. Noi trebuie să fim în continuare uniţi şi vigilenţi şi să nu permitem oligarhilor, hoţilor să revină”, a declarat preşedinta Maia Sandu într-un interviu pentru NordInfo.

În contextul deschiderii negocierilor de aderare la UE, precum şi a referendumului pro-UE din toamnă, şefa statului consideră că deşi majoritatea moldovenilor îşi doresc să fie parte a marii familii europene, acest lucru nu este suficient, dar totuşi va fi o decizie care va marca atât prezentul, cât şi viitorul pentru următoarele decenii.

„Noi avem un drum clar. Avem o misiune serioasă: să facem ordine în ţara, să construim bunăstare, să asigurăm pace în continuare, să avem justiţie dreaptă şi un stat care poate proteja şi asigura o viaţă bună pentru fiecare cetăţean.

Trebuie să mergem la referendum şi să ne spunem cuvântul şi, dacă moldovenii vor decide ca Moldova trebuie să fie în Uniunea Europeană, nimic nu ne va opri, şi această decizie este cea mai importantă de la independenţă încoace. Este o decizie care ne va marca şi prezentul, dar şi viitorul pentru următoarele decenii”, a adăugat Maia Sandu.

În acest context, Andrei Curăraru, expert în politici publice şi securitate de la Watchdog Moldova, a punctat pe contul de YouTube al Comunităţii că „Alexandr Stoianoglo este un candidat compromis, nu de compromis”.

Cât despre faptul că fostul procuror general a fost propus drept candidat comun al opoziţiei de liderul socialiştilor, Curăraru consideră că, cel mai probabil, Dodon a făcut-o din cauza anti-rating-ului personal, dar poate şi din cauza indicaţiilor de la Kremlin, care nu-l vor drept candidat al opoziţiei.

„Stoianoglo este clar, după experienţa sa politică, un candidat pro-rus, care a avut o relaţie cu Vlad Plahotniuc, dar şi cu Veaceslav Platon. Care, la un moment dat, a fost în conflict cu Ilan Şor, dar acum cred că are nevoie de susţinerea lui.

Este promovat de un partid politic, membrii căruia nu recunosc războiul din Ucraina, care cheamă la integrare euro-asiatică şi nu la integrare europeană. Adică un candidat pro-rus, absolut nu neutru şi compromis politic mai mult decât 'de compromis'”, a specificat Andrei Curăraru.

Menţionând că Stoianoglo nu este un candidat neutru, aşa cum a afirmat Dodon în timpul prezentării „candidatului comun al opoziţiei”, expertul Watchdog a amintit despre activitatea de deputat a fostului procuror general şi despre faptul că a fost membru al Adunării parlamentare a CSI, a grupurilor de prietenie cu ţări ca Federaţia Rusă, Azerbaidjan, etc.

„Apartinic? Este clar că l-am cunoscut pe dl Stoianoglo ca deputat PD şi vice-preşedinte al Parlamentului, inclusiv în perioada când acest partid era controlat de Vlad Plahotniuc. Ultima dată când a fost înaintat într-o funcţie publică, a luat doar vreo 3000 de voturi în calitate de candidat independent în Găgăuzia. Este interesant şi dacă este un candidat unic”, a mai menţionat Andrei Curăraru.

Când încă era în funcţia de procuror general, Stoianoglo declara că îl aşteaptă pe oligarhul fugar Ilan Şor să revină din Israel în Republica Moldova şi că ar fi trebuit să fie condamnat la 19 ani de închisoare şi nu la 7, adăugând că va fi încarcerat imediat ce revine în ţară.

„Ştim că gruparea Şor este bine pusă cu anumite servicii speciale de acolo (Federaţia Rusă, n.r.), dar şi cu Kremlinul în sine, iar Stoianoglo ar putea să fie un candidat de alternativă mult mai acceptabil decât Dodon care are şi nişte dosare penale, care ar putea să rezulte în condamnări.

Mai mult decât atât, Stoianoglo ar putea să atragă voturile celor nesatisfăcuţi de guvernarea actuală, dezamăgiţi de cursul integrării europene şi aşa-numiţii neutralişti, suveranişti, care sunt pentru dezvoltarea pe calea a treia a Republicii Moldova”, a conchis expertul Watchdog.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor