Lai Ching-te, răspuns categoric pentru Beijing: E imposibil! China comunistă nu poate fi ţara mamă a Taiwanului
Este „imposibil” ca Republica Populară Chineză să devină ţara mamă a Taiwanului, deoarece Taiwanul are rădăcini politice mai vechi, a declarat sâmbătă preşedintele insulei, Lai Ching-te, potrivit Reuters.
Lai, care a preluat funcţia în luna mai, este catalogat de Beijing ca fiind un „separatist”. El respinge pretenţiile de suveranitate ale Beijingului, afirmând că insula, numită oficial Republica Chineză, îşi are originile de la revoluţia din 1911 care a răsturnat ultima dinastie imperială.
Guvernul republican a fugit în Taiwan în 1949, după ce a pierdut un război civil cu comuniştii lui Mao Zedong, care au înfiinţat Republica Populară Chineză, ce continuă să revendice insula ca fiind teritoriul său „sacru”.
Citiți și Xi Jinping promite iar "reunificarea" Chinei conuniste cu Taiwanul democrat
Vorbind la un eveniment înainte de sărbătorirea zilei naţionale a Taiwanului, la 10 octombrie, Lai a remarcat că Republica Populară şi-a sărbătorit cea de-a 75-a aniversare la 1 octombrie, iar în câteva zile va fi cea de-a 113-a aniversare a Republicii Chineze.
„Prin urmare, în ceea ce priveşte vârsta, este absolut imposibil ca Republica Populară Chineză să devină 'patria mamă' a poporului Republicii Chineze. Dimpotrivă, Republica Chineză poate fi patria poporului Republicii Populare Chineze care a împlinit 75 de ani”, a adăugat Lai, în aplauzele celor prezenţi.
„Una dintre cele mai importante semnificaţii ale acestor sărbători este că trebuie să ne amintim că suntem o ţară suverană şi independentă”, a mai spus el.
Citiți și Taiwanul detectează 43 de aeronave militare chineze şi opt nave militare în jurul insulei
Context
Declaraţia liderului taiwanez vine în contextul în care recent, liderul comunist chinez Xi Jinping a reiterat opinia guvernului său potrivit căreia Taiwanul este teritoriul său.
Xi şi-a reiterat promisiunea de a realiza „reunificarea” cu Taiwanul în ajunul celei de-a 75-a aniversări a Chinei comuniste, în timp ce Beijingul şi-a demonstrat puterea militară în perioada premergătoare sărbătorii naţionale.
La un banchet de stat prilejuit de aniversarea fondării Republicii Populare, Xi Jinping şi-a folosit discursul pentru a sublinia hotărârea sa de a realiza „reunificarea completă a patriei”.
Citiți și Preşedintele Lai Ching-te: China vrea Taiwanul? Atunci să îşi ia şi pământurile de la Rusia
„Este o tendinţă ireversibilă, o cauză a dreptăţii şi aspiraţia comună a poporului. Nimeni nu poate opri mersul istoriei”, le-a spus el miilor de persoane prezente la Marea Sală a Poporului din Beijing, potrivit agenţiei de presă de stat Xinhua.
Partidul Comunist Chinez, aflat la putere, consideră Taiwanul drept propriul său teritoriu, în ciuda faptului că nu l-a controlat niciodată, şi a promis „reunificarea” prin forţă, dacă este necesar, cu democraţia autoguvernată.
Dar mulţi locuitori ai insulei se consideră taiwanezi şi nu doresc să facă parte din China comunistă.
Cele două părţi au fost conduse de guverne separate din 1949, după încheierea războiului civil chinez. Comuniştii au preluat puterea la Beijing şi au fondat Republica Populară Chineză la 1 octombrie 1949, în timp ce naţionaliştii învinşi au fugit în Taiwan, mutând sediul Republicii Chineze de pe continent la Taipei.
Liderii chinezi succesivi au promis că într-o zi vor prelua controlul asupra Taiwanului, iar Xi, cel mai hotărât lider chinez din ultimele decenii, a intensificat retorica şi agresivitatea împotriva insulei democratice - alimentând tensiunile de cealaltă parte a strâmtorii şi stârnind îngrijorări cu privire la o confruntare militară.
„Taiwanul este teritoriul sacru al Chinei. Sângele este mai gros decât apa, iar oamenii de pe ambele părţi ale strâmtorii sunt legaţi prin sânge”, a fost retorica lui Xi Jinping la banchetul respectiv la care au participat peste 3 000 de persoane, inclusiv oficiali, lideri de partid pensionaţi şi demnitari străini.