Potenţialul lider al Hezbollah nu mai poate fi contactat de vineri, după un atac israelian care îl viza

Hashem Safieddine, noul lider Hezbollah ar fi fost ucis (Screenshot - X)
Redacţia
06.10.2024

Potenţialul succesor al liderului ucis al Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a fost în afara oricărui contact începând de vineri, a declarat sâmbătă o sursă de securitate libaneză, după o lovitură aeriană israeliană care l-ar fi vizat, transmite Reuters.

În campania sa împotriva grupării libaneze susţinute de Iran, Israelul a efectuat o lovitură de amploare în suburbiile sudice ale Beirutului joi târziu, Axios citând trei oficiali israelieni care au afirmat că atacul l-a vizat pe Hashem Safieddine într-un buncăr subteran.

Trei surse de securitate libaneze au declarat că loviturile israeliene de vineri asupra Dahiyeh, o suburbie rezidenţială şi bastion al Hezbollah în sudul Beirutului, au împiedicat echipele de salvare să cerceteze locul atacului.

Hezbollah nu a făcut până acum niciun comentariu cu privire la Safieddine de la atac.

Locotenent-colonelul israelian Nadav Shoshani a declarat vineri că armata încă evaluează loviturile aeriene de joi seară, afirmând că acestea au vizat sediul de informaţii al Hezbollah.

Pierderea presupusului succesor al lui Nasrallah ar fi încă o lovitură pentru Hezbollah şi patronul său, Iranul. Loviturile israeliene din regiune din ultimul an, accelerate brusc în ultimele săptămâni, au decimat conducerea grupării paramilitare.

Israelul a extins sâmbătă conflictul din Liban cu prima sa lovitură în oraşul Tripoli din nord, a declarat un oficial libanez din domeniul securităţii, după ce mai multe bombe au lovit suburbiile Beirutului, iar trupele israeliene au lansat raiduri în sud.

Israelul a început o campanie intensă de bombardamente în Liban şi a trimis trupe peste graniţă în ultimele săptămâni, după aproape un an de schimburi de focuri cu Hezbollah. Anterior, luptele se limitau în cea mai mare parte la zona de frontieră dintre Israel şi Liban, desfăşurându-se în paralel cu războiul de un an al Israelului în Gaza împotriva grupării palestiniene Hamas.

Israelul afirmă că urmăreşte să permită întoarcerea în siguranţă a zeci de mii de cetăţeni la casele lor din nordul Israelului, bombardate de Hezbollah începând cu 8 octombrie anul trecut.

Atacurile israeliene au eliminat o mare parte din conducerea militară superioară a Hezbollah, inclusiv pe secretarul general Nasrallah într-un atac aerian la 27 septembrie.

Atacul israelian a ucis, de asemenea, sute de libanezi obişnuiţi, inclusiv salvatori, potrivit oficialilor libanezi, şi a forţat 1,2 milioane de oameni - aproape un sfert din populaţie - să îşi părăsească locuinţele.

Ministerul Sănătăţii din Liban a declarat sâmbătă că loviturile israeliene au ucis cel puţin 25 de persoane şi au rănit alte 127 cu o zi înainte.

Oficialul libanez din domeniul securităţii a declarat pentru Reuters că atacul de sâmbătă asupra unei tabere de refugiaţi palestinieni din Tripoli a ucis un membru al Hamas, soţia acestuia şi doi copii. Presa afiliată grupării palestiniene a declarat că atacul a ucis un lider al aripii sale armate, numindu-l Saeed Atallah.

Armata israeliană nu a comentat imediat lovitura de la Tripoli, un oraş portuar majoritar musulman sunnit, pe care avioanele sale de război l-au vizat şi în timpul războiului din 2006 cu Hezbollah.

În nordul Israelului, sirenele de raid aerian au făcut ca oamenii să fugă spre adăposturile lor pe fondul tirurilor de rachete din Liban.

Hezbollah a declarat că a tras rachete asupra a ceea ce a numit „compania ATA pentru industrii militare de lângă baza Sakhnin”, în apropiere de oraşul Haifa, cu o salvă de rachete. Nu a fost imediat clar la ce se referea Hezbollah.

Armata israeliană nu a putut fi contactată imediat pentru comentarii, dar a declarat că două proiectile au trecut dinspre Liban, unul fiind interceptat, iar celălalt a aterizat, dar nu a provocat pagube.

Context

Violenţele au loc pe măsură ce se apropie data de 7 octombrie 2023, când Hamas lansat atacul în sudului Israelului, 1.200 de persoane fiind ucise iar alte aproximativ 250 au fost luate ostatice, conform bilanţului israelian.

Iranul, care susţine atât Hezbollah, cât şi Hamas şi care a pierdut anul acesta comandanţi-cheie ai Corpului său de elită al Gardienilor Revoluţiei în urma atacurilor aeriene israeliene din Siria, a lansat marţi o salvă de rachete balistice asupra Israelului. Loviturile au produs puţine pagube.

Israelul a cântărit opţiunile în răspunsul său la atacul Iranului.

Preţurile petrolului au crescut ca urmare a posibilităţii unui atac asupra instalaţiilor petroliere iraniene, în timp ce Israelul îşi urmăreşte obiectivele de respingere a militanţilor Hezbollah din Liban şi de eliminare a aliaţilor lor Hamas din Gaza.

Preşedintele american Joe Biden a îndemnat vineri Israelul să ia în considerare alternative la lovirea câmpurilor petroliere iraniene, adăugând că el crede că Israelul nu a ajuns încă la o concluzie cu privire la modul de a răspunde Iranului.

Site-ul israelian de ştiri Ynet a raportat sâmbătă că generalul american de top pentru Orientul Mijlociu Michael Kurilla se îndreaptă spre Israel în zilele următoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor